Marcus Wallenberg om generationsskiftet: ”Det är tunga åtaganden”

Marcus Wallenberg ser en generationsväxling i familjen framför sig.
Och hur det ska gå till när det unga gardet tar över är noga uttänkt.
"Med tiden kommer de att få mer ansvar, och det är något vi regelbundet diskuterar med varandra", säger han i podcasten In Good Company.
Marcus Wallenberg om generationsskiftet: ”Det är tunga åtaganden” - Marcus_Wallenberg
Marcus Wallenberg är vice ordförande i Investor.

Marcus Wallenberg har tillsammans med kusinerna Jacob och Peter varit den mest framträdande ur den femte generationen av Wallenbergfamiljen.

Privat har han drabbats av flera tragedier. Han var endast 15 år gammal då fadern Marc Wallenberg tog sitt liv. Sorgen i familjen finns kvar än idag, skriver man på sin hemsida.

2011 avled Marcus Wallenbergs bror efter en lång tids sjukdom.

“Det är en del av livet och man måste gå igenom det. Man måste acceptera att det är på det sättet och gå vidare”, har han tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Redan som ung fick han axla ansvaret i Wallenbergfamiljen, och fick tidigt stort förtroende. 1999 tillträdde han som vd för Investor, ett uppdrag han hade fram till 2004.

Familjeföretagets framgång ligger i att anpassa sig till dramatiska teknologiska förändringar, säger han i ett avsnitt av podcasten In Good Company, som publicerades i veckan.

“Vi har gått igenom tiden med ångmaskiner, elektrifieringen, och nu har vi internet bakom oss. Nu befinner vi oss i AI-eran. Viljan och drivet att förändras med tiden är en oerhört viktig aspekt”, berättar han för Nicolai Tangen, VD för Norges Bank Investment Management, som driver podcasten.

Företagsledaren och investorn Peter “Poker” Wallenberg är styrelseordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Foto: Claudio Bresciani / TT

“Finns 30 personer i nästa generation”

Marcus Wallenberg har blivit 68 år, och ser ett generationsskifte framför sig.

“Det finns ungefär 30 personer i nästa generation. Under de senaste tio åren har vi arbetat med dem, introducerat dem för varandra, för våra företag och för familjens värderingar. Vissa har uttryckt en önskan att arbeta inom verksamheten, medan andra föredrar att engagera sig i stiftelserna. Några nöjer sig med att enbart vara en del av familjen”, säger han.

Marcus Wallenberg, nu styrelseordförande i FAM, Patricia Industries och Saab, säger att det handlar om att balansera hoppet om att de ska utveckla intresse och förstå vad som krävs inom ägarfamiljen.

“Detta är något som tar tid. Det är tunga åtaganden, så man måste verkligen gilla det man gör. Med tiden kommer de att få mer ansvar, och det är något vi regelbundet diskuterar med varandra”, säger han i podcasten.

Samarbetet inom familjen är också det Marcus Wallenberg är mest stolt över, och att det lyckats hålla samman över generationerna.

Dokument alla undertecknat

Planen för hur successionen inom familjen ska gå till är noga uttänkt. För ett par år sedan framkom det att alla familjemedlemmar över 18 år undertecknat ett dokument man kallar “The Family Constitution”. Det behandlar den kommande generationsväxlingen och ska innehålla vissa värderingar och riktlinjer alla enats om.

”Det är vår brygga mellan femte och sjätte generationen där vi diskuterar framtida aktiviteter, men också har en kontinuerlig dialog om successionsarbetet”, sade Peter “Poker” Wallenberg Jr i en intervju med Dagens industri för ett par år sedan.

Hittills har Wallenbergs nya generation varit anonyma, men två namn det spekulerats i kan få framskjutna roller är Stéphanie Gandet och Martina Wallenberg. Båda två sitter i styrelser för familjens stiftelser.

Det finns också en anledning till att den sjätte generationen Wallenberg hålls i det dolda.

”Vi vill inte sätta onödig press på någon. Ingen av dem har ännu tagit någon publik roll, så det finns inte något sådant behov”, har Peter Wallenberg Jr tidigare sagt till Dagens industri. 

 

Läs också: Analys: 600 000 aktieägare kan inte ha fel

Läs också: Qvibergs känga mot Wallenberg: “Satt en dålig standard”

Läs också: Investors VD: “Politikerna behöver inte vara oroliga”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group