”Man kan inte gömma sig”
Det har i princip gått ett år sedan Jörgen Lantto slutade som vd för det omskrivna biometribolaget Fingerprint Cards. Något han inte sörjer. Sedan dess har turbulensen i bolaget fortsatt. Vinstvarningar har gjort livet surt för aktieägarna och på ett år har kursen mer än halverats.
Jörgen Lantto vill inte recensera den senaste utvecklingen, men sticker inte under stol med att han är förvånad.
– Att det har gått så fort nedåt är förvånande. Den här branschen är extremt snabb och man måste vara på alerten hela tiden.
Han liknar vd-posten på Fingerprint Cards vid att vara tränare för tio fotbollslag samtidigt, där det pågår matcher runt om i världen hela tiden och det händer saker hela tiden.
Jobbet på Fingerprint Cards krävde en motvilligt stor medieexponering, men gav honom också en stor post optioner som i sin tur gjort honom ekonomiskt oberoende. Ett tag var hans aktier värda runt 400 miljoner kronor. Sett i backspegeln skulle han däremot ha sålt allt för ett år sedan, i stället för bara 60 procent. I dag har han 900 000 aktier kvar, aktier som efter kursraset inte är någon idé att röra.
Han hoppas, precis som andra aktieägare, att kursen ska vända tillbaka, men om det är något han lärt sig på de här åren så är det att varken spå om eller ha några åsikter om det.
Något han däremot har en bestämd uppfattning om är hur man ska leda ett företag. Och där tycker han att svenska vd:ar borde bli mer operativa.
– Det har blivit ett mode att hålla sig borta från detaljerna. Men man kan inte gömma sig i mötesrum hela tiden. Cheferna i Silicon Valley är oerhört detaljorienterade i allt. Men i Sverige är folk rädda för att blotta sin okunskap och svävar därför ovanför.
Jörgen Lantto är numera styrelseledamot i fyra bolag: i det norska biometribolaget Zwipe, i My FC som håller på med bränsleceller, i Dirac som tar fram ljudoptimeringslösningar samt i finska Wirepas som sysslar med iot, internet of things.
Vid sidan av det är han rådgivare i en handfull bolag och rådgivningen tar i princip halva hans tid nu.
Men det är hans uppdrag och investering i Zwipe som har tilldragit sig mest uppmärksamhet. Bolaget har tagit fram teknik för fingeravtryckavläsning för smarta kort utan batterier eller fast strömförsörjning. Och har med hjälp av sensorer från Fingerprint Cards genomfört framgångsrika pilottester. Nu har också de första två beställningarna kommit, från ännu ej namngivna aktörer, och det är oerhört betydelsefullt, enligt Lantto.
– Teknologin är färdig att tas ut till marknaden. Men det är en mer komplex värdekedja med korten. För i slutändan är det en bank som ska sätta korten i handen på konsumenterna.
För att åskådliggöra svårigheten med att nå marknaden med korten lyfter han fram det faktum att det finns en stor mängd banker i världen, medan topp-tio på mobilsidan täcker 95 procent av marknaden. Däremot, säger han, att när affären väl är etablerad har man en långsiktig sund affär.
– För bankerna är trögrörliga.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.