Mer bränsle i konsulten

ÅF står inför en positiv fas med förbättrade marginaler och nya offensiva förvärv. Det finns mer att hämta i aktien.

Börsens konsultbolag lever en tämligen anonym tillvaro på börsen, vilket är oförtjänt. Med en stabil efterfrågan, stigande lönsamhet och hög förvärvstakt har de tekniska konsulterna ÅF och Sweco under många år utklassat börsen med råge.

För 13 år sedan tog nuvarande vd Jonas Wiström över rodret på ÅF. Under dessa år har ÅF fyrfaldigat omsättningen samtidigt som rörelsemarginalen har lyfts från låga ensiffriga nivåer till drygt 8 procent. På börsen har aktien lyft med tolv gånger sedan Wiström tillträde i januari 2003, motsvarande en genomsnittlig värdeökning på 21 procent per år. Lägg sedan till alla utdelningar genom åren och aktien hamnar i absoluta avkastningstoppen på börsen under denna period.

Alla bolag har dock perioder av konsolidering efter faser med snabb tillväxt, så även ÅF. 2014 blev lite av ett mellanår och även 2015 ser ut att hamna i den kategorin. Den organiska tillväxten har varit klen och vinsttillväxten har inte övertygat. Bland annat har minskade investeringar på energimarknaden i Sverige och Europa påverkat negativt. Ett besparingsprogram som nyligen avslutats inom division Industry och Technology beräknas spara 40 miljoner kronor på årsbasis från och med i år.

Den organiska tillväxttakten ser nu ut att öka och nådde 5 procent under tredje kvartalet. ÅF omsätter nu en miljard euro i årstakt, vilket därmed uppfyller ett av de mål som bolaget satte för fem år sedan. Under 2015 har ett tiotal verksamheter förvärvats som på årsbasis bidrar med över 1 miljard kronor. Förvärv har ­varit en mycket viktig komponent i ÅF:s framgång och det finns fort­farande relativt stort utrymme för ytterligare förvärv, givet nuvarande skuldsättning på 1 gånger rörelseresultatet (ebitda).

Det ser dock trögt ut att etablera rörelsemarginalen över 10 procent, som är det långsiktiga målet över en konjunkturcykel. Det har endast skett under ett år, 2008. Dock är marginalen stabil på drygt 8 procent. Effekter av besparingsprogrammet och en trimning av debiteringsgraden bör lyfta marginalen några tiondelar under 2016. Samtidigt är debiteringsgraden på historiskt höga nivåer som sågs senast under 2007 och 2008 då förra toppmarginalen nåddes.

Vi bedömer att ÅF står inför en positiv fas med förbättrade marginaler och nya offensiva förvärv företrädesvis i Norden, där det fortfarande finns gott om utrymme att växa vidare. På våra prognoser för 2016 och 2017 värderas aktien till ev/ebit 12 respektive 11, vilket inte är särskilt utmanande för en marknadsledare med en så över­tygande historik och goda utsikter att växa vinsten. I mitten av november nåddes vår tidigare riktkurs 135 kronor. Det är fortfarande köpläge i aktien och vi höjer riktkursen till 155 kronor på ett års sikt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF