Mats Qviberg: ”Jag skulle också vara kriminell om jag bodde i ett miljonprogramområde”

Öresunds-ägaren Mats Qviberg tror att börsen mår bra av en "avsvalkning" – för att sedan fortsätta uppåt. Däremot har Sverige misskötts så till den grad att kronan kommer fortsätta vara svag, säger företagsledaren.
Mats Qviberg: ”Jag skulle också vara kriminell om jag bodde i ett miljonprogramområde” - mats-qviberg-700_binary_6983864.jpg
Investmentbolaget Öresund med huvudägare Mats Qviberg.

Mats Qvibergs investmentbolag Öresund har en portfölj värd närmare 5 miljarder kronor, som ligger drygt 12% plus sedan årsskiftet (OMXSPI +10,1% och OMX30 +7,3%).

Börsoron för ett par veckor sedan innebar förvisso att värdet på innehaven gick ner drygt 3%, men den luttrade finansmannen är cool inför kortvariga svängningar.

”Det kanske är bra med litet avsvalkning. Konjunkturer kommer och går, det har de alltid gjort. Börsen har gått upp 16 år i rad. Den verkar inte reagera på någonting och struntar i princip vem som svärs in som president, om det är Trump, Biden eller Kamala Harris”, säger han till Afv.

För att man inte accepterar nedgångar från centralbankshåll?

”Nej, det är konsumenten som avgör.”

Med det i minne, tror du på uppgång nu?

”Vi ser ju hur börsen betett sig i år, det har gått upp som en raket.”

Att volatiliteten ökat tycker han däremot är mer anmärkningsvärt än marknaden ger till känna.

”Idag betraktas det som ’oregelbundet’ om börsen går upp en halv procent. När jag var ung var det mycket. I förrgår gick börsen upp 2% – det är jättemycket men vi upplever det inte så. Folk är avtrubbade. Man struntar i om det är krig i Ukraina och börsen bryr sig inte om ifall Iran ska anfalla Israel imorgon”, säger Qviberg under intervjun, som genomfördes före helgens upptrappning i konflikten mellan Israel och Hizbollah.

Är väl bra med en svag krona

Öresunds största innehav är Bilia, där Qviberg varit styrelseordförande i 21 år.

2023 gick 150 000 begagnade bilar på export, vilket gör att de inte längre behöver servas i Sverige – den mest lönsamma delen av återförsäljarnas affär. Hos Bilia står den för 20% av omsättningen men hela 67% av vinsten.

Exporten blir ett avstamp för ett resonemang om ett “misskött” Sverige.

”En svag krona gör att vi säljer väldigt mycket utomlands. Bilia finns i Belgien, Luxemburg, Norge och Sverige, men vi säljer också många bilar till Baltikum, Östeuropa och Tyskland. Det är ett tapp.”

Att det skulle handla en tillfällig nedgång i valutan tror han inte alls.

”Den har gått ner sedan jag föddes. Varför skulle den plötsligt börja gå upp?”

Var placerar den synen dig i eurodebatten?

”Jag tror inte det spelar så stor roll om vi har kronan eller euron, det är helt ointressant. Om man misskött ett land som man gjort Sverige, då är det inte konstigt att den sjunker.”

Boven är inte en generell rabatt på små valutor, som andra hävdat, utan ett systematiskt undergrävande genom felaktig politik.

”Nu tycker jag i och för sig att vi har en bra regering som är på rätt väg. Men opinionsundersökningarna talar för att vi får en vänsterregering igen, så då får vi se hur det går. De är inte trovärdiga som regeringsalternativ, tycker jag.”

Han ironiserar litet cyniskt över kronfallet.

”Om man missköter ett land är det väl bra att ha en svag krona? Det gynnar Atlas Copco och LKAB och Volvo och allihop. Så det är väl bra.”

”Jag skulle också vara kriminell”

Vad är det man misskött?

”För höga skatter. För stor invandring utan integration. Det är inte friskt att ta in två miljoner människor på 20 år. Jag skulle också vara kriminell om jag bodde i de där områdena i miljonprogrammet”, säger Qviberg.

När han föddes var Sverige världens rikaste land. Sedan dess har vi ramlat till 12:e plats på OECD:s välståndslista. Utöver skatter och immigration alluderar han till en attitydförändring som inte hjälper landet framåt.

”Om barnen får en läxa i skolan blir de sura för att de får en läxa och blir utbrända. I Asien får barnen hur mycket läxor som helst och blir inte utbrända för det.”

Vi kommer in på svenska och utländska namn. Mats Qviberg påpekar att hans är Sveriges äldsta.

Va? Är det nåt du hittar på bara?

”Nej, vi kommer från Göteborg, en gård som heter Qviberg som numera är en stadsdel. Men staden hade den dåliga smaken att ändra från Q till K i stavningsreformen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold