Maktens nya ansikten

Här är de 100 män och kvinnor under 40 år som har mest makt i svenskt näringsliv. Deras inflytande på börs, arbetsmarknad och företagens konkurrenskraft bara ökar. Aldrig har Affärsvärldens maktlista varit viktigare än 2008.

Vi vågar lova att majoriteten av de 78 männen och 22 kvinnorna som Affärsvärlden presenterar kommer att behålla och förstärka sina maktpositioner i svenskt näringsliv för lång tid framöver.

Lär dig namnen. I nästa ekonomiska kris är det dem vi har att förlita oss på.

Många av personerna finns redan i det absoluta toppskiktet trots sin relativt unga ålder. Hit hör personer som Vostok Naftas vd, på plats 5. Moderaternas största tänkare under 40 finns på plats 4 medan oppositionens motsvarighet finns på plats 13. Två av näringslivets viktigaste arvtagare återfinns i topp-tio, båda är kvinnor.

Vinnaren är koncernchef för ett av Sveriges största börsbolag – ett bolag som dessutom står relativt starkt i kristiden. Förra året var finansminister Anders Borg årets makthavare under 40. I år är vår förstapristagare ett okänt namn för många. Möt långvägaren som i somras fick förtroendet att leda ett av Sveriges största börsbolag (och läs vad hans argaste kritiker säger) på sidan 34.

På listan finns hela 48 nya namn, jämfört med fjolårets lista. Och då är det bara 15 av dessa som kommer in på listan som ersättare för dem som i år är för gamla för att få vara med (födda 1968 alltså). Resten, 33 personer, har alltså krigat sig in på listan och med sin position och sina egenskaper konkurrerat ut andra.

Rankningen inleds här intill, med start på nummer 100. Här, längst ned på listan, presenterar vi en rad personer som inte är kända för Affärsvärldens läsare. Vi tycker att de borde vara det. Några av doldisarna: På plats 94 finns Växjös främste balkongförsäljare. En av revisionsbranschens stora räddare har rankats som nummer 93. Nummer 77 har gjort en kometkarriär i finska starka maskinuthyraren Cramo, storspelare i Sverige.

Visst finns det framtidslöften även i banksfären, även om vi haft svårt att hitta personer födda 1969 eller senare i ledningar och styrelser – varningssignal? Vi tror att Swedbank hoppas mycket på sin chef för investmentbanking, nummer 61. På JM sätter man sitt hopp till nummer 50 när det gäller byggandet i Stockholmsregionen.

Vi är extra stolta att få presentera ganska okända namn även högt upp i rankningen. Som riskkapitaliststjärnan, yngst och enda kvinna i sin styrelse, på plats sju. Eller Atlas Copcos mesta påläggskalv, på åttonde plats.

Affärsvärldens viktigaste syfte med rankningen av Sveriges makthavare under 40 är att synliggöra de personer som har och kommer att ha stor betydelse för företagens konkurrenskraft och svenskarnas ekonomi. Vi vet att alla vinner på att känna till vilka som har makt.

Men det finns ett viktigt syfte till. Låt oss först understryka att vi också gillar Zlatan. Och Carolina Klüft, Charlotte Kalla och Robin Söderling. Men när de personer som har långt större betydelse för våra möjligheter att leva ett bra liv i Sverige är anonyma ansikten – då är det inget annat än ett fattigdomsbevis för vårt land.

Zlatan och övriga toppidrottsmän och toppidrottskvinnor gör en fantastisk insats för att inspirera svenska ungdomar att satsa på att spela fotboll, friidrotta, åka skidor eller spela tennis. Genom att lyfta fram de personer som i hård konkurrens tagit en plats på maktlistan vill vi bidra till att skapa förebilder även för dem som vill satsa på en karriär i näringslivet.

Jämförelsen med Zlatan haltar på en punkt. Ingen, särskilt inte vi på Affärsvärldens redaktion, tycker att makthavarna i näringslivet förtjänar samma villkorslösa kärlek och respekt. Vi ser fram mot att kritiskt granska dessa personer och de bolag, organisationer och andra plattformar de verkar från. Vi räknar kallt med att vi kommer att få anledning till det. Men i dag konstaterar vi att de gjort ett riktigt bra jobb.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.