”Måste vara aktienörd för att lyckas”
Henrik Didner har varit prenumerant på Affärsvärlden sedan 1973. Han var då 15 år gammal ”och förstod ganska lite”, säger han. Men han var intresserad av siffror. Redan som tolvåring kunde han utantill värdet på egna kapitalet i börsen alla större bolag.
– Om jag var en aktienörd? Ja, det har jag ju insett. Men det måste man vara för att bli en bra förvaltare. Det är lite tragiskt, men så är det.
Hemma i Uppsala fanns annars egentligen inget som pekade mot en karriär inom finansmarknaden. Pappa var lärare, mamma sjuksköterska och morfar, som stod honom nära, var agronom. Henrik Didners förklaring till yrkesbanan är hans starka dragning till siffror och matematik.
I samma veva som Affärsvärlden började dimpa ned i brevnedkastet i föräldrarnas lägenhet på Tegnérgatan i centrala Uppsala köpte han sina första aktier: flyg- och fordonskonglomeratet Saab-Scania, investmentbolaget Hevea och färgtillverkaren Alcro. Investeringen i Saab-Scania gick sådär, en tänkt Viggen-affär blev inte av, Alcro köptes upp av Beckers och blev väl okej.
– Men Hevea skulle man behållit, det blev senare Latour och hade säkert varit en tusendubblare.
Om den affären missades har Henrik Didner fått tillfälle till revansch åtskilliga gånger sedan dess. Fondbolaget Didner & Gerge – som han startade 1994 tillsammans med forskarkollegan Adam Gerge på företagsekonomiska institutionen i Uppsala – är Fondsveriges kanske största framgångssaga.
Storyn har det mesta som krävs för att gå hem hos svenska småsparare: På säkert avstånd från finanseliten runt Stureplan och storbankerna satt två aktienördar i ett hörn av en bekants redovisningsbyrå i Uppsala och lyckades år efter år överträffa index i sin Sverigefond. Kapitalet, som från början bestod av sparpengar från kolleger på institutionen, växte från några hundra miljoner kronor till att som mest, vid ingången av fjolåret, vara uppe i 45 miljarder kronor och var därmed den största Sverigefonden alla kategorier.
Henrik Didner nämner tre specifika händelser som fick fonden att lyfta. En var en artikel med bild i Dagens Industri 1995, den andra avskaffandet av allemansfonderna 1997, en tredje införandet av premiepensionssystemet år 2000.
Men grunden för framgången var förstås avkastningen. Under de 19 år som Henrik Didner och Adam Gerge själva styrde fonden lyckades duon överträffa jämförelseindex alla år utom två. Under 2013 lämnade de över förvaltningen till Gustaf Setterblad och Adam Nyström. I början av veckan meddelades att Nyström lämnar förvaltningen av familjeskäl. Grundarna fungerar nu mest som bollplank till förvaltarna i de nu totalt fem fonderna.
Sannolikheten för att slumpmässigt slå index i 17 år av 19 är extremt liten, frågan är var hemligheten låg.
– Det var en fördel att vi var två. Man småpratade och vände och vred och vred på casen, säger Henrik Didner.
En viktig princip för att investera var att ha förtroende för företagsledningen och ägarna. Det gjorde att Didner och Gerge missade en hel del bra bolag men också skalade bort stora risker. En annan grundprincip var att bara titta på bolaget och dess möjligheter till vinsttillväxt inom tre till fem år, och inte bry sig om konjunkturen eller vart börsen var på väg.
– Det är inte lätt att förutse hur en aktie ska utvecklas men det är ännu svårare att bedöma vad som ska ske med konjunkturen. Se bara på var vi är nu jämfört med deppigheten i december. Det finns så många dumma skäl till att inte köpa en bra aktie.
En annan princip var att lita på den egna idén, inte lyssna så mycket på vad aktieanalytikerna tyckte. Värderingen var mindre viktig, säger han, men p/e-talen fick inte vara för höga och det var viktigt att det fanns en potential i såväl vinstmarginal som p/e-tal.
– Vi skrev ner vår egen story i fem, sex meningar där vi motiverade varför vi skulle äga aktier i just det bolaget
Men alla sagor har ett slut. Eller i alla fall en tragisk mellanakt. För Didner & Gerges del börjar den delen år 2018, som i avkastningssynpunkt blev ett katastrofår. Sverigefonden tappade över 16 procent, de andra stora fonderna, Småbolag och Global, gick minus 7 respektive minus 6 procent – i samtliga fall betydligt sämre än jämförelseindex.
– Man måste våga ta risker som förvaltare och att man enskilda år går 3–4 procent sämre än index är inte konstigt. Men när det som i fjol går upp mot 7–8 procent måste man ta sig en tankeställare.
Den svaga avkastningen gjorde att spararna netto tog ut nästa 4,5 miljarder kronor under 2018. Henrik Didner säger att alla förvaltare har svaga år, det gäller även han själv, Adam Gerge och förebilden Peter Lynch, legendarisk förvaltare av Magellan Fund.
– Men kan ha ett dåligt år, man kan till och med ha två. Men går en fond dåligt tre år ska det finnas väldigt goda skäl. Då ska man förmodligen hålla på med något annat.
En förklaring till det usla fjolåret var att den indextunga kursvinnaren mobilteknikkoncernen Ericsson saknades i portföljen. Samtidigt gick polymerbolaget Trelleborg, som varit en bra investering över flera år, nu riktigt dåligt. Men framför allt gick Sverigefonden på pumpen i Danske Bankö. Med nuvarande kurs har fonden tappat runt 800 miljoner kronor på den investeringen.
Henrik Didner säger han med facit i hand skulle ha dragit öronen åt sig vid tanken på blandningen bank, Baltikum och gamla Sovjettiden. Men inget är så lätt som att vara efterklok. Nu har Danske Bank-aktien blivit för billig för att sälja, säger han. Verksamheten går i grunden bra och kursen skulle ha varit den dubbla utan penningtvättsproblemen.
– Nu sitter alla och väntar på böter i USA. Det finns en tendens bland investerare att man tar det säkra före det osäkra. Tror man på den logiken är aktien för billig, det är lite så vi resonerat. Kursnivån nu kan tåla ganska höga böter, säger han och tillägger att man för den skull inte är helt komfortabla med Danske Bank, det kan dyka upp fler obehagliga överraskningar.
Någon mening med att stämma Danske Bank, som en grupp institutionella investerare planerar att göra, ser han inte.
– Det blir Danske Bank och därmed vi själva i form av ägare som får betala. Lägger man till kostnaderna för den juridiska processen blir det Ebberöds bank, säger han.
Sverigefondens näst största innehav är Nordea. Didner & Gerge har aktier för drygt 3 miljarder kronor, vilket gör fonden till bankens nionde största ägare. Även här ser Henrik Didner en kurspotential, där Nordea är på väg ur en kostnadspuckel efter stora investeringar i it och regelefterlevnad.
Men är han då inte rädd för att nya penningtvättshärvor kan brisera även i Nordea? Henrik Didner svarar att det inte kan finnas någon internationell bank som inte har haft problem med penningtvätt. Kriminella är alltid mer påhittiga än den andra sidan och bedrägerier förekommer på alla håll i samhället – hur vi än försöker skydda oss.
– Men vi skulle bli lite förvånande om det i fallet Nordea fanns i en så stor omfattning att det skapade rubriker.
Henrik Didner säger att han egentligen inte har så många andra intressen än aktier. Man måste tycka att aktier är så pass kul att man alltid går omkring och tänker på det, ett krav som ställs på alla förvaltare på Didner & Gerge.
– Vaknar man mitt i natten och bekymrar sig över en aktie ska man tycka att det är helt rimligt.
▲
God för en halv miljardHenrik Didner
Henrik Didner och Adam Gerge äger en tredjedel var i Didner & Gerge, den resterande delen ägs av förvaltarna till de fem fonderna. Det mesta av vinsten tas i utdelning till respektive ägares bolag. I senast tillgängliga bokslut, 2017, gjordes en vinst på 230 miljoner kronor och av detta togs 225 miljoner i utdelning.
Henrik Didners utdelningar ligger kvar i hans ägarbolag, totalt finns här runt 500 miljoner kronor i kapital. Han har också gjort en del investeringar i startuper kopplade till Uppsala universitet. Han lever på lönen från Didner & Gerge, säger sig vara genuint ointresserad av dyra bilar, lyxiga fjällhus eller annat som man skulle kunna tänkas spendera pengar på. Han bor med sin sambo i en villa i Kåbo i centrala Uppsala och har ett litet hus i närheten av Nice.
”Jag har blivit mer framgångsrik än jag är värd, men det kan jag ju inte göra något åt”, säger Henrik Didner.
Gör: Grundare av och delägare i Didner & Gerge.
Ålder: 61.
Familj: Sambo, två vuxna barn.
Bor: Kåbo, Uppsala.
Didner & Gerge: Har fem fonder, Sverigefonden störst med 35 miljarder kronor.
Sverigefondens utveckling, procent:
2018: -16,3 (Jämförelseindex -4,4).
Årligen sedan start 1994: +15,3 (Jämförelseindex +11,0).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.