Marknadens oro – solkraftsutbyggnaden i Europa riskerar knäcka elsystemet

Just nu pågår det en kraftig utbyggnad av solkraft i Europa. Kontinenten är i stort behov av ny elproduktion men utvecklingen leder också till obalanser. Negativa elpriser i Sverige kan bli mycket vanligare.
Marknadens oro – solkraftsutbyggnaden i Europa riskerar knäcka elsystemet - Scatec Solar
Solkraftverk i Malaysia. Foto: Scatec Solar

Solkraften byggs nu ut i stor skala i världen. Enligt analysföretaget Bloomberg installerades cirka 444 GW solkraft globalt förra året, men i år väntas den installerade solkraften landa på cirka 500 GW.

Tyskland hör till de länder där utvecklingen går snabbt. Enligt den tyska branschorganisationen för solenergi installerades mer än en miljon nya solanläggningar under 2023, vilket är en ökning med 30% jämfört med 2022. Det betyder att ungefär var tionde kilowattimme produceras av solel, skriver sajten Energinyheter.

Problemet med el som produceras med solkraft är att den är svår att planera. Under goda väderförhållanden, när solen skiner, kan kraftslaget producera väldigt mycket el som sedan transporteras ut i elsystemet.

Balansproblem

Det orsakar i sin tur problem med att balansera elsystemet, särskilt under sommarhalvåret när efterfrågan på el är låg, och kan leda till att elsystemet kollapsar eftersom frekvensen i elsystemet alltid måste vara 50 HZ. Detta reflekterar det faktum att utbudet av el alltid måste matcha efterfrågan varje sekund, minut, timme och dag, året runt.

De problemen börjar nu visa sig i Tyskland och i Sverige.

“Om utbyggnaden fortsätter okontrollerat ökar risken för instabila nätförhållanden”, säger Maik Render, chef för den tyska regionala energileverantören N-Ergie, till den tyska tidningen Handelsblatt i en kommentar till utvecklingen.

Ny solkraft utmanar också det svenska elsystemet. Dels för att Sverige, så att säga, importerar överflödig europeisk solel som skickats vidare i det sammankopplade europeiska elsystemet dels för att det även skett en tillväxt av kommersiella solkraftsparker i Sverige.

Svenska kraftnät, som ansvarar för driften av det svenska elsystemet, har uppmärksammat den här problematiken flera gånger den senaste tiden.

Det myndigheten är rädd för är att det inte ska finnas tillräckligt med nedregleringskraft som kan hjälpa till att få elsystemet i balans.

I ett pressmeddelande från i maj skriver till exempel Svenska kraftnät att:

”Det är positivt att vi får in ny produktion, men vi måste kunna ta hand om den. Därför vill vi uppmana fler aktörer att lämna nedregleringsbud, det vill säga att man lägger in bud på balansmarknaden om att dra ner på sin produktion vid behov för att behålla balansen”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät pressmeddelandet.

Vanligare med minuspriser

En stor utmaning är att produktionen kan svänga väldigt snabbt.

“Det kan vara väldigt svårt att bedöma hur en solkraftspark kommer att leverera. Om det till exempel kommer in ett molnområde över en anläggning så kan produktionen falla snabbt. Det har vi sett exempel på i Danmark där det har byggts mycket solkraft”, uppger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, till nyhetssajten Second Opinion.

Det har resulterat i att Sverige nu får se allt fler timmar med minuspriser för den producerade elen. Det betyder att elproducenterna måste betala för att mata in el i systemet.

”I tidigare fall har det handlat om enstaka timmar. I fjol hade vi negativa priser ungefär fem procent av tiden. Och i år ligger vi halvårsmässigt mer än dubbelt så högt som förra året”, uppgav Energiföretagens marknadsanalytiker Magnus Thorstensson till Svenskt Näringslivs nättidning TN nyligen.

Oljeeldade kraftverk rycker in

För att få systemet i balans vid dessa tillfällen har Svenska kraftnät varit tvungna att kalla in dyra resurser som till exempel det oljeeldade kraftverket Karlshamn som normalt används som effektreserv.

”Vi har sett en utveckling som vuxit genom åren att ibland produceras det ganska lite och ibland produceras det väldigt stora mängder elektricitet som ingen vill ha. De kraftverk som då har möjlighet att spara eller dra ned gör förstås det enligt sund marknadslogik och där någonstans kommer vi in i bilden även om vi förstås är svindyra”, sa Henrik Svensson, kraftverkschef på Karlshamnsverket till TN tidigare i våras.

Kina är världsledande i utbyggnaden av solkraft. Landet har fått kritik för att dumpa priset på solcellsanläggningar och konkurrera ut andra leverantörer. Nu har dock även Kina drabbats av problem med att balansera sitt elsystem, skriver Reuters.

“Under de kommande åren kommer detta att bli ett stort problem som alla provinser (kinesiska reds.anm.) kommer att ställas inför”, uppger Cosimo Ries, en analytiker vid Trivium China, till Reuters.

Ett sätt att minskade de här problemen på är att etablera en batteripark i anslutning till solkraftsparken. På så sätt kan en del av den överflödiga elen lagras. Problemet med dagens batterier är dock att det än så länge inte går att lagra särskilt mycket effekt i dem under en längre tid.

På sikt hoppas marknaden på att kunna använda elen till att producera vätgas som kan lagras och användas i olika industriella processer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.