Amortering
Mats Odell: Ta bort den sista krigsregleringen
På torsdagen meddelade Finansinspektionen att amorteringskravet, som skulle ha trätt i kraft den 1 augusti i år, inte blir av.
– Redan när jag såg kammarrättens remissvar så insåg jag att det skulle bli helt omöjligt för FI att införa det här nu utan att ha ett konkret lagstöd, säger Mats Odell till Affärsvärlden.
Blev du förvånad?
– Inte av dagens besked. Jag blev däremot förvånad när jag läste kammarrättens remissvar. De sågade ju amorteringskravet till kaffeved när det gäller den rent legala grunden för beslutet. Nu talar jag inte om behovet av åtgärder utan om möjligheten för FI att reglera hushållen på det här sättet.
Vems fel är det?
– Egentligen är det nog en kvalitetssäkringsbrist på Finansinspektionen, att man inte säkrat upp ett lagstöd för en så pass ingripande förordning.
Den tidigare bostads- och finansmarknadsministern anser att det naturliga steget är att regeringen nu gör en utredning för att sedan skriva en proposition till riksdagen om att ge Finansinspektionen laglig möjlighet att göra den här regleringen. Enligt Odell tar det normalt ett år att genomföra, men om frågan anses vara väldigt viktig kan det gå snabbare.
Vad tycker du egentligen om amorteringskravet?
– Om man inte orkar ta det politiska ansvaret att genomföra en avreglering av bostadsmarknaden får man dras med den växande bostadsbristen som driver upp bostadspriserna och därmed skuldsättningen. Annars behövs det alla möjliga ”stödkorsetter” för att hålla nere skuldsättningen och amorteringskravet är en sådan.
Vilka politiska åtgärder vill du se för att få bukt med hushållens skuldsättning?
– I grunden handlar det om att ta ansvar för att få en fungerande bostadsmarknad. I praktiken kommer det inte att hända före valet 2018. Det viktiga är nu att det finns politiska partier som begär väljarnas mandat att få en fungerande bostadsmarknad genom att ta bort den sista krigsregleringen (hyresregleringen, som infördes i Sverige 1942, reds anm) i Sverige.
Vill du se marknadshyror?
– Nej, inte fullt ut men vi måste gå åt det hållet.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.