Stockholmsbörsen
Män över 40 mest positiva till börsen: ”Har en högre riskvilja”
Sedan 2005 har den amerikanska investmentbanken JP Morgan kvartalsvis undersökt hur svenska privatpersoner ser på utsikterna för börsen. Efter förra årets tunga börsutveckling har optimismen nu svängt och undersökningens index har klättrat från 32 till 45.
Vad kan indexuppgången betyda?
“Det är nödvändigt att särskilja på ekonomin och på börsen. 2022 var ett dåligt år för börsen, 2023 tror vi istället blir ett bättre år för börsen men ett svårare år för ekonomin”, säger Caroline Karlander, investeringsspecialist på JP Morgan Asset Management.
Under 2022 var volatiliteten mellan aktier, obligationer och valutor större än den varit på 20 år, berättar hon.
”Även när vi blickar framåt ser vi fortsatta risker, men utsikterna är bättre än på länge. Det är en större optimism för aktiemarknaden, men också till andra tillgångsslag som obligationer”, säger Carolina Karlander.
Viktigt spara i volatila tider
Enligt JP Morgans index hade svenskarna som allra högst tilltro till börsen under det fjärde kvartalet 2009, då indexet låg på 125. Att svenska privatsparare nu ser en ljusare framtid följer också JP Morgan Asset Managements prognoser för börsåret 2023.
“Det är viktigt att fortsätta våga spara även när det är volatilt, framförallt givet utgångsläget där vi nu har mer attraktiva värderingar och lägre inköpspriser. Vi har i vår framåtblickande analys höjt våra prognoser och en klassisk, global portfölj med 60 procent aktier och 40 procent obligationer väntas avkasta 7,2% per år, över den kommande tioårsperioden, vilket är betydligt högre än tidigare prognos om dryga 4%”, säger Caroline Karlander.
Äldre mer vana
I undersökningen framkommer också att 30% av männen är positiva till att börsen går upp medan 23% av kvinnorna har samma optimism. Även svenskar som är över 40 år tror mer på en uppgång än de respondenter som är i åldersspannet 16-29 år, visar undersökningen.
“Vi ser oftast i indexet att män tenderar att spara mer på börsen och har också en högre riskvilja”, säger Caroline Karlander och fortsätter:
“Den äldre gruppen har gått igenom tidigare cykler, har mer erfarenhet och är inte vana vid nollräntor. De yngre har i princip bara levt under en period med låga räntor samtidigt som börsen och bostadsmarknaden gått bra. Det kan vara en av anledningarna till varför den åldersgruppen inte är lika optimistiska när räntor börjar höjas och ekonomin ändras”, säger hon.
FAKTA: SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN
Svenskt Investerarindex är ett index som baseras på telefonintervjuer av 1 004 personer i åldrarna 16–74 år över hela Sverige. Denna undersökning genomfördes av Prospera -Kantar Sifo mellan 12–19 december 2022.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.