Maktskifte i Novestra
När Novestras ägare samlas för årsstämma på advokatbyrån Vinge nästa onsdag sker det i mötesrummet “Chikanen”. Chikan är en racingterm för en kraftig kurva. Ett passande val av lokal med tanke på investmentbolagets skarpa kursändring det senaste året: huvudägaren har sålt och den planerade avvecklingen av bolaget har skjutits på framtiden.
Novestra grundades av Theodor Dalenson 1997. Bolaget noterades på Stockholmsbörsen år 2000, med en handfull (då) glödheta it-bolag i portföljen. Tajmingen var inte optimal, men investmentbolaget fortsatte att tuffa på, trots börskraschen. I dag består Novestra av sex amerikanska och svenska it-bolag. Börsvärdet är 283 miljoner kronor, betydligt lägre än det egna kapitalet på 451 miljoner kronor vid senaste årsskiftet.
Ägarsituationen har ändrats radikalt vid flera tillfällen under åren. Den senaste stora förändringen skedde i förra veckan. Utan någon större uppmärksamhet flaggade då hedgefonden Anchor Secondary för 19,4 procent av aktierna i Novestra. Det är några procentenheter mer än grundaren och ordföranden Theodor Dalensons fond Nove Capital. Därmed har Novestra en ny huvudägare.
Bakom hedgefonden står Londonbaserade Anchor Capital Management, som grundades och leds av den relativt okände norske finansmannen Jens Wilhelmsen, bosatt i Storbritannien sedan många år.
Vid sidan av Wilhelmsen listas Staffan Elmgren som befattningshavare i Anchor. Han var ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen 1989-1992 och är i dag ägare till den oberoende finansiella rådgivaren NEN Advisors.
Fram till för några månader sedan var Novestras strategi att sälja portföljbolagen och lägga ned den nuvarande verksamheten. När Theodor Dalenson presenterade planen år 2005 var tanken att allt skulle vara sålt senast vid 2007 års slut. I stället skulle Novestra-skalet fyllas med något annat, oklart vad. Men deadline har successivt skjutits framåt och nu har avvecklingen lagts på is tillsvidare.
– Planen är fortfarande att avyttra hela den befintliga portföljen. Men vi vill göra det när det är optimalt. Att sälja onoterade innehav är komplexa processer, och att sätta ett absolut datum gör det inte enklare, säger Novestras vd Johan Heijbel.
En av den nya storägaren Anchors affärsidéer är att köpa loss hela portföljer från investmentbolag. Johan Heijbel medger att det var genom den nu frysta försäljningsprocessen som Anchor fick nys om Novestra.
– Vi hade en kontakt på försommaren i fjol. De sökte efter lämpliga portföljer att köpa. När det inte blev av, beslutade de att köpa aktier hos oss i stället, säger han.
Exakt vilka planer Anchor har för Novestra är oklart. Affärsvärlden har sökt både Jens Wilhelmsen och Staffan Elmgren utan resultat.
Anchor flaggade första gången i Novestra i höstas, då för knappt sju procent av aktierna. Enligt det senaste beskedet är de som nämnts nu nära 20. Samtidigt har den tidigare huvudägaren, den amerikanska jättehedgefonden QVT, klivit ur nästan helt och hållet. De minst sagt kärva tiderna på den amerikanska finansmarknaden skulle kunna vara en förklaring till den reträtten.
QVT hade så sent som vid årsskiftet 23 procent av aktierna i Novestra, alltså mer än Nove. I dag har QVT under fem procent. En kvalificerad gissning är att just Anchor är köparen till posten.
En annan amerikan som nu också kliver ur är den ständigt Sverigeaktuelle David Marcus, den avlidne Jan Stenbecks gamle kompis. Han lämnar nu Novestras styrelse. Det framgår av kallelsen till bolagsstämman. I stället kliver Anchors Jens Wilhelmsen in i styrelsen, som en av två nya ledamöter. Theodor Dalenson föreslås sitta kvar som arbetande styrelseordförande.
Under fjolåret har också Laxey Partners storsålt. Den brittiska hedgefonden har gått från att äga över 15 procent av aktierna till under 5 procent. Laxeys ordförande Colin Kingsnorth är dock nominerad för ytterligare ett år i Novestras styrelse.
Novestraaktien har fallit cirka 25 procent på Stockholmsbörsen sedan början av 2007.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.