Mäklarfirmorna sänker Nokia

Efter Nokias larmrapport om sämre tillväxtutsikter framöver för både mobiltelefoner och mobilsystem har majoriteten av investmentbankerna skruvat ned sina förväntningar på bolaget, branschen och aktien.

Efter Nokiarapporten går åsikterna om vad Nokia-aktien är värd starkt isär. De stora analyshusens kalkyler spänner över Morgan Stanleys mest pessimistiska syn på 140 kronor till US Bancorp som tycker aktien är värd mer än det dubbla eller 290 kronor. På fredagen noterades Nokia-aktien till 180 kronor.

Telekomanalytikern Per Lindberg på Dresdner Kleinwort Wasserstein har en längre tid hört till pessimisterna om Nokias utsikter. Han tror nu att Nokia börjar tappa marknadsandelar på mobiltelefoner. Wachovia Securities är inne på samma spår och misstänker att anledningen till att Nokia börjat uttala sig mer negativt om sektorn är att de tappat mark mot konkurrenterna på mobiltelefonmarknaden. På torsdagen sade koncernchef Jorma Ollila att Nokia hade behållit sina marknadsandelar och att det var tillfredsställande om de håller 37-38 procent vid årets slut.

Redan pessimistiska Morgan Stanley tror nu att hela telekomsektorn har kommit in i en dålig nyhetsspiral.

”Vi förväntar oss att nyheterna de närmaste kvartalen kommer att fortsätta att vara negativ”, skriver firman som är försiktigt inställd till sektorn. Bland annat oroar de sig för att operatörerna ytterligare ska dra ned på sina investeringar och att ersättningsmarknaden för mobiltelefoner riskerar att bjuda på besvikelser. När det gäller Nokia är rådet avvakta men Morgan Stanely tycker aktien inte är värd mer än 140 kronor, drygt 20 procent under fredagens notering.

Morgan Stanley har efter Nokiarapporten blivit mer negativ till infrastrukturmarknaden och gör en rejäl nedjustering av sina prognoser för 2003. Efter ett fall för marknaden på 7 procent i år till 44 miljarder dollar kommer att följas av en liten ökning med 3 procent 2003. Den tidigare bedömningen var att marknaden nästa år skulle ta fart och stiga med 10 procent. I linje med resonemanget sänktes Ericssons försäljningsprognos för 2003 och väntas nu bara stiga med 2 procent mot tidigare 14 procent.

Trots Nokias prognosneddragningar för såväl mobiltelefoner som system finns det flera som tycker placerarna inte ska dra för stora växlar på detta. Deutsche Bank med rekommendationen starkt köp tycker inte att de fundamentala faktorerna har förändrats med rapporten.

”I våra ögon utgör produktsammansättning och nya tjänster och applikationer fortfarande nyckeln och kommer att vara den huvudsakliga värdedrivaren in i 2003”, skriver banken enligt nyhetsbyrån Direkt.

US Bancorp tycker att kursfallet erbjuder ett köptillfälle. Även Salomon Smith Barney trycker att Nokia-aktien blivit billig men tror ändå inte att den kommer att stiga. ”Ur värderingssynpunkt tycker vi att Nokia börjar se attraktivt ut, men vi ser ingen uppsida i aktien den närmaste tiden”, skriver firman analytiker som har en riktkurs på drygt 200 kronor. Men enligt investmenbanken så saknas en katalysator på kort sikt.

Aktuell riktkurs och rekommendation för Nokia-aktien. (tidigare inom parentes)

Morgan Stanley – 140 kr, Avvakta JP Morgan – 150 kr, Minska Dresdner Kleinwort Wasserstein – 150 kr, Sälj Merrill Lynch – 150-185 kr, Neutral ABN Amro – 200 kr (240 kr), Öka Salomon Smith Barney – 210 kr (230 kr) UBS Warburg – 221 kr (285 kr), Köp Lehman Brothers – 240 kr (280 kr), Köp US Bancorp – 290 kr, Öka

Övriga rekommendationer: Wells Fargo – Market Perform Deutsche Bank – Starkt köp Wachovia – Starkt köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.