Podd Leif Östling
”Människor går sönder av dåligt ledarskap”
Christer Hanefalk och Ulf Lindberg skrev boken ”The art of Leadership med ambitionen att komma ifrån ledarskapslitteraturens vanligaste misstag: att vara anekdotisk samt att utgå från att historisk framgång betyder även framtida succé.
Bokpodden avsnitt: 47
Publiceras: Fredag den 15 januari år 2021 kl 06.00
Veckans gäst: Ulf Lindberg och Leif Östling.
Veckans bok: ”The art of leadership: normen för framsynthet, effektivitet och tillit” av Christer Hanefalk och Ulf Lindberg (Ekerlids).
Sidor: 431
Utgivningsdatum: 25 november 2020.
Programledare: Erika Eliasson, VVD på Lendify och Erik Wahlin, journalist.
Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.
“Det är ju spännande att läsa om människor som har lyckats åstadkomma fantastiska saker. Men det är ju inte säkert att man själv kan förstå orsaken till att man lyckats, när man tittar retrospektivt. I många fall är det helt andra orsaker som ligger bakom”, säger Ulf Lindberg, som bland annat varit VD för prismärknings-it-bolaget Pricer.
Boken är bred, men fokuserar i det centrala kapitlet på vertikala ledningsstrukturer och vetenskapliga metoder att få rätt personer jobba på rätt plats och göra rätt saker. Inte minst handlar det om att mäta.
Författarna lutar sig bland annat mot den kanadensiske forskaren Elliott Jaques, mest känd för att ha myntat begreppet ”företagskultur”, och hans tankar om tidsspann och naturliga organisationsnivåer.
I arbetet med boken har författarna fått hjälp av tidigare Scania-VD:n och Svensk Näringslivs-ordföranden Leif Östling. Hans förändringsarbete i lastbilstillverkaren Scania är dessutom ett av casen i boken.
“Scanias gamla styrelseordförande Anders Scharp sa: ”Det som kan mätas blir gjort, det som inte mäts blir ogjort”, och det stämmer så oerhört väl”, säger Leif Östling i Bokpodden
“Vi gör ju sådana där trevliga undersökningar om anställdas nöjdhet. Men det säger egentligen ingenting. Man måste mäta vad gruppen presterar.”
Enligt Leif Östling är hög sjukfrånvaro och hög personalomsättning en tydlig indikator på dåligt ledarskap. Och det plågas inte minst den offentliga sektorn av, säger Östling, och uppger att under tiden han var ordförande på Svensk Näringsliv såg siffror från SKR att inom skolor och vård i det offentliga var personalomsättningen cirka 30 procent och sjukfrånvaron cirka 25 procent. Motsvarande privat verksamhet låg på ungefär hälften.
“Det är en enorm besparing av människor. Dels lönekostnader, men framför allt är det en hållbarhetsfråga, så att inte människor går sönder. För det gör människor med dåligt chefskap och i dåliga ledningsstrukturer.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.