Mats Paulsens krönika

Black is beautiful. Våld och action är ute. Datorer är inne. Dokumentärer är inne. Advokater är jätteinne. Amerikanerna är lika överlägsna på showbiz som militär supermakt. Är man rik, ska man ha blommig dyr klänning i sommar och ägna sig åt välgörenhet.

Det står klart efter nattens Oscarsgala i Hollywood, världens trendcentrum. Film är det starkaste mediet för påverkan av vad människor tänker. Och galan är en av världens mest mediebevakade evenameng.

År 2002 har det plötsligt blivit mer än okej att vara färgad i USA. Skådespelaren och regissören Sidney Poitier fick en heders-Oscar. På 1960-talet var han den förste färgade amerikan som fick roller som inte var rena stereotyper som slav, buse eller medicinman.

Sidney Poitier tackade modiga manusförfattare och regissörer för att göra de filmer som han spelade i och drog kvällens längsta applåd och näst mest tårar. Mest tårar flödade när skådeslpelerskan Halle Berry fick Oscar för sin roll i Monsters Ball. Hon är den första färgade kvinnliga skådisen som får en Oscar och grät riktiga tårar i ett klassiskt tacktal.

Inte nog med det. Denzel Washington fick Oscar för bästa manliga skådespelare i Training Day. Washington är den andre färgade mannen som fått en Oscar, efter Sidney Poitier för 39 år sedan.

A Beautiful Mind, om en schizofren matematiker spelad av Russel Crowe, vann årets bästa film. Den är så långt ifrån action, våld och krig man kan komma. Våld har nog aldrig stått så lågt i kurs i Hollywood. Black Hawk Down fick i och för sig en Oscar för bästa redigering. Men krigs- och våldsnomineringarna var ytterst få.

Datorer är däremot inne. I år har de fått en egen Oscar, för bästa animerade film. Vann gjorde Shrek. Vanliga spelfilmer som Sagan om ringen, Pearl Harbor, Titanic och Harry Potter är helt beroende av datorer. Ett tips för arbetslösa webdesigners och andra kreativa datamänniskor är att ge sig in i filmindustrin. Digitaliseringen slukar talanger.

Men ingen trend utan en antitrend. När allt häftigare effekter skapas i datorer, så har verkligheten genombrott i dokumentärfilmen. Vinnaren av doku-Oscarsstatyetten prisade att den internationella filmkanalen HBO numera finansierar, marknadsför och visar dokumentärfilmer.

Fler gjorde genombrott i natt. Tack vare Hollywood är plötsligt advokater rumsrena. Flera av vinnarna tackade särskilt sina juridiska ombud. När Halle Berry grät som bäst glömde hon inte att tacka sin advokat för att ha förhandlat så bra för henne. Även Denzel Washington hälsade till sin.

Trots pekoral, patriotism och drypande sentimentalitet, så var Oscarsgalan i natt världens bästa TV-underhållning. Själv kan jag inte hålla tårarna tillbaka vare sig det är tacktal eller inslag tillägnade filmskapare och gamla skådisar. Se reprisen ikväll. Inte minst för inslagen om New York som den perfekta filmstaden, en show om specialeffekter och reportage om musikens roll i filmen.

Runt omkring galan handlade det om säkerhet och vad stjärnorna har på sig. Cameron Diaz satte trend när hon var ensam i en blommig klänning som fick mest uppmärksamhet. Men den var dyr, 200 000 kronor.

Om du har råd med sånt, så ska du definitivt ägna dig åt välgörenhet. Det är verkligen inne. Hederspris gick till Robert Redford som startat Sundance Institute. Regissören Arthur Hiller fick en särskild Humanitarian Award för att hjälpa fattiga, hungriga och sjuka. I sitt tacktal konstaterade han: ”It´s strange to be rewarded for doing what you should be doing”

Prislista:

Bästa film: ”A beautiful mind” med Russel Crowe. Bästa regi: ”A Beautiful mind” av Ron Howard. Bästa manliga skådis: Denzel Washington, ”Training Day”. Bästa kvinnliga skådis: Halle Berry, ”Monster´s Ball”.

Bästa animerade film: ”Shrek”. Bästa foto: ”Sagan om ringen”, Andrew Lesnie. Bästa dokumentär: ”Murder on a Sunday Morning” av Jean-Xavier de Lestrade Bästa utländska film: ”No Man´s Land” från Bosnien. Bästa originalmanus: ”Gosford Park” av Julian Fellows.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.