Maxim: Vi är inte till salu

Det svensk-amerikanska bioteknikföretaget Maxim laddar nu inför drabbningarna bolaget ska ha med det amerikanska läkemedelsverket, FDA, för att få cancerpreparatet Ceplene godkänt. Samtidigt avvisar VD Larry Stambaugh att en försäljning av bolaget till ett större läkemedelsbolag är aktuellt. ”Vi vill behålla vår självständighet”, säger han till Ekonomi24.

I dag var företagsledningen i Stockholm för att svara på analytikernas frågor kring bolaget. Ledningen gjorde allt för att tona ner den förtroendekris som Maxim drabbats av och sade att FDA och bolaget de facto var överens om mångt och mycket i resultaten som bolaget tidigare presenterat för myndigheten.

Samtidigt meddelade bolaget att man fått ett patent i USA som stödjer bolagets Maxdem-teknologi för hudsjukdomar, så som herpes, liggsår och brännmärken. Aktien steg under eftermiddagen med 19 procent till 71 kronor.

Maxim drabbades i december förra året av att det amerikanska läkemedelsverket FDA avslog bolagets ansökan om att få sitt preparat Ceplene, tidigare kallat för Maxamine, mot malingt melanom, en form av hudcancer som sprider sig till levern, godkänt. Anledningen var att FDA ansåg att resultaten inte var statistiskt signifikanta.

Nu ligger ett långt och digert arbete framför Larry Stambaugh och hans medarbetare där det gäller att få FDA att godkänna produkten. Ett första steg är att inom kort skriftligen kontakta myndigheten och påpeka fel som Maxim tycker att FDA gjort när de tolkat bolagets forskningsresultat. Därefter, senare i mars, hoppas Larry Stambaugh att företagsledningen kan träffa de ansvariga på FDA för att få reda på vilka krav som FDA ställer på bolaget.

”Jag har ingen kunskap om tidsperspektivet, jag kan inte svara på det förrän vi har haft möte med FDA, men räknar med att senare i år kunna vara igång med kompletterande studier som ska leda till att vi tillslut får Ceplene godkänt”, säger han och fortsätter:

”Det kommer att ta tid att återfå marknadens förtroende efter FDAs hårda dom. Det enda sättet att återfå förtroendet är att genom data visa att Ceplene är ett fullgott läkemedel. Vi kommer dock göra vad som krävs för att få läkemedlet godkänt.”

Företaget har en förlusttakt på cirka 40 miljoner dollar per år och i kassan fanns vid årsskiftet 174 miljoner dollar, vilket gör att de kan hålla sig gående i drygt fyra år till utan att tjäna några pengar. Sedan bolaget fick avslag från FDA i december förra året har aktien störtdykt och bolaget skulle kunna vara intressant för uppköp av ett stort läkemedelsbolag. Larry Stambaugh vill dock inte att bolaget ska köpas upp.

”Vi har inte fört några samtal med andra bolag, vi vill vara självständiga”, säger han.

Eftersom aktien störtdök, med cirka 70 procent på bara några dagar i december förra året försöker nu flera advokatbyråer i USA få aktieägare att gå samman och stämma bolaget. Larry Stambaugh utesluter dock att aktieägarna som nu valt att göra detta kommer att ha någon framgång.

”85 procent av stämningarna tar inte ens rätten upp. Av de som går vidare till rättegång så brukar parterna komma överens i de flesta fall, endast 1 procent leder till rättegång”, säger han och fortsätter:

”Effekten på aktieägarna är inte kostbar och stämningen är utan grund. Vi kommer att bekämpa den kraftfullt.”

Larry Stambaugh säger att Maxim är väl försäkrat mot den här sortens kontroverser och att bolaget anlitat en av de främsta advokaterna på området.

Maxim har även andra cancerpreparat som är på väg in i klinisk forskning, men det dröjer innan dessa kan komma att bedömas av FDA. Av den anledningen var slaget mot Ceplene extra hårt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase