Mellby Gård
Mellby Gård sågar S-kravet: ”Populistisk retorik”
Utbildningsminister Anna Ekström meddelade i tisdags att partistyrelsen vill förbjuda vinstuttag ur friskolor. Academedia-aktien rasade på beskedet, vilket slog mot storägaren Mellby Gård som sitter på 21% av aktierna.
Mellby Gårds VD Johan Andersson är inte särskilt överraskad över beskedet.
”Det är ett nygammalt förslag. De senaste tio åren har det varit känt vad Socialdemokraterna tycker i den här frågan, friskolemotståndet har bara kommit i olika tappningar. Det började ju med Reepalu-utredningen som sågades i över 90% av remissinstanserna och lagrådet, men ändå lades fram i Riksdagen. Och så sågades det även där. Det här är ännu ett nålstick, som man inte riktigt har förstått eller begripit.”
Han menar att det är svårt att ta ställning till det nya beskedet.
”Det är svårt agera på, för det är ju så orealistiskt. Begrepp blandas ihop: man pratar ibland om vinstuttagsförbud, för att senare rapportera om vinstförbud. Det är ju två helt olika saker”, säger han och fortsätter:
”Socialdemokraterna har en förvillande retorik när de går fram med den här typen av förslag men samtidigt säger sig värna om valfrihet. Det är ju en direkt motsägelse. Man kan ju spekulera kring vad det egentliga syftet med det här senaste utspelet är. Men förmodligen är det som tidigare: populistisk retorik för att positionera sig politiskt. Man ska komma ihåg att de under dessa tio år inte har kunnat presentera ett realistiskt förslag som stämmer överens med retoriken.”
Rune Andersson: Är helt galet
Rune Andersson, styrelseordförande i Mellby Gård, menar att det är bra att diskussionen kommer upp så att man kan diskutera de myter som han tycker har präglat debatten.
”Till att börja med verkar folk i Sverige tro att är ju att vi är det enda landet med den här typen av skola. Det är ju helt galet, det finns ju privatskolor i nästan alla länder i världen! I vissa länder fungerar det delvis som i Sverige, med helt offentlig finansiering som exempelvis charter schools i USA. I de flesta andra länder betalar föräldrarna helt eller delvis, men i Sverige är det gratis. För att inte tala om förskolor. Där finns ett svenskt, skolpengsliknande system i många europeiska länder. Den andra myten är att svenska friskolor skulle vara en höglönsam verksamhet, med marginal uppemot 20%. I snitt, efter skatt, handlar det om ungefär 3%.”
Spelar det någon roll egentligen? Vad marginalen är?
RA: ”Jo, men jag tycker att man har vilselett när man pratat om vinstbegränsningar och liknande. Men om vi pratar marginaler kring 3% så finns det ju inte så mycket att ta ifrån. Man måste ju kunna ha pengar att investera.”
Academedias aktiekurs föll 10% på Socialdemokraternas besked. Är börsen verkligen rätt plats för den typen av bolag?
JA: ”Jag ska vara helt ärlig och säga att vi på Mellby Gård aldrig någonsin lagt särskilt stort fokus på hur en aktiekurs utvecklas. Men jag tycker att det pratas mycket om transparens i branschen, och det finns väl inget mer transparent än att vara på börsen. Vi levererar kvartalsrapporter, hållbarhets- och kvalitetsrapporter. Det är snarare frustrerande hur lite transparenta kommunerna är. Offentlighetsprincipen har ju debatterats en hel del, men vår åsikt är att det är fel väg att gå och att det istället finns andra sätt att öka transparensen ytterligare för alla sorters huvudmän.”
Här hittar du Affärsvärldens senaste aktieanalys om Academedia.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.