Man ska ha husbil
Knappt två mil sydöst om Jönköping, inklämd mellan sjöarna Målen och Stensjön, ligger Tenhult. Bygden samlar knappt 3 000 invånare. Huvudgatan är inte helt olika många andra svenska småstäders. En Konsumbutik, ett bibliotek och en pizzeria, Mickels pizzeria. Ett stenkast därifrån ligger Sveriges största husvagnstillverkare Kabe.
Kabe grundades av Kurt Blomqvist 1958. Verksamheten har de senaste åren vuxit med sådan omfattning att Tenhult i dag kallas för Sveriges husvagnsmecka. Annars är Tenhult mest känt för att det var där Mickel besegrade danska trupper år 1612. Men det var skogsvaktaren Mickel, inte pizzabagaren.
Affärsvärlden tas emot av Alf Ekström, vd i bolaget, tillika grundaren Kurt Blomqvists svärson. Mötet äger rum i företagets styrelserum, en anspråkslös mötesplats, väsensskild från många av de noterade bolagens mer påkostade varianter. I Kabes styrelserum tycks inte mycket ha förändrats sedan 1980-talet. Den mörkbruna träpanelväggen, de brunbetsade stolarna och gardinerna i gröna psykedeliska mönster är som från en svunnen tid.
Husvagnstillverkarens tillväxt har varit stadig och i fjol omsatte bolaget 1,7 miljarder kronor. Rörelseresultatet uppgick till 103 miljoner kronor.
– Det är en fantastisk resa vi har varit med om, säger Alf Ekström och lägger händerna bakom huvudet.
I samma andetag nämner han en annan resa. Även den en resa han gjorde tillsammans med sin svärfar. Den hade kunnat sluta mycket olyckligt.
De bägge skulle iväg på ett möte i Kramfors 1992 och flög med Kurt Blomqvists tvåmotoriga flygplan. Blomqvist fick en blodpropp i hjärnan, vilket resulterade i att högra sidan domnade av. Kurt Blomqvist fick styra med knäna och lyckades med nöd och näppe landa planet, innan han lades in på lasarett.
Efter det fick Alf Ekström ta över allt mer av arbetet, och 1995 blev han vd i företaget.
– Jag brukar säga att det är tryggt att flyga med mig. Sannolikheten för att piloten skulle få en infarkt är obefintlig. Har man varit med om det en gång så händer det inte igen, säger Ekström på skorrande småländska.
Alf Ekström är gift med Kurt Blomqvists dotter Maud Blomqvist. Hon är inte verksam i bolaget. Den andra dottern, Anita Svensson, är aktiv i styrelsen. Familjen har 73 procent av röstkapitalet och runt 57 procent av aktiekapitalet.
För fem år sedan gick Kurt Blomqvist bort. Nu sitter Alf Ekström på hans gamla plats, med en oljetavla föreställande grundaren ovanför huvudet.
Själv har Alf Ekström hunnit fylla 60 år, 21 av dessa har han varit högsta chef på Kabe. Exceptionellt länge i börssammanhang. Men han oroar sig inte nämnvärt över tanken på att en dag lämna vd-stolen.
– Tja, en dag sparkar de väl ut en, säger han.
Han säger det lite skämtsamt, för han syftar på den egna familjen, som sannolikt är nöjd med hans insatser.
Kabe har vuxit och varit lönsamt under alla år som Ekström lett det, förutom två på 1990-talet. Bara det senaste decenniet har Kabe levererat ett rörelseresultat på över miljarden, i ett periodvis hårt marknadsklimat.
I Sverige är Kabe marknadsledare, tvåa är Solifer Polar med 12 procents marknadsandel. Den tredje största tillverkaren var länge Cabby, men bolaget gick i konkurs i januari 2016.
– Det är alltid en risk att du blir klämd, säger Alf Ekström om pressen i branschen. Om du inte har tur i dina beslut, eller om du tar besluten för sent – då åker du dit.
Vad har då Kabe gjort som andra – uppenbarligen – misslyckats med? Alf Ekström betonar vikten av att investera under de goda åren och att inte lockas att sänka priserna när tiderna är tuffa.
– Vi har hela tiden investerat våra vinster. Det har de andra också gjort, men de har väl inte haft tillräckliga vinster. Då börjar det arbetas neråt, säger han, och nämner även vikten av varumärket.
– I en verksamhet där man levererar produkter som konsumenterna pratar med varandra om är varumärket extra viktigt. Om man ska köpa något för en halv miljon, då vill man veta om företaget kan stå för garantin och att man kan få tag på reservdelar.
Vid sidan av hus och bil är det inget annat som utgör en lika stor kapitalinvestering som husbil. Eller husvagn, för den delen.
***
Vid Eksjö Camping ligger området öde. Från Kabe-fabriken hit är det knappt fem mil.
Kvällsfukten från sjön reser sig över en länga med småstugor. Några enstaka husvagnar är parkerade på campingen. En plats under vintersäsongen oktober till mars kostar 6 000 kronor, exklusive el. Enligt personalen finns det några åretruntboende, men inte heller de är där jämt. En Volkswagen Golf står parkerad intill en Kabe-husvagn. Runt bilen och vagnen har ett staket rests. Det är tänt i vagnen och vi knackar på, men får inget svar.
En typisk husvagnsköpare är född på 1940-, 50- eller 60-talet och har generellt en god ekonomi.
Tidigare på dagen, i styrelserummet, berättade Alf Ekström att husvagnsköpare generellt framställs negativt i medierna.
– När tv gör inslag så är det alltid nidbilder med utsatta som bor i husvagn som visas. Men i själva verket har våra kunder råd med både chartersemester och husvagn, säger Alf Ekström.
– Sedan kanske det inte finns så många i Stockholm som köper husvagn. De kanske är för lata, orkar inte fixa och saknar en plats att härbärgera den på. Och så behöver man ju en bil också.
Det råder inget tvivel om att man behöver en hyfsad ekonomi för att köpa husvagn från Kabe. Priserna på deras premiummodeller kostar uppemot 2 miljoner kronor. Därför har Kabe gynnats av den svenska befolkningens stadigt ökande disponibla inkomst. De i åldersgruppen 50 till 64, som inte har hemmaboende barn, har ökat inkomsten med hela 35 procent under åren 2003 till 2013, enligt SCB. I reda pengar innebär det att hushållen fått i genomsnitt 130 000 kronor mer att spendera – per år. Därtill har svenskarnas sparande i aktiefonder och villor varit stort, tillgångar som ökat kraftigt i värde. På tio år har priset på snittvillan nästan fördubblats, från 1,5 miljoner kronor tredje kvartalet 2005 till 2,8 miljoner kronor tredje kvartalet i år. Kabe märker av kundgruppens ökade ekonomiska välstånd.
– Konsumenterna stirrar sig inte blinda på priset, säger Alf Ekström.
Han framhåller samtidigt att de flesta uppgraderar sig lite i taget. De börjar med en begagnad modell, möjligen från en annan tillverkare, och rör sig stadigt upp till dyrare och finare modeller.
– 99 procent av köpen hos våra återförsäljare sker med inbyten, säger Ekström, och inflikar att efter köpet är omkostnaderna inte särskilt höga.
Det finns runt 350 000 husbil- och husvagnsägare i Sverige. De växer med sådan takt att det råder brist på campingplatser i landet. År 2015 var ökningen 3,4 procent mätt i antal gästnätter. 72 procent av campingbesökarna bor i husvagn, ytterligare cirka 10 procent bor i husbil.
Trots den korta säsongen så är Sverige Europas 7:e största campingnation. Utländska besökare ingår där, men det förklarar inte den stora ökning som skett. Den kommer till stor del från inhemska gäster.
Kronförsvagningen har gynnat svenska företag som Kabe, medan exempelvis tyska företag fått det svårare. Alf Ekström vet att det kan ändras fort.
– Det här är en form av lyxkonsumtion, du kan avvara det. Därför åker vi alltid dit när konjunkturen försämras och köpkraften är lägre. Då blir det vakuum i den här branschen. Nu är det bra, nu vänder det i hela Europa, säger Alf Ekström.
Han poängterar att när försäljningen faller så handlar det främst om att nyförsäljningen minskar, begagnatmarknaden kan vara stark även när tiderna är sämre.
– Utskrotningen är väldigt låg. Vi bygger egentligen med för hög kvalité. Inte alls som amerikanerna, där kvalitén är lägre, säger han lite skämtsamt.
För några år sedan skedde ett skifte på husvagnsmarknaden. I alla år är det husvagnar som varit mest populära, med en tydlig topp år 2005 och 2006, då över 6 000 husvagnar om året nyregistrerades. Men sedan en tid tillbaka är det husbilar som står för den största ökningen. På årsbasis växer beståndet med runt 3 000 husvagnar och 4 000 husbilar.
Det är en viktig förklaring till Kabes framgång.
***
Alf Ekström lämnar styrelserummet, som ligger intill husvagnsfabriken, och hoppar in i sin stora Volvo XC90. Han kör några hundra meter till de lokaler som tidigare rymde en underleverantör till Ericsson. Numera tillhör de Kabe.
Inne i byggnaden finns en produktionslina där ett 60-tal anställda arbetar. Där byggs Imperial-husbilar, Kabes lyxigaste prestigemodell. Butikspris: 1,9 miljoner kronor stycket.
– Det är rätt otroligt, när man tänker att varje bil motsvarar så mycket pengar, säger Ekström, nästan lite fascinerad över mängden kapital som binds i produktionen.
– Vi har sålt ut allt till juni månad. Så vi måste bygga ut vår produktion.
Det var inte självklart att Kabe skulle börja tillverka husbilar. Den svenska marknaden var begränsad och bilarna långt dyrare än husvagnarna. Men i slutet på 1990-talet fattades beslutet. Då hade Kabe ingen erfarenhet på området.
Sedan dess har marknaden för husbilar formligen exploderat. Kabe har sålt fler och fler för varje år som gått. I fjol byggdes totalt 317 husbilar på fabriksgolvet här.
– Vi bygger bara på beställning. Det kan bli lite lagerproduktion, för vi måste alltid göra en viss seriestorlek.
Han poängterar att detta är en premiumprodukt.
– Vi har en annan standard med året-runt-bruk, säger Ekström.
Husbilarna byggs direkt på ett chassi från Fiat. Först golvet, därefter inredningen i moduler, därefter yttersidor och bakgavlar och slutligen tak.
Tidigt på produktionslinan sticker bara en så kallad bältesbock ur golvet. Hård metall med säkerhetsbälten på vilken en soffa ska monteras. Därefter ska det sättas in kyl och dusch, kök och gasol, skärmar och rymliga sängar.
Påfallande mycket utförs manuellt: Kablage ska dras och gasolfack ska monteras. Olika delar ska klickas i varandra och limmas ihop. En av få maskiner i produktionen limmar ihop den så kallade sandwich-konstruktionen, där två plåtskivor omsluter isoleringen.
– Det är alldeles för få robotar. På grund av det stora modellsortimentet är det svårt att robotisera verksamheten. Det blir mycket mankraft, säger Ekström.
Om man tittar på hela husbilsmarknaden, inom samtliga segment, så har Kabe cirka 6 procents marknadsandel. Ekström summerar:
– På femton år har vi gått från noll och intet till att vara marknadsledande på exklusiva husbilar. Att peta sig från noll till det mest exklusiva segmentet – det är en jävla resa att göra.
Husbil- och husvagnstillverkning skiljer sig en aning från vanlig biltillverkning. Bilar har tekniska plattformar som är dyra att ta fram. Det är därför inte ovanligt att plattformarna säljs till andra biltillverkare. Husvagn och husbilar betingar möjligen också höga priser, men där är inredning, utrustning och tekniska specifikationer mycket viktigare än bilens prestanda.
– Både när det gäller husbilar och husvagnar gör vi en produkt som är den mest exklusiva på den här marknaden. Vi gör produkter för året-runt-bruk. Det är stor skillnad på att göra något som ska fungera i minus 30 och i 15 plusgrader, säger han och pekar på en konvektorslinga som går i en sidovägg.
Konvektorn drar in luft som sedan värms upp, och i bottenplattan finns slingor med vattenburen golvvärme.
– Ingen har en sådan konstruktion med så mycket konvektorer. Det gör att man kan använda den på vintern.
När Kabe drog igång produktionen av husbilar valde man avsiktligt bort husbilskunder i det lägre prissegmentet, där volymerna finns. Det är trots allt bara en begränsad mängd kunder som vill hysta upp närmare 2 miljoner på ett rullande hem.
– Du måste in på det mest exklusiva segmentet, du kan inte ta dig in på mellanprissegmentet. Du klarar aldrig av att konkurrera, förklarar Ekström.
Han menar att konkurrenterna, tyska tillverkare, redan har volymer. Då går det inte att tillverka husbilar som riktar sig mot lågprissegmentet, för det går inte att konkurrera med fabriker som tillverkar mellan 2 000 och 3 000 husbilar när man själv har en produktion med 50 husbilar.
– Då är du förlorad på en gång.
För att jämföra med Cabby, som gick i konkurs i år. Cabby försökte öka sin marknadsandel genom relativt höga rabatter. Det pressade lönsamheten. 2012 var omsättningen 245 miljoner kronor, och resultatet 5 miljoner kronor. Omsättningen föll 2013 till 134 miljoner, förlusterna uppgick till 47 miljoner kronor. 2014 fortsatte omsättningsraset, till 80 miljoner kronor, och förlusten blev nära 82 miljoner kronor.
– Det var inga dåliga produkter, summerar Alf Ekström. Men helt plötsligt började de sänka priset. De tog inte betalt för det längre.
– Kunderna förstår också att du inte kan prisa ut dig. Att du måste ha en viss lönsamhet, sedan får du försöka trycka upp volymerna så mycket det går.
Ytterligare en aktör i branschen gick i konkurs förra året, Mobile Living, en agentur och återförsäljare av importvagnar.
För femtio år sedan fanns 24 husvagnstillverkare i Sverige, i dag endast 2: Polar Husvagnar, som tillverkas i Dorotea, och Kabe från Tenhult. Alf Ekström menar att de nämnda konkurserna bekräftar tesen att det inte bara räcker med ett gynnsamt konjunkturläge.
– Vi har inte haft det lätt. Det har inte varit något självspelande piano. Men vi har haft vår strategi med utveckling av våra produkter.
***
I mars i år lade Kabe bud på 25 procent av slovenska Protej, moderbolag till husvagns- och husbilstillverkaren Adria. Kabe erbjöd 120 miljoner kronor för aktierna.
Kabe känner Adria väl. För femton år sedan började Kabe importera bolagets husvagnar från Slovenien och sedan dess säljer Kabe bolagets enklare och billigare modeller i Sverige. De utgör inte någon konkurrens till Kabes egna, mer exklusiva, modeller.
Adria har vuxit i betydelse för Kabe och står i dag för drygt 40 procent av Kabe-koncernens försäljning. Men i augusti gick affären i stöpet. Protejs befintliga aktieägare använde sig av en hembudsklausul för att köpa de aktier som var till salu. Kabe fick se sig snuvad på affären. Men Alf Ekström försäkrar att det inte kommer att påverka det omfattande samarbete som bolagen har med varandra.
Alf Ekström var länge vd, både i moderbolaget och i dotterbolaget Kabe Husvagnar, men i början på 2016 lämnade han den senare. Han har därmed fått mera tid över till annat. Som att titta på förvärv.
– Ja, det blir kanske mer tid till sånt, säger han och slår sig ner i styrelserummet igen.
Kaffe och kanelbullar är framdukade.
Kabe är välkapitaliserat med ett eget kapital på 719 miljoner kronor. Bolaget har 123 miljoner kronor i kassan. Vinstmarginalen har utvecklat sig väl.
Åren 1996 till 2002 låg marginalen under 5 procent. Efter en dipp mellan 2013 och 2015, då marknaden överöstes med rabatterade vagnar från konkurrenterna, stiger nu marginalen igen. Kabes mål är 10 procent. Tredje kvartalet 2016 låg den på 8,9 procent.
Kabe har fått draghjälp av den försvagade kronan. Det har hållit konkurrensen från tyskar som Dethleffs, Hobby och Knaus borta. En tysk importvagn, allt annat lika, kostar 7 procent mer i oktober 2016 än den gjorde i oktober 2014.
Kabe Husvagnar är det största dotterbolaget. Även övriga dotterbolag har utvecklats väl. Det gäller både Adria Caravan, som sysslar med de slovenska importvagnarna, och Kama Fritid, som är grossist av fritidsprodukter till husvagnar och husbilar. Kabe äger även Kabe Finans, tillsammans med företagets återförsäljare.
Utöver Kabe Finans håller sig Kabe till kärnverksamheten. Så har det inte alltid varit. Kabe ägde bland annat Kabe Sommarland, men det lades ner 1995.
En naturlig sidoverksamhet vore annars att äga och hyra ut campingplatser, som Nordic Camping gör. Bolaget är listat på Aktietorget, men det norska private equitybolaget Norvestor lade bud på bolaget i november. Att göra den typen av förvärv är dock inte aktuellt för Kabes del.
– Det skulle förstöra våra nyckeltal, säger Alf Ekström.
– Underskottet på campingplatser hänger ihop med att det byggs stugor framför campingplatser. Det är mer lönsamt.
Inte heller ägarfamiljen är intresserad av en sådan investering, uppger han.
– I samband med krisen på 1990-talet bestämde vi oss för att fokusera på det vi kan bäst, säger Ekström.
Men varifrån ska Kabes framtida tillväxt komma? Kabe inräknat Adria har en marknadsandel i Sverige på över 50 procent av husvagnsmarknaden. Att ta ytterligare andelar skulle kosta alltför mycket, enligt Kabe-chefen.
– Jag har svårt att tänka mig det, med den prisbild och premiumprodukt vi säljer. Och vi har inte ambitionen att fördärva prisbilden på produkten, säger han.
Nej, Alf Ekström blickar söderut.
– Vi vill få exporten att växa, säger han, och nämner Tyskland och Nederländerna.
– Vi är de enda i Skandinavien som kan ta en match mot tyskarna. Vi ser en möjlighet att öka exporten till den europeiska marknaden. Men om du inte har en bra position på din inhemska marknad så kan du inte ta en position på den europeiska marknaden. Så det är viktigt att behålla positionen här hemma.
Det är dock inte helt lätt. Endast 4 procent av Kabes försäljning går till Tyskland i dag, i kronor och ören innebär det 33 miljoner kronor.
– Tyskarna är lite jävliga som konsumenter. De är protektionistiska i sin konsumtion. Men det finns en grupp som kan tänka sig att köpa skandinaviska produkter, ofta har de en koppling hit.
Alf Ekström beklagar sig över att han är tvungen att konkurrera med tyska tillverkare som betalar låga löner. Minimilönerna höjdes nyligen till motsvarande 74 kronor i timmen.
– Det blev ju ett snack när Angela Merkel gick med på att höja minimilönen till 7,50 euro i timmen. Ibland är man förvånad över att tyska företag kan ha så bra priser på sina produkter, men det beror på deras låga löneläge. Skulle vi ha 7,50 euro i timmen här i Tenhult, då skulle vi inte få hit många.
Har era anställda på fabriken bra löner?
– Ja, varför frågar du det?, säger han. De har avtalsmässiga löner. Sedan står lönerna för en ganska liten del av kostnaden vid tillverkning.
Den stora knäckfrågan för Kabes del handlar om generationsväxling. Inom bolaget har det skett en växling där familjemedlemmar i 30-årsåldern tagit på sig ledarroller i koncernbolagen. Mer utmanande är den generationsväxling som måste till bland konsumenterna. För frågan är om 1970- och 1980-talisterna, liksom tidigare generationer, kommer att vilja kombinera villa och vovve med vagn? Eller husbil, som är det hetaste, senaste.
– Ungdomar är på väg in, säger Alf Ekström. Men vi ser att vi har producerat för få av det som vi kallar för barnkammarvagnar. Vi har haft vagnar åt tvåpersonshushåll som har råd att köpa våra produkter. Men nu har vi ett nytt sortiment, Classic, med barnkammarvagnar. Det finns en prispress på den typen av vagnar, men med den marknadsuppgång vi haft så är den ändå lönsam när marknaden går upp.
Alf Ekström ser positivt på framtiden. Han nämner att det mesta går åt rätt håll, och att det finns krut kvar i 50- och 60-talisterna.
– Den här volymhöjningen, den håller i sig ett par år framåt i tiden, säger han, och bekräftar att man då kommer att passera en omsättning på 2 miljarder kronor.
Han framhåller vikten av att ständigt investera så att man står redo att möta nya utmaningar. Han tror att den nuvarande positiva konjunkturen håller i sig.
– Sen är det svårt att sia om framtiden, det finns många orosmoln. Men det arbetar vi efter i varje fall. Det beror inte bara på konjunkturen utan även på kundsegmentet.
Han lyfter även fram sina 130 återförsäljare. De står nära bolaget, är involverade i produktutvecklingen och är en bidragande orsak till Kabes goda utveckling.
– Vi har alltid varit lite före. Vi har inte tagit något jättesteg, säger Alf Ekström. Jag brukar säga det till våra återförsäljare: Du behöver inte vara jättemycket bättre än alla andra. Men du ska alltid vara lite bättre.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.