MATTEUS: Lyckad nischstrategi

Matteus specialisering på privatkunder är framgångsrik. Men deninnebär också att firman är extra känslig för hur börsen och detallmänna aktieintresset utvecklas.

På marknader med hård konkurrens gäller det att hitta sin nisch.Mäklarfirman Matteus, känd i spalterna bland annat för sinsatsning på kvinnliga mäklare och kunder, har lyckats med det.Firman har ända sedan starten 1990 framgångsrikt koncentreratsig på att ta privatkunder, i första hand från bankerna. Firmanhandlar bara i aktier och derivat, inte i räntebärande papper.Corporate financeavdelningen är ny och liten.

Strategin har givit utdelning. Matteus har under perioden 1990till 1995 presterat en vinstmarginal på mellan 25 och 39 procent.1995 uppgick den till 32 procent. Branschens genomsnittligamarginal har under samma period minskat från 47 till 18 procent.

Den positiva utvecklingen fortsatte i fjol. Enligt detpreliminära bokslutet ökade courtageintäkterna från 70 miljonerkronor till 104 miljoner kronor. Vinsten efter finansnetto ökademed 67 procent till 45 miljoner kronor och antalet depåkunderökade med 73 procent till 5.700 stycken.

Vinstmarginalen uppgick, uppskattningsvis, till 38 procent (enfullständig omsättningssiffra har ännu inte presenterats). Detenda negativa i rapporten är att marknadsandelen minskat, från 2,2 till 1,9 procent av den totala börsomsättningen på drygt 918miljarder kronor.

Men det har sin naturliga förklaring. Matteus handlar tillskillnad från de flesta andra firmor inte i eget lager, en delav börshandeln som ökar och som i dag uppskattas stå för 60 till70 procent av den totala börsomsättningen. Matteus policy, attbara handla på kundorder, motiveras med att kunderna ska varasäkra på att mäklarfirman inte bevakar egna intressen. Enjämförelse med branschkollegan Hagströmer & Qviberg (som haregenhandel) för 1995 kan illustrera förhållandet. På sinomsättning på 4,6 miljarder kronor 1995 (börsens totalaomsättning var 665 miljarder kronor) fick Matteus in 70 miljonerkronor i courtage. Hagströmer & Qviberg hade en omsättning på 30,6 miljarder kronor (4,6 procent) och fick in 95 miljoner kronori courtage.

Naturligtvis har Matteus haft draghjälp av den godabörsutvecklingen och den höga börsomsättningen i fjol. Närbörsen stiger ökar intresset för aktier.

Häri ligger också ett av hoten mot Matteus. Om börsen går nedminskar också det allmänna aktieintresset. Andra risker är denallt hårdare konkurrensen, särskilt om det skulle dyka upp enamerikansk storfirma som satsar på privatkunder, ochpersonalavhopp, kunskapsföretagens gissel. Matteus tappade ifjol fyra medarbetare i Göteborg till Hagströmer & Qviberg. Ifjol gjorde utländska firmor (bland annat brittiska Reutersdotterbolag Instinet och amerikanska Lehman Brothers) på allvarsitt inträde på Stockholmsbörsen och Matteus förlorade en del avden handel firman haft med utländska mäklarhus. Men Matteusdrabbades mindre än de firmor som främst handlar åtinstitutioner. Men konkurrensen hårdnar nu också omprivatkunderna vilket lanseringen av nya, billiga tjänster visar(aktiehandel via internet och knapptelefon). Matteus kommer attlansera en internettjänst senare i vår.

Sedan 1994 är Matteus börsnoterat. De två grundarna Rickard ochTomas Björklund äger fortfarande 8,7 procent av kapitalet(960828). Största ägare med 29 procent av kapitalet är Dutch–Nordic Insurance som ingår i Ikanogruppen (ägt av IngvarKamprads tre söner).

I fjol steg Matteusaktien med hela 194 procent. Sedan årsskiftethar den fallit med fem procent. Räknat på Affärsvärldensvinstprognos för 1997 på 10,70 kronor per aktie (9,60 i fjol),innebär dagens kurs (113 kronor) ett p/e-tal på 11. Motsvarandep/e-tal för de två andra börsnoterade branschkollegornaHagströmer & Qviberg och Nordiska är 15 respektive 11. OchMatteus är lönsammare.Så för den som vågar satsa på mäklarfirmortrots den hårdare konkurrensen framstår Matteus som detintressantaste alternativet.

FAKTARUTA: LÖNSAMT

Matteusmkr 1994 1995 1996Omsättning 79 87 120c)Courtageint 69 70 104Rörelseresa) 27 27 45Finansnetto -0,7 0,02Vinst 27 27Vinstmarg, % 34,2 31 38c)Vinst/aktie,kr 5,5 6,1 10,3Marknadsandel, %b) 2 2,2 1,9a) Resultat efter avskrivningar.

b) Andel av totala börsomsättningen i procent.

c) Affärsvärldens prognos för omsättning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market