Markant uppgång i Stockholm
Storbankerna och verkstadsbolagen var återigen drivande, medan H&M blev den stora förloraren bland tungviktarna utan att några egentliga nyheter framkommit på börsskärmarna.
En starkare dollar och ett lägre oljepris gynnade marknadssentimentet på onsdagens börser. I andra vågskålen fanns ett par svaga delårsrapporter från amerikanska storbolag, bland annat en storförlust hos Freddie Mac.
Vid stängningen i Stockholm låg OMXS30-index på 887, en uppgång med 1,3 procent.
– Vi har gjorde teknisk rörelse idag och testat 890-nivån i OMX. Sen har vi avvaktat oljestatistiken från USA, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.
Oljepriset sjönk ytterligare på onsdagen efter det amerikanska energidepartementets lagersiffror, som bland annat visade på en överraskande uppgång i råoljelagren. Oljepriset är nu ned 20 procent sen rekordnoteringen den 11 juli på 147:27 dollar per fat.
Bland onsdagens vinnare fanns också bolag som gynnas av lägre råvarupriser. Sandvik ökade med 4,1 procent till 83:50 kronor, Volvo tog hem nära 3 procent till 77:75 kronor, medan Electrolux ökade med 3,6 procent till 78:50 kronor.
Bankerna fortsatte upp för fjärde handelsdagen i rad, i täten gick Nordea med en uppgång på 3,2 procent till 95:30 kronor, medan Swedbank steg med 3,6 procent till 136:25 kronor.
Sektorn som tidigare pressades hårt av oro för exponering mot Baltikum och den allmänna finansturbulensen har återhämtat sig betydligt den senaste månaden. Swedbank har stigit med drygt 20 procent sen rapporten i mitten av juli.
Kurssargade Boliden blev en av onsdagens stora vinnare sedan brittiska gruvjätten Xstrata lagt ett bud på Lonmin om 33 pund per aktie vilket värderar Lonmin till cirka 5 miljarder pund. Lonmin avvisade dock Xstratas bud.
Mäklarchefen ser få direkta paralleller till Boliden, men menar att en storaffär inom sektorn ökar chanserna för en affär där Boliden omfattas, särskilt med tanke på raset i Boliden-aktien.
Mot strömmen gick framförallt Hennes & Mauritz, ned drygt 2 procent till 315 kronor. Analytiker och mäklare som Direkt talat förvånas över nedgången. Beskedet att finanschefen Leif Persson lämnar sin post under hösten är inget som borde påverka kursen menar experterna.
– Det är en märklig kursrörelse. Visserligen hörde jag någon som sade att det aldrig är bra när en finanschef går, och att det kan tyda på att något inte står rätt till, men personligen tycker jag att H&M med sin starka balansräkning är det sista bolaget där det skulle kunna finnas någon finansiell risk, sade en analytiker till Direkt.
Andra aktier i fokus var Wallenstam, som slutade 8 procent högre på 111:50 kronor efter sin delårsrapport för det andra kvartalet som i stor sett var i linje med förväntningarna.
– Kursreaktionen är egentligen kopplad till att bolaget inte tog några nedskrivningar på sina fastigheter, sade en analytiker till Direkt.
Securitas ökade med 6 procent till 73:75 kronor inför andra kvartalets resultatsiffror på torsdagen. Enligt SME Direkt väntas en omsättning på 15,7 miljarder och ett resultat före skatt på 693 miljoner kronor.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.