”Man behöver inte diversifiera”

Spiltan har blivit helt beroende av dataspelbolaget Paradox. Har Per H Börjesson avvikit från Buffetts lära?

Han är lite orolig över profetens senaste drag, det är han.

Köpa aktier i Apple?

– Han pratade ju om att hans barnbarn hade fått honom att investera …

Helt övertygad låter han inte. Men ändå. Det är ju Warren Buffett.

Bakom Per H Börjesson finns en vägg med citat. Överallt på investmentbolaget Spiltans anspråkslöst inredda källarkontor på Östermalm i Stockholm finns deviser. Motton. Maximer. Sentenser. De är tryckta på baksidan av medarbetarnas visitkort, och de letar sig in på fler ställen, som årsredovisningar och i presentationer.

De är överallt och citaten härstammar från en brokig skara: nationalekonomen John Kenneth Galbraith, Teslagrundaren Elon Musk, drottning Kristina, författaren Vilhelm Moberg.

Men de allra flesta kommer från investeringsgurun Warren Buffett: ”Pris är vad du betalar.” ”Värde är vad du får.” ”Tiden är en vän till ett fantastiskt företag och fiende till ett mediokert.”

Och så vidare.

Warren Buffett, oraklet från Omaha, han som byggde sig en av världens största förmögenheter genom att köpa och behålla. Köpa och behålla. Men han brukade ju aldrig köpa teknikföretag?

Per H Börjesson flätar händerna och sluter sig till att hans förebild vet vad han håller på med.

– Jag ser det som att han köpte varumärket, och inte teknologiföretaget.

Värdeinvestering – det fungerar lite som en religion. Fadern är Benjamin Graham, ekonomen som skrev The Intelligent Investor. Sonen – frälsaren, Kristus, Messias – är Warren Buffett. Och den helige anden är ränta på ränta-effekten.

Runtom i världen finns apostlarna. Seth Klarman, Michael Lee-Chin, Tom Gayner är några av dem. Alla har de blivit rika genom att följa den rätta läran.

En lite mindre känd lärjunge – i alla fall ur ett globalt perspektiv – har länge spridit Buffett-evangeliet från en huvudstad strax söder om polcirkeln.

Fyra böcker har Per H Börjesson skrivit. Alla med en titel som börjar med orden ”Så här …”. Och alla handlar de om hur en aktieportfölj kan växa med astronomiska belopp om man låter sitt kapital förränta sig exponentiellt och undviker några enkla misstag.

En stor del av misstagen handlar om att bli lurad av finansbranschen: att köpa för dyra fonder, att göra för många transaktioner – att lyssna på proffsen, helt enkelt. Att sälja när alla andra gör det och att köpa när alla andra gör det.

Man ska ju, som Buffett säger, vara försiktig när andra är giriga och vara girig när andra är försiktiga.

Korståget mot börsens avarter har resulterat i att Spiltans aktier bara går att köpa via Pepins/Alternativa listan – som delägs av Spiltan – där handel i regel bedrivs en gång per månad.

Det något bökiga sättet att handla aktierna på sparar pengar för de befintliga ägarna, men bidrar förmodligen till att pressa ner kursen på företaget.

– En viss effekt är det nog. Man måste vara lite mer aktiv som köpare. Man måste anmäla sig, man måste avvakta för handel och så vidare. Men det är svårt att säga vad som är vad.

Substansrabatten för Spiltan ligger nu på hela 30 procent. Men Per H Börjesson tror att svårigheten att köpa och sälja aktierna bara är en del av förklaringen.

– Vi har också ett visst säljtryck. Många har varit med länge och känner att det är läge att sälja. Sen har vi ju inte splittat aktien. Man tycker att 9 500 kronor är dyrt. Det är den vanligaste frågan jag får, varför vi inte splittar aktien. Det låter dyrt med 9 500 kronor, men det är ett systematiskt feltänk. Sedan har ju alla investmentbolag en rabatt, och det tror jag beror på att man inte har någon säljkanal. Rådgivarna på bankerna har ju ingen anledning att råda sina kunder att köpa Investor eller Industrivärden och behålla aktierna i trettio år. Då får de bara ett courtage och inget mer.

Bilhandlarsonen Per H Börjesson, bördig från Alingsås, skaffade sig för länge sedan en gedigen utbildning: först en civilingenjörsexamen från Linköping, sedan en MBA på Columbia University i USA.

Men det var inte förrän 1996 – när han hade hunnit fylla 41 år – som han blev frälst. Då läste han Buffett – the Making of an American Capitalist av Roger Löwenstein.

Börjesson slutade sin konsultkarriär och blåste liv i en gammal aktieklubb, Spiltan, genom en nyemission på 13 miljoner kronor. Tanken var att följa Warren Buffetts läror på marknaden.

Den höga avkastningen sedan starten påminner om Buffetts. Men Per H Börjesson har kommit dit på ett helt annat sätt.

För det första har överavkastningen bara ägt rum de senaste åren: fram till 2014–2015 följde Spiltan sina jämförelseindex ganska väl.

För det andra består nästan hela överavkastningen av värdeökningen i ett enda bolag: dataspelsutvecklaren Paradox Inter-active. Som dessutom är ett noterat företag med väldigt slagig kurs.

– Den kan gå från 120 till 135 och sedan ner till 120 igen på bara en dag. Det kan bero på det här med turbowarranter, säger Per H Börjesson och lägger ut texten om alla nymodigheter som förvandlat börsen till ett kasino.

Paradox står nu för två tredjedelar av portföljens värde. Och därmed har Spiltan förvandlats från ett litet investmentbolag till en Paradox-proxy. Den som tror på dataspelsföretaget kan köpa det med rabatt via Spiltan, men den som tror på de andra innehaven har svårt att köpa Spiltan om de inte också tror på Paradox.

Spiltan Fonder, Pepins, Boulebar, Samhällsbyggnadsbolaget – det känns nästan meningslöst att nämna dessa bolag, eftersom de bleknar i jämförelse med jätteinnehavet Paradox.

Ett angenämt problem kanske. Men likväl ett problem. Vad skulle Warren Buffett ha gjort?

Ingenting, menar Per H Börjesson.

– Han säger att diversifiering är ett skydd mot okunskap. Om man vet vad man håller på med behöver man inte diversifiera.

Och att sälja bra innehav för tidigt, säger han, är ett av de vanligaste misstagen som vanliga sparare gör.

De har sålt litegrann. Och en aning till kan de göra sig av med.

– Men vi har lovat entreprenören Fredrik Wester, numera arbetande styrelseordförande, att vi tillsammans med honom ska äga mer än 50 procent. Så det finns en gräns.

Med risk för att bli lite väl teologisk skulle man kunna nämna att Warren Buffett också hävdar att man bara ska investera i företag man förstår. Och kan ett gäng medelålders och äldre personer verkligen ha koll på hur dataspelsmarknaden ser ut?

Nja, inte riktigt, tillstår Per H Börjesson.

– Vår smålänning, Johan Sjöberg, sa faktiskt det när vi investerade, att vi fattar ju inte riktigt det här, men att entreprenören verkade vara rätt person. Så vi vågade ändå investera 10 procent av portföljen.

Har Paradox de vallgravar, alltså skydd mot konkurrens, som Buffett letar efter?

– Ja, kundbasen har ju lagt hundratals timmar på att spela deras spel. De människorna är svåra för andra företag att vinna över. En stor del av intäkterna kommer också från gamla spel.

Spiltan har sålt företag förut. Det har Warren Buffett också. Men det hör till undantagen. Så Paradox lär ligga kvar i Spiltans portfölj länge till. De andra portföljföretagen får finna sig i att leva i skymundan. Och de som placerar Spiltans övriga pengar får finna sig i att värdet på investmentbolaget inte påverkas så mycket av vad de gör – såvida de inte hittar en ny mångdubblare såklart.

Köpa och behålla. Köpa och behålla. Vissa trossatser bryter man inte mot så lätt.

Son till en bilhandlare

Namn: Per Håkan Börjesson.

Aktuell: Grundare, vd samt huvudägare i Investment AB Spiltan.

Böcker: ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Så här blir du miljonär i hängmattan”, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” med flera.

Född: 28 oktober 1954 i Alingsås. Pappan var bilhandlare.

Utbildning: Civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Tekniska högskolan i Linköping, MBA på Columbia-universitetet i New York.

Familj: Hustru, tre söner och en hund.

Hobby: Böcker, skidåkning

Definition på risk: ”Pris är vad du betalar, värde är vad du får.”

Reser helst till: sommarhuset i Sandhamn, svenska fjällen och Alingsås.

Per H Börjesson om …

… hur stor kassa Spiltan ska ha:

– Det har vi egentligen inget riktvärde på. Vi tänker inte riktigt som Buffett där. Han har ju 100 miljarder dollar nu. Nu har vi en kassa på 350 miljoner kronor. Ibland har vi haft belåning också. Just nu investerar vi ganska lite, vi har gjort 5-6 investeringar i år, och i den här takten kommer kassan att räcka. Men vi tittar lite på att göra en större investering i något noterat bolag eller ett fastighetsbolag.

… att bryta mot Buffetts läror:

– Det gör vi bland annat med tillväxtbolagen. De företagen hade Buffett aldrig investerat i. Det är hög risk, och man fallerar ibland, men det finns också möjligheter till en tiodubbling av värdet.

… lågräntemiljön:

– Det är extremt, jag begriper inte riktigt hur de tänker. Det gör ju att folk köper bostadsrätter och aktier och det kanske redan är en bubbla. Men jag är ju ingen nationalekonom och det har kanske försvagat kronan och därmed hjälpt svensk exportindustri.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG