Märkliga turer i Klippan

Snabba ägarbyten, emissionsgarantier som gick upp i rök, ledningspersoner som misstänks för insiderbrott och en hemlig revisorsrapport. Det har varit en minst sagt turbulent höst i krisbolaget Klippan.

Det senaste kapitlet i historien om Klippans kris inleds den 12 september förra året. Då meddelas att den småländske finansmannen Gösta Welandson via sitt bolag Weland AB tillsammans med Nordea AB garanterar den föreslagna nyemissionen på 200 miljoner i Klippan med upp till 161,2 miljoner kronor. Samtidigt har Weland köpt 1 miljon aktier av huvudägarna Jan Bernander och Stefan Lersten och äger därefter 17 procent. Beskedet får aktien att på fyra dagar stiga från cirka 7,50 kronor till 11,50 kronor.

Den 26 september skickar Klippan ut ett pressmeddelande om att Jan Bernander och Stefan Lersten sålt 1 miljon aktier till Novestras fond Nove Capital, vilket gör att Nove med närstånde uppges äga 12 procent. Dessutom har Nove Capital erbjudit sig att ge en garanti i nyemissionen med 38,2 miljoner vilket innebär att den kan genomföras.

Den 2 oktober skickar Klippan ut ett slutgiltigt ackordsförslag i den pågående företagsrekonstruktionen som innebär att fordringsägarna får 37 procent. Förslaget stöds enligt Klippan av de större borgenärerna.

Den 3 oktober meddelas att Bernander och Lersten sålt sina sista Klippan-aktier till Nove Capitals kompanjon, amerikanen David Marcus och hans fond M2 Capital som då får 15 procent.
Aktien stiger till som mest 12,50 kronor, en uppgång med 67 procent sedan ägarförändringarna började.

Den 3 och 4 november fastställs ackordet av Helsingborgs Tingsrätt.

Den 7 november kallar de nya ägarna till extra bolagsstämma för att välja ny styrelse, vilket innebär att fem nya ledamöter väljs in: advokaten Johan Hessius som ordförande, Gösta Welandsson, Weland-mannen Staffan Gunnarsson, Peter Eriksson, it-investerare och Torbjörn Larsson, vd i Bergvik skog.

Den 10 november offentliggör Klippan villkoren för nyemissionen som innebär att aktieägarna för varje aktier får teckna tre nya till kursen 8 kronor. Plötsligt har Nove Capitals garanti försvunnit, nu anges Weland och Nordea som ensamma garanter för emissionen. Aktien handlas i 10,50.

Den 16 november ger Klippans styrelse revisionsfirman ÖhrlingPriceWatherhouseCoopers i ett brev uppdraget att gå igenom Klippans budget och affärsplaner för att bedöma vilken information som ska finnas med i prospektet.

Den 23 november håller Klippan extra bolagsstämma där de nya ledamöterna väljs in och Novestras Vd Peter Ekelund och David Marcus väljs in i nomineringskommittén.

Den 25 november skickar revisorerna på Öhrlings rapporten till styrelsen där man bland annat varnar för att budgeten är för optimistisk och att bolaget riskerar att hamna i ny likviditetskris så tidigt som i slutet av mars.

Den 1 december offentliggörs prospektet som utarbetats av Nordea. Där nämns inte Öhrlings rapport och varningarna om likviditetskris.

Den 16 december skriver Sydsvenska Dagbladet att Klippan riskerar att förlora sin största kund Papyrus vilket skulle betyda ett bortfall i försäljnng på cirka 250 miljoner kronor eller nästan 25 procent. Vd Thomas Billing säger till tidningen att han inte känner till något om Papyrus planer. Den 15 och 16 december säljer han och marknadschefen teckningsrätter i bolaget. Billing säljer 22.500 rätter till ett värde av 4.500 kronor.

Den 20 december meddelar Klippan att man efter “diskussioner och förhandlingar under hösten”, gemensamt beslutat att avsluta samarbetet. Enligt Affärsvärlden.se:s källor har det då en längre tid stått klart att det troligaste är att Papyrus drar sig ur.

Den 22 december meddelar Nove Capital att man inte kommer att delta i emissionen och att ägarandelen faller till 1,7 procent. Som skäl anger Novestras Peter Ekelund att man haft en annan syn på bolagets strategi än Gösta Welandson.

Den 28 december meddelar Klippan att emissionen är genomförd. 28,8 procent tecknas genom garantin av Weland och Nordea vilket innebär att deras ägarandel ökar till 27,3 respektive 10,4 procent. Samma dag framkommer det att Finansinspektionen granskar Thomas Billings och marknadschefen för misstänkt insiderbrott i samband med försäljningen av teckningsrätterna.

Den 29 december flaggar även M2 Capital för att man inte tecknat sig i emissionen och att deras ägarandel därmed faller till 3,9 procent.

Den 10 januari publicerar Affärsvärlden rapporten från Öhrlings. Den får aktien att som mest falla till 5,70 kronor, jämfört med teckningskursen 8 kronor. Jämfört med toppnivåerna i oktober är raset över 50 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.