Mäklartoppen: Bostadspriserna stiger i år – och nästa år

Sjunkande räntor och ökad framtidstro kommer leda till stigande bostadspriser under 2024 och 2025. Det menar Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling, i en halvårsspaning.
Mäklartoppen: Bostadspriserna stiger i år – och nästa år - Erik Wikander
Erik Wikander är vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.

De senaste åren har präglats av omvälvande världshändelser som haft en stor påverkan på den svenska bostadsmarknaden. Under pandemin ville många byta bostad vilket enligt Erik Wikander “drev på priser och aktiviteten på bostadsmarknaden på ett osunt sätt”. Det följdes av en kraftig nedgång i bostadspriserna till följd av krigsutbrottet, stigande inflation och ränta.

“I reella tal motsvarade nedgången i volym och beteende det som hände vid den ekonomiska kraschen i början av 90-talet”, skriver han.

De första månaderna av 2024 har istället präglats av en första räntesänkning som skapat framtidstro och fler bostadsaffärer. Svensk Fastighetsförmedling förväntar sig därför en prisökning på 3-5% under året.

I takt med fler räntesänkningar under 2025 tror Erik Wikander på stigande bostadspriser upp mot 5 %. Han lyfter särskilt ett antal framtidsområden där efterfrågan spås blir särskilt hög, däribland områdena runt utbyggnaden av Stockholms tunnelbanan i Nacka och Arenastaden.

En något mer pessimistisk bild presenteras i Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel, där företagets mäklare får svara på frågor om läget på bostadsmarknaden. Där väntar en majoritet av de tillfrågade mäklarna sig stillastående priser under resten av 2024. Enbart på marknaden för villor i Malmö och Göteborg tros priserna stiga. Trots ökad framtidstro dämpar det stora utbudet priserna, förklarar Fastighetsbyråns VD Johan Engström i en kommentar.

Även Erik Wikander lyfter fram det stora utbudet som ett problem men menar att det är övergående. På grund av den ekonomiska osäkerheten har många inte vågat flytta under 2022 och 2023. När dessa personer börjar agera vill de först sälja sin nuvarande bostad vilket leder till en tillfällig övervikt på utbudssidan. Under kommande månader kommer prisutvecklingen stabiliseras när fler köpare gör inträde på marknaden.

Läs mer: Storbankerna räknar med stigande bostadspriser: ”15-25% högre”

Jakten på fritidshus är igång – på allvar: ”Proppen har lossnat”

Swedbank: Bostadsbristen skapar problem för svenska försvaret

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.