Meds VD om den uppskjutna börsnoteringen: ”Vi underskattade PR-delen”

Nätapoteket Meds bryter tystnaden om den hastigt uppskjutna direktnoteringen av bolaget. "Såhär i efterhand så hade det kanske varit bra med mer framförhållning", säger grundaren och VD:n Björn Thorngren till Affärsvärlden.
Tre män i kostym
Fastighetsprofilerna Rutger Arnhult och Ilija Batljan är storägare i Meds tillsammans med vd:n och grundaren Björn Thorngren (mitten).

Med 48 timmar kvar till den planerade klockringningen på First North den 1:a september sköt nätapoteket Meds upp direktnoteringen en månad på grund av ”betydande intresse”.

Varför skjuter man upp en notering av den anledningen?

Jag insåg ganska snart efter att vi meddelat marknaden den 23:e augusti att vi inte kommer att hinna träffa medier och investerare innan noteringen. Vi vill se till att alla har en bra bild av bolaget innan handeln börjar”, säger Björn Thorngren, bolagets grundare och VD.

Var det ett ogenomtänkt beslut att gå ut med informationen?

“Såhär i efterhand så hade det kanske varit bra med mer framförhållning. ‘Hur svårt ska det vara’ är ett talesätt vi har på Meds och vi kanske tog till det även när det gäller notering. Vi underskattade nog PR och IR-delen”.

En annan anledning var att ni ville “erbjuda en god kunskapsnivå om bolagets affärsmodell och den marknad ni verkar på”, samtidigt som ni är Sveriges näst största nätapotek och verkar på världens ledande e-apoteksmarknad?

“Många känner nog oss som bolag men inte så många känner till oss som investering och det är det vi vill få tid att informera om, att lägga en bra grund. Just nu är vi ute på både privata och publika investerarträffar”.

“Direktnotering är ju heller inte jättevanligt i Sverige så även där krävs en del förklaring till varför vi tagit det här beslutet. Bakgrunden är att IPO-marknaden är instabil och det är svårt för köpare och säljare att hitta en prisnivå innan och det gör att det är svårt att hitta en bra tidpunkt och mycket kan hända under tiden”.

Det finns inget prospekt eller riktkurs för noteringen, så hur sätts nivån?

“Vi har en kurs att förhålla oss till när vi gjorde nyemissionen i juni (80 kr) som storägarna inklusive jag själv tyckte var en bra kurs, sen får vi se om marknaden håller med om det, eller om de tycker att det är värt mer eller mindre”.

Enligt Holdings så är er största ägare fastighetsprofilen Rutger Arnhult med 18,4% av aktierna, du är näst största ägare med drygt 10,3% och SBB-grundaren Ilija Batljan har 7,5%. Ni ger inte ut några nya aktier så vem kommer att lätta på portföljen? 

“Vi är tydliga, ingen av oss kommer att sälja, däremot har vi över 100 aktieägare och majoriteten av bolaget (63,8%) kontrolleras av dem, så det gör ändå att vi ser att det kommer att bli likviditet i handeln”.

Saeid och Mouna Esmaeilzadeh på det nya kontoret på Strandvägen 5. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162 / MP0001
Saeid Esmaeilzadeh, här till höger om systern Mouna, är storägare i Meds Apotek. Han äger 3,83% av det börsaktuella bolaget, enligt Holdings. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Hur ser intresset ut bland de övriga ägarna att sälja?

“Vi har inte frågat alla befintliga ägare hur de ställer sig och det beror såklart på värderingen, uppplever de att det är en dålig värdering så kanske de inte säljer men är det bra tryck så kanske de säljer. Många har varit med ganska länge, tre, fyra år och det är möjligt att det finns ett intresse att sälja en del av innehavet. Många är väldigt positiva, det är feedbacken vi får”

Tror du bilden av Meds påverkats av att ni med kort framförhållning först meddelar om notering och sen plötsligt skjuter fram datumet?

“Nej, det är inte de signaler jag fått, de befintliga aktieägarna tycker att det är bra. Det är nog lite mer av en mediabild att det skulle ligga nåt mer än det vi säger bakom beslutet”.

Slutligen då, kommer ni att ringa i klockan på First North första veckan i oktober?

“Absolut, det är vår ambition, om det inte händer nåt extremt i omvärlden så blir det av”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander