”Mediebolag vill åt Unibet”
Det är nervöst nu. Ska rapporterna hålla måttet? Faller vinsterna? Hur illa slår dollarn?
– Klart att folk är skärrade. Man har ju hissat upp verkstad, som Sandvik, ett par våningar. Förväntningarna är att de ska tjäna bra med pengar i alla lägen. Klart tveksamt, säger en institutionsmäklare som över ett småländskt isterband med skånsk potatis klagar över att det är meningslöst att tala om annat än storbolag med kunderna.
– Handeln i allt under Volvo är i princip stendöd, säger mäklaren.
En förvaltare i köksrutig skjorta vill gärna snacka högriskaktier.
– Det är ett grymt intressant och osäkert läge i Lux. Alla vet att konsumtionen i USA är dålig och vd bjöd stämman på en soft profit-warning. Samtidigt hade många redan säljanalyser, ledningen har varit baissad vid diverse investerarmöten. Men skulle Lux komma in i linje med förväntningarna kan aktien sticka ordentligt, säger förvaltaren som dock inte själv vågat ta något stort bet.
– Men jag är för feg för Husqvarna också, trots att Lundbergs och Investor kämpar om bolaget. Och när Investor får betalt för Scania har det, vadå 15 miljarder i kassan. Med de här multiplarna är det klart att det köper något. Kanske blir det Husqvarna. Det har snackats en del om att det ska öka i Atlas Copco också, säger rutan.
På tal om mjuka vinstvarningar: Millicom ska ha snackat ned förväntningarna inför rapporten som kommer nästa vecka.
– Millicom påpekar att arpu (snittintäkten per abonnent) minskar av flera anledningar. Dels har de ett högt kundintag på vissa marknader, och det tar ett tag innan nya abonnenter blir lönsamma, dels har penetrationen på flera marknader kommit upp. De kunder som man nu lyckas värva, svansen, är ofta mindre betalningsvilliga, säger en riskkapitalist med kontor nära himlen.
Dessutom snackas det om att ett europeiskt medieföretag har approcherat Unibet, som tappat 35 procent av sitt börsvärde bara i år.
– För spelbolagen blir marknadsföringskostnaderna allt tyngre att bära. Caset för ett medieföretag är att utnyttja egna kanaler, lediga spotar i tv och annonser i tidningarna, till att marknadsföra Unibet. Finfina synergier, säger en analytiker med bra klipp i drivern, trots att det är tidigt på säsongen.
Att Gustaf Douglas lämnat styrelsen i Securitas har väl knappast gått någon förbi. Inte spekulanterna heller, tycks det.
– Det sägs att greven gick för att han ska kunna lägga bud, utan att utsättas för samma kritik som vid Direct-budet. Aktien är upp en tia, så några har ju tagit positioner på det här, säger en mäklare över en ta-med-latte på Dramatens trappa.
Ja, det är sannerligen budsäsong. Alla snackar och funderar. Teleca är en favorit i sammanhanget.
– Storägaren Symphony har garanterat emissionen och nu handlas aktien under emissionskursen. Man skulle kunna tänka sig att de köper hela bolaget i stället för att rädda nyemissionen, det vore både enklare och bättre. Så hade jag gjort, säger mäklaren, vars depå möjligen innehåller en eller annan aktie i nämnda bolag.
I övrigt är kaffedrickaren ganska baissad.
– Det är utdelningar som stöttar börsen nu, hade inte de gått hade vi varit på betydligt lägre nivåer. Men frågan är hur länge den ammunitionen räcker, säger kaffemuggen.
En dubbelknäppt, som möter våren i Paris, hör av sig och oroar sig över Nordea sedan halva koncernledningen gick ut genom dörren i förra veckan.
– Det är väl naturligt att Clausen vill ha sitt eget team, men man blir ju lite orolig över att det är alla de i ledningen med krediterfarenhet som slutat. Tom Ruud, Markku Pohjola och Arne Liljedahl var med i finanskrisen och städade upp i bankerna. Nu, när vi befinner oss i en kreditkris, leds Nordea av en kille som bara jobbat med kapitalförvaltning, säger den dubbelknäppte.
Och kollegan Handelsbanken är fortfarande på tapeten efter maktturbulensen. Nu oroar sig personalen för det sparprogram som vd Pär Boman ska sjösätta, men på aktiemarknaden är förväntningarna stora.
– Boman är på bettet. Han gillar inte att Handelsbanken halkat ner till konkurrenternas nivå och tänker skruva upp lönsamheten ett par snäpp. Det behövs. Visst snålar de i banken, men de jobbar gammaldags och kan bli mycket effektivare.
Och snart kommer yielden.
Klirr, klirr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.