Bolåneräntor
Många tror inte att de klarar högre boräntor
De som är räntekänsliga är främst unga personer med låg inkomst. Enligt undersökningen är det också en stor grupp människor som helt blundar för bolåneräntan. Var fjärde svensk vet inte vilka räntor de tål. Kvinnor är extra osäkra.
På en rak fråga om man tål högre ränta svarar 32 procent att man gör det och 26 procent svarar vet ej. När det gäller räntenivåer svarar 33 procent att man inte tål en ränta om 4 procent och uppåt.
Det är ganska jämnt mellan olika åldrar när det gäller okunskap om vilken räntenivå man tror sig klara. När det gäller utbildningsnivå skiljer det sig lite åt. De med längre utbildning bedömer att de klarar högre räntenivåer.
Trots rusande fastighetspriser har inte medvetenheten bland konsumenterna ökar. Avanzas sparekonom Claes Hemberg anser att myndigheterna och bankerna måste bli bättre på att informera.
”Det är tydligt att låga räntor senaste åren har lockat allt fler att betala allt mer för sina bostäder. Men kunskaperna om att låna har inte hängt med. Många tycks sakna en bild av vilken ränta de tål. Här behöver myndigheter och bolånebankerna rikta betydligt tydligare information. Det är en oroväckande bild som Sifo-siffrorna målar upp. Att så många som var fjärde bolånare inte vet vilken boränta de tål är grogrund för såväl galopperande bopriser som många privatekonomiska krascher när boräntorna stiger”, säger han i en kommentar till Finwire.
Han pekar dock på att en majoritet av alla bolånetagare räknar med att tåla betydligt högre boräntor.
”Den trygga majoriteten av alla bolånare räknar att tåla betydligt höga boräntor. Hela var tredje bolånare tål mer än 4 procent boräntor. Ytterligare var tredje bolånare tål räntor över 8 procent. Men dessa grupper är tämligen ointressant eftersom den inte påverkar samhället eller bopriserna på sikt. Det är de som inte tål högre räntor och som inte känner till vilka räntor de tål som är systemfarliga och snabbt kan få en bobubbla att brista”, säger Claes Hemberg.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.