Makten inget värd i Volvo

Volvochefen ger Wallenberg ett röststöd som aktieägarna knappast är hjälpta av.

I förra veckan var landets främsta näringslivsföreträdare i Bryssel för att försöka övertyga EU-kommissionen om kompensation nu när kommissionen efter några långa år hoppas få bort rösträttsskillnaden mellan A- och B-aktier. Jakob Wallenberg anförde styrkan och att Wallenberg vill ha pengar för att omvandla sina A-aktier i Ericsson till B-aktier är lätt att förstå eftersom A-aktierna betalas högre än B-aktierna.

Men vad Volvochefen Leif Johansson hade att göra i Bryssel är mer oklart. A-aktieägare i Volvo bör knappast kompenseras vid en omstämpling. Volvo A betalas nämligen normalt till cirka 5 procent lägre pris än B-aktierna. Prisskillnaden borde räcka som morot för ägare av Volvos A-aktier. Någon makthunger spåras inte där.

Borta bra – hemma bäst

Därmed gör Volvochefen säkert mer nytta i Göteborg än i Bryssel om han nu inte passade på att bättra sina relationer med kommissionen efter den misslyckade Volvo-Scania-affären.

När Leif Johansson kom hem från Bryssel blev han dessutom av med ytterligare en mellanchef när Nils Arthur som tidigare var Europachef för Volvo Lastvagnar nu blir VD för det börsnoterade aluminiumföretaget Profilgruppen. Nils Arthur går från ett förlustföretag till ett annat. Volvo redovisade i sin niomånadersrapport en förlust på 1,3 miljarder kronor före skatt. Profilgruppen gjorde under det fjärde kvartalet en förlust på 15 miljoner kronor (+11 samma period föregående år).

Betydligt bättre än både Volvo och Profilgruppen går det för SKF. Kullagerföretaget kom med den bästa kvartalsrapporten sedan sommaren 1995 och det i ett konjunkturläge när SKF brukar notera förluster. Just förmågan att parera konjunkturnedgången är mycket imponerande och det har gjort att Kulan på några år har gått från att vara ett av börsens mest olönsamma verkstadsbolag till ett av de lönsammare. Avkastningen på sysselsatt kapital är nu uppe på 16 procent, vilket måste betraktas som riktigt bra.

Om man tror att cheferna på SKF är rationella individer ska det fortsätta att gå uppåt för bolaget. Strax efter bokslutsrapporten meddelades nämligen att 271 av de högsta cheferna har fått optioner som ger dem rätt att om sex år köpa SKF-aktier för 246 kronor stycket. Högsta chefen Sune Carlsson får också optioner. Vad detta optionsprogram kan ge är dock bara glasspengar jämfört med det program som han fick för att byta styrelseplatsen i SKF mot vd-stolen.

Sune Carlsson tankades full med 500 000 SKF-optioner som ger honom rätt att före år 2005 köpa lika många aktier för 186 kronor per aktie. En snabb värdering av optionerna betyder att de senaste årens kursuppgång har gjort optionsposten värd åtminstone 40 miljoner kronor.

Internaffär

Det är inte bara i verkstadsindustrin det händer saker. Det snabbväxande konsultbolaget Viking Telecom fick stororder i veckan på “telefoner med inbyggd routerfunktionalitet från en ledande alternativ teleoperatör i Europa”.

Just uttalandet ett ledande alternativ brukar vara en populär intern omskrivning för bolag inom Stenbeckssfären vid internaffärer. Det är mycket troligt att ordern kommer från Tele 2 eller något annat Stenbecksnära företag. Det börsnoterade Viking Telecom kan nämligen ses som Stenbeckssfären alldeles egna telefonkonsult. Kinnevik äger 24 procent av Viking Telecom och cirka tre fjärdedelar av bolagets försäljning kommer från sfärbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.