”Massivt säljtryck i Meda”
Död eller ära. Riskaptiten ökar igen bland Golvets vänner och allt fler viktar upp aktieandelen. En trader utan fruktan väntar på att OMX ska bryta 700-strecket.
– Veckans händelse kan vara om ECB följer jänkarnas och britternas exempel och börjar köpa statspapper direkt i marknaden. Det skulle sänka euron, skicka räntorna söderut och ge skjuts åt börserna, dollarn och kronan, säger tradern.
Men vågar man verkligen köpa? Ingen vändning i konjunkturen är i sikte och tiomiljonerkronorsfrågan nu är hur dåliga Q1-orna blir. Och om bolagen vågar ge någon guidance.
– Jag skulle inte tro det, så vi får fortsätta gissa. Jag tror det kommer framgå av rapporterna att den stora lageravvecklingen är klar. Men för att det ska vända upp på riktigt måste konsumenterna börja visa upp sig. H & M:s rapport var lite läskig, eller dressar de upp bolaget för att nya vd:n ska komma in på en lägre kurs och få en skön start? funderar ett par mockaskor i lysorangea galoscher.
Så vad ska man göra under tiden? Jo, man ska klippa kuponger, enligt en mäklarlegend.
– De tidiga kupongerna brukar bli billiga. Den här veckan kommer Ratos, Investor, SSAB och Telia som ger mellan 4 och 7 procent. De kommer vara bra bolag om ett år också, så dem kan man ha, säger legenden som också tankar Getinge.
– Kurskorrigeringen efter bedrägeriet var alldeles för brutal. Deras track-record kommer inte att påverkas av felsteget utan det kommer snarare att förbättras. Åtta miljarder i lägre market cap är alldeles för mycket och det blir snart premiumvärdering på deras vinster igen.
Carnegies Health Care-seminarium i förra veckan fick i gång snacket rejält om läkemedel och biotech. Raysearchs presentation beskrivs som en katastrof.
– De har gjort marknaden besviken tre år i rad medan ledningen hela tiden har försökt hålla skenet uppe, säger en nybliven båtägare som plockat upp en 58-fots Princess med flybridge på en konkursauktion.
Aktien var uppe över 23 nyligen men har nu fallit tillbaka till 17.
– Vi kommer få se den under tian igen. Värderingen är skyhög på uppblåsta prognoser.
Och i Meda pratas det
om risk för massivt säljtryck.
– Det finns luft i resultaträkningen eftersom de använder alldeles för långa avskrivningstider. Vid minsta lilla svaghetstecken slår blankarna till. 14 miljarder i goodwill och 15 miljarder i nettoskuld är sånt som hedgefonder älskar, säger Princessan.
Active Biotech imponerar inte heller enligt en portion köttbullar med gräddsås på Bakfickan.
– De behöver mer cash före halvårsskiftet, lyder domen.
Så snackas det om att Altors och Bures köp av Carnegie skapar överhäng i SCA, Industrivärden, Fabege och Öresund när Maths O Sundqvists aktier kommer ut på marknaden.
En Rose & Born-kostym i loro piano-ull vet att de är till salu.
– De väntar bara på rätt pris och rätt tillfälle. Man vill sätta Fabege-posten men vill ha en bit över 30 kronor, säger kostymen.
Aktien handlas just nu runt 30-strecket.
Och på tal om Carnegie så vet ett charkblock på Zink Grill att Altor och Bure lovar ordentligt med delägande till personalen.
– Folk är extremt nöjda med sina nya dealar. För några kan det bli den andra resan, all personal under chefsnivån sålde sina Carnegie efter förra introduktionen, säger charkblocket.
Det viskas om fler affärer i banksektorn, till exempel att SEB skulle försöka köpa Swedbank igen. Men det avfärdar en kronärtskocka med limesmör.
– Wallenbergarna skulle få en underbar utbytesrelation, market cap för Swedbank är ju bara dryga tredjedelen av SEB:s, men de vågar inte. Baltrisken är för stor, konstaterar skockan.
Till sist en riktig rysare: italienska Seat Pagine Gialle är, liksom kollegan Eniro, högt skuldsatt. I bolagets nyemission ger fem gamla aktier rätt att teckna inte mindre än 226 nya. För att få med alla i båten sätts teckningskursen till 0,106 euro, börskursen är 6 euro.
– Detta är all utspädnings moder, gamla aktier motsvarar bara 2 procent när de friska kulorna ramlat in, säger en kanelbulle som tror att det kan bli nästan lika svårt för Eniro att göra emission när den dagen kommer.
För det gör den väl?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.