Martin Ebner utmanar Percy Barnvik om ordförandeposten i ABB
Därmed är också det sista av svenskanknytning till det forna Asea på väg att försvinna. Det sker 13 år efter fusionen mellan Asea och Brown Boveri 1988. Ytterligare en av Sveriges största privata arbetsgivare – med 20 000 arbetstillfällen – försvinner därmed fullt ut till utlandet, den här gången till Schweiz. Och Stockholmsbörsen har blivit ytterligare ett svenskt börsföretag fattigare.
I början av augusti flaggade Martin Ebner upp för 10,1 procent av aktierna i ABB. Det motsvarar 14 miljarder kronor. Investeringen har gjorts genom Stillhalter Vision, ett av Martin Ebners fyra investmentbolag, eller visioner. Samtliga är börsnoterade.
Händelsen är sensationell av tre skäl:
1. Plötsligt har denne kontroversielle schweizare blivit dubbelt så stor som Investor, Wallenbergssfärens investmentbolag. Därmed är det ett faktum att Investor inte längre har den maktposition som behövs för att Investor efter eget huvud ska kunna påverka utvecklingen i ABB. Det är Martin Ebner som, om någon, sätter agendan och det är på hans mandat som styrelseordförande Percy Barnevik har att agera. I takt med att Percy Barneviks gloria falnat har ställningen som styrelseordförande försvagats. Till saken hör att Martin Ebner genom en annan av sina visioner – Spezialitäten Vision – köpt 11 procent av aktierna direkt i Investor (liksom några få procent i Industrivärden).
2. Martin Ebners köp av ABB-aktier det senaste året har varit en synnerligen dålig affär. Vid årsskiftet 2001 hade Stillhalter Vision 7 procent av aktierna i ABB. Aktieposten hade köpts mellan sommaren 1998 och sommaren 1999. Fram till årsskiftet 2000/2001 mer än fördubblades ABBs aktiekurs till 250 kronor (våren 2000 var aktien till och med uppe nära 290 kronor). Investeringen var helt enkelt lysande.
Sedan kom de negativa nyheterna slag i slag: bokslutet med dess omräkning av räkenskaperna från europeiska redovisningsregler enligt IAS till det amerikanska US GAAP, marginaltappet, resultatfallet i kvartal ett respektive kvartal två i år och nye VDs Jörgen Centermans dåliga relation till media och aktiemarknad. Det är Automation, det som ska lägga grunden för ABBs framtida tillväxt, som sänker marginalmålet mest, från 15 procent 2003 till 11-12 procent 2005. Centerman var chef för Automation innan han blev VD för hela ABB.
Ändå köper Martin Ebner aktier hela våren. Och ABB-aktien fortsätter att falla.
På några få månader under 2001 raderas hela Martin Ebners aktievinst från 1998-99 ut, och mer därtill. Enligt en enkel överslagsberäkning Ekonomi24 gjort har Martin Ebners samtliga ABB-aktier köpts till ett genomsnittligt aktiepris på cirka 140 kronor. Idag står ABB-aktien i 110 och Martin Ebners aktier i ABB är värda drygt 14 miljarder kronor. Värdetappet uppgår till cirka 7 miljarder kronor.
3. Martin Ebner har under åren som aktieägare i ABB utvecklats från att lovorda Percy Barnevik till att uttala sig i närmast aggressiva ordalag. Så sent som i oktober 2000, strax efter det att Göran Lindahl överraskande avgick som VD för att ersättas av Jörgen Centerman, sa Martin Ebner till Ekonomi24: ”Hastigheten på ABBs förvandling till ett lättare företag är fantastisk, jag har aldrig sett något liknande”. I slutet av juli i år, efter det att Martin Ebner ökat sin ägarandel i ABB med tre procentenheter under samma period som aktiekursen mer än halverats, låter det annorlunda. I internationella nyhetsmedia säger talesmän för BZ Gruppe att ”marknaden har inget förtroende för ledningen” och ”vi känner oss inte komfortabla med vad som pågår med ABB”, samt ”styrelsen måste agera och analysera vad som gått fel”.
Händelsförloppet är direkt motsägelsefullt. Martin Ebner är ledamot i styrelsen och torde därmed ha full insyn i ABBs skötsel. Han får rapporter varje månad. Marginaleffekten från IAS till US GAAP drogs i styrelsen ett helt år innan den blev offentlig i samband med årsbokslutet 2000. Frågorna kring asbest och kärnkraften har dragits på flera styrelsemöten och i detalj i samband med försäljningen av gasturbinverksamheten till franska Alstom våren 1999.
Idag gör Martin Ebners talesmän för BZ Gruppe gällande att de som aktieägare inte fått korrekt information kring bolagets utsikter.
Den konspiratoriskt lagde lägger därför till en fjärde punkt. Den handlar om hur det är Percy Barnevik som person som lockat in Martin Ebner som storinvesterare i ABB. Percy Barnevik och Martin Ebner har under de år som passerat träffats på tu man hand flera gånger utanför styrelserummet. Där har Percy Barnevik ivrigt berättat om ABBs omdaning och föreagets fantastiska tillväxtutsikter.
Därmed ser det ut som om Percy Barnevik fått agera garant för ABBs tillväxtutsikter medan räkenskapsanalysen som dragits i styrelserummet tillmätits mindre betydelse. Martin Ebner har köpt Percy Barneviks dröm och aldrig synat korten. Det har ingen annan i styrelsen heller gjort.
Självfallet skulle Percy Barnevik inte hålla med om den här beskrivningen av mötena med Ebner. Men faktum kvarstår, i Schweiz skvallras det nu om hur Martin Ebner söker en syndabock för att försvara sin dåliga investering i ABB. Och syndabocken heter Percy Barnevik.
Det finns mer att lägga till konspirationen. Det är ett känt att Martin Ebner de senaste åren kämpat hårt för att bli accepterad av det schweiziska etablissemanget. En framskjuten styrelsepost i ABB – varför inte ordförandeposten – skulle onekligen fylla ett sådant syfte. Ett sätt till mer inflytande skulle exempelvis vara att omvandla ABBs styrelse till en liten, exekutiv styrelse enligt schweizisk modell (maktkampen i Nobel Biocare nyligen visar vad det handlar om). Percy Barnevik lär ha tagit del av Martin Ebners tankar kring styrelsearbete men utan att agera. På vårens stämma reducerades antalet styrelseledamöter från 10 till 8, ett steg i Ebners riktning mot 3, 4 eller max 5 ledamöter, men ett långsamt sådant. Frågan är därför om 10 procent av aktierna och en halverad aktiekurs kan få resten av styrelsen att stödja Martin Ebner. Noterbart är att ABBs aktiestruktur idag är helt öppen och att styrelsen väljs för ett år i taget.
”Martin Ebner är fortfarande för kontroversiell för att det schweiziska etablissemanget ska stödja honom. De stödjer hellre Wallenberg med sin långa industrihistoria”, säger en person med insikt i den pågående maktkampen. Å andra sidan finns det många schweizare som har förlorat mycket pengar på att äga aktier i Stillhalter Vision.
Konspirationen går förstås att dra ytterligare ett varv. Det finns exempelvis en gammal misstanke om att Martin Ebner egentligen alltid varit ute efter att stycka ABB. Det är ett känt faktum att ABB, med alla sina olika industriverksamheter, värderats som ett konglomerat på börsen där delarna är värda mer än helheten. Den som kan stycka ABB kan därmed göra ett finansiellt klipp, och det är sådant som finansmän som Martin Ebner är bra på.
Dock hade det förstås varit roligare att driva igenom denna styckning för ett år sedan när ABB-aktien var på väg mot toppen istället för nu.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.