Mäklarfirmor ratar Ericsson

Efter fredagens bokslutsrapport sänker nu storbankerna sina prognoser för Ericssons vinst i år. Goldman Sachs plockar bort Ericsson från sin lista över rekommenderade aktier och Lehman Brothers spår en trist utveckling för aktien de närmaste kvartalen. Deutsche Bank däremot tycker fortfarande att aktien är köpvärd. Fredagens uppgörelse med Flextronics har förbättrat utsikterna för koncernen tycker banken.

Ericssons beslut att lägga all tillverkning av mobiltelefoner hos amerikanska Flextronics är positivt för bolaget. Den operativa belastningen minskas på ledningen samtidigt som de fasta kostnaderna och kapitalbindningen minskas i koncernen. Det var orealistiskt att tro att Ericsson skulle sälja hela mobiltelefonverksamheten och genom uppgörelsen med Flextronics har riskerna i tillverkningen separerats från det strategiska värdet i rörelsen. Det skriver Deutsche Bank i en analys av Ericsson efter fredagens bokslutsrapport.

Det återstår dock fortfarande risker i mobiltelefonerna eftersom Ericsson ännu inte har bevisat att de i tid kan ta fram telefoner som marknaden efterfrågar. Förmågan att marknadsföra telefonerna till konsumenter återstår också att bevisa för ledningen, anser banken.

Efter fredagens rapport sänker Deutsche Bank sina prognoser för mobiltelefonerna under 2001. Förlusten spås bli 10 miljarder kronor, jämfört med den tidigare prognosen om en förlust på 7,5 miljarder. Över året väntas förlusterna bli 6,5 miljarder i det första kvartalet och 4,5 miljarder i det andra. Det tredje kvartalet väntas gå jämt upp och i det fjärde kvartalet räknar banken med att mobiltelefonerna kan visa en vinst på 1 miljard kronor.

Ericsson väntas kunna sälja 48 miljoner mobiltelefoner under 2001. Med Deutsche Banks prognos om en världsmarknad på 531 miljoner telefoner ger det en marknadsandel på 9 procent.

För affärsområdet Nätverksoperatörer, systemen, ser banken tydliga tecken på att Ericsson fortsätter att etablera sig som en dominant spelare. Att ta en sådan position i en framväxande marknad har historiskt visat sig mycket viktigt och Deutsche räknar med att den oro som finns kring Ericssons aviserade investeringar i 3G kommer att försvinna när de stora värden som finns i marknaden börjar realiseras.

I en kassaflödesanalys kommer Deutsche Bank fram till ett värde på systemverksamheten på 185 kronor per aktie. Värderingen av Ericssons aktie kommer dock inte att stiga förrän förlusterna inom mobiltelefonverksamheten visar sig avta och investeringarna i 3G börjar ge avkastning, spår banken.

Samtidigt sänks prognosen för systemverksamhetens lönsamhet det kommande året. De investeringar som Ericsson aviserade på 3G kommer att dra ned marginalerna under 2001 och Deutsche sänker sin prognos för marginalen till 15 procent.

Sammantaget innebär Deutsche Banks genomgång av Ericsson att prognosen för årets vinst på ebit-nivå sänks med 21 procent till 23,8 miljarder kronor. Prognosen för årets omsättning minskas med 3 procent till 316 miljarder kronor. Rekommendationen att köpa aktien behålls dock oförändrad.

Goldman Sachs går steget längre och tar bort Ericsson från bankens lista över rekommenderade aktier. I stället får Ericsson betyget Market outperform. Orsaken är investeringarna i 3G som Goldman Sachs anser kommer för tidigt.

”Om marknaden ökar i linje med Ericssons prognoser så blir vinsterna enorma. Men om marknaden försenas, till exempel på grund av förseningar i samband med 3G telefonerna, kommer Ericssons marginaler att vara fortsatt under press”, skriver banken.

Riktkursen på aktien sänks från tidigare 180 kronor till 135 kronor. Prognosen för vinst per aktie i år sänks också till 1,83 kronor, främst på grund av den förväntade marginalpressen på systemen.

I en dagsfärsk analys ger investmentbanken Lehman Brothers köprekommendation för Ericsson endast för “den tålmodige investeraren”, och spår att aktien kommer att handlas i intervallet 90-120 kronor “de närmaste kvartalen”. Resultatprognosen för i år sänks från 32 till 22 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.