Stockholmsbörsen
Max Matthiessen: En lågkonjunktur ligger långt bort – aktier fortsatt attraktiva
I det senaste makrobrevet skriver Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell att de senaste veckorna allt mer har präglats av mer positiva marknadsmässiga tongångar.
“Tillväxtaktier har gått starkt sista tiden trots stigande räntor, vilket kan förklaras av mer attraktiva värderingar efter tidigare massiva nedgångar, förnyat intresse från retail-investerare och täckning av tidigare kortpositioner. Men även som en följd av en allt mjukare konjunkturbild där räntemarknaderna speciellt ser molnen torna upp sig på horisonten med en fallande ränta över tid”, skriver han.
Han menar att marknadens fokus nu ligger på den amerikanska centralbanken Federal Reserve, inflationen och konjunkturen. Knäckfrågan, menar han, är om centralbanken kan stävja inflationen utan att knäcka konjunkturen.
Inköpschefsindex, PMI, faller nu tillbaka något från höga nivåer, men Jon Arnell menar att PMI leder inflationen. Så när inköpscheferna toppar ur bör inflationen falla tillbaka med ett par månaders eftersläpning.
“Vikande PMI leder till fallande inflation, vilket ändrar förutsättningarna för Feds agerande och därmed en försiktigare stans. Vilket i och för sig inverteringen av delar av den amerikanska räntekurvan indikerar”, skriver han.
En potentiell lågkonjunktur 12-24 månader bort
Jon Arnell menar att räntemarknaderna, i och med inverteringen av räntekurvan, flaggar för en kommande lågkonjunktur. Dock bör en potentiell lågkonjunktur, enligt historiska mönster, ligga någonstans 12–24 månader bort. Det talar för att aktier alltjämt är den bästa placeringen.
“Historiskt har aktiemarknaderna haft mer att ge efter själva inverteringen. Tittar vi på aktiemarknaden så indikerar den ännu inte något som liknar en konjunkturell nedgång. Vi hade då sett större estimatförändringar på nedsidan samt fallande kurser”, skriver han.
Makrodatan indikerar inte en recession i närtid, menar han, även om den är mjukare. Han pekar på stigande tillväxt och bolagsvinster, fallande arbetslöshet och starka balansräkningar hos bolagen och hushållen.
“Det tyder på en mjuk inbromsning om något i detta läge. Vilket alltjämt talar för aktier kontra räntor. I det fall det inte blir större estimatförändringar på nedsidan eller om Fed är mer försiktiga så finns det antagligen mer utrymme på uppsidan i marknaden. Och då bortser vi helt från potentialen av någon form av lösning på konflikten. Den kortsiktiga osäkerheten hanteras via diversifiering i portföljen med fokus på den långsiktiga vyn”, avslutar han.
Vill du veta hur börsen går just nu och vilka aktier som befinner sig på vinnar- respektive förlorarlistan? Gå då in på Affärsvärldens Börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.