Marknadens krav på Nokia: Tjäna 50 miljarder!
För hela koncernen ligger resultatförväntningarna före skatt på 5,8 miljarder euro enligt SME – drygt 50 miljarder kronor.
Den tidigarelagda niomånadersrapporten tog aktiemarknaden på sängen och återställde aktiemarknadens förtroende för ledningen att leverera. Inför bokslutet har tvivlarna återigen varit i majoritet och sänkt aktien med uppåt 30 procent de två senaste månaderna.
Mobiltelefonerna, som står för 70 procent av Nokias omsättning, är det analytiker och placerare fokuserar mest på. För affärsområdet tror analytikerna att Nokia kommer att redovisa en helårsomsättning på 21,5 miljarder euro och tjäna 4,8 miljarder euro före skatt.
Frågorna som aktiemarknaden vill ha svar på kan sammanfattas så här.
Håller intäktstillväxten? I aktiemarknadens ögon hällde Nokia en spann med iskallt vatten över dem när bolaget 9 januari föregick bokslutskommunikén och meddelade att de sålt 128 miljoner mobiltelefoner 2000. Det var i underkant av förväntningarna och tolkades som en förtäckt vinstvarning.
Med volymerna kända är priserna den obekanta variabeln i intäktsekvationen. Flertalet analytiker räknar med fallande genomsnittspriser. Andra hävdar att Nokia de senaste två åren lyckats parera prissänkningar på gamla mobiltelefoner genom att ha en fräsch produktportfölj med många nya mobiltelefoner som de kan sälja till höga priser.
Kan Nokia bibehålla sina höga marginaler? Nokia har dubbelt så höga marginaler som närmaste konkurrent. Med två nya modeller i bagaget, 3310 och 6210, har Nokia sagt att de aldrig gått in i ett fjärde kvartal med en så stark produktportfölj. Då huvudkonkurrenterna, Ericsson och Motorola, har problem med sina mobiltelefoner så räknar analytikerna med fortsatt höga marginaler för Nokia. För helåret är deras prognos enligt SME en vinstmarginal på 22 procent.
Hur är utsikterna för mobilmarknaden 2001 och framåt? När Nokia gick ut med försäljningssiffrorna tidigare i januari så uppskattade Nokia samtidigt totalmarknaden till 405 miljoner mobiltelefoner. Det var lägre än analytikerna räknat med. Vissa hävdar att siffrorna inte stämmer utan är i underkant.
Oavsett så har oron för en vikande tillväxt för mobiltelefonmarknaden tilltagit. Nokia har däremot inte reviderat ned sin prognos sedan kapitalmarknadsdagen i december i fjol.
För mobiltelefontillverkarna blir 2001 en brytningstid då utbytesmarknaden går om nyförsäljningen i storlek och trådlös datakommunikation börjar ta sina första stapplande steg. Vad det kommer att betyda för genomsnittspriser, konkurrensfaktorer och marknadsandelar är det analytikernas sitter och klurar på.
Utvecklingen bedöms allmänt gynna Nokia. Två tredjedelar av mobiltelefonerna säljs till konsumentsegmentet där låga priser, ett starkt varumärke, mode, låga vikter, batteriprestanda är kundernas viktigaste urvalskriterier. Faktorer som Nokia anses vara starka på och därför kommer att höja sin marknadsandel över den nuvarande nivån på en tredjedel av marknaden.
När tillväxten av nya mobilanvändare avtar finns det farhågor om att genomsnittspriserna kommer att sjunka med 10-15 procent per år. Men det är en åsikt som inte delas av alla. Ett indikation är att Nokia i Finland, som ligger i frontlinjen och till stor del är en utbytesmarknad, i fjol för första gången lyckades höja genomsnittspriserna med 5 procent.
På mobilsystem där Nokia utmanar Ericssons dominans tror analytikerna enligt SME på ett resultat före skatt om 1,4 miljarder euro och en omsättning på 7,7 miljarder euro. I slutet på förra året fick Nokia ett par genombrottsorder. Dels från amerikanska AT&T, dels från tyska T-mobil.
I samband med kapitalmarknadsdagen i december justerade Nokia upp tillväxtprognosen till den övre delen av intervallet 25-35 procent och förlängde samtidigt målet ett år till att gälla också 2003. Nokiaaktien föll under måndagen med 1 procent till 353 kronor.
Analytikernas förväntningar enligt SME Förändring mot fjolåret inom parentes
Omsättning, miljoner euro 2000p: 29 951 (+51 procent)
Resultat före skatt, miljoner euro 2000p: 5 789 (+51 procent) 2001p: 7 446 (+29 procent) 2002p: 9 378 (+26 procent)
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.