Mäklare tror på stabil utveckling på bostadsmarknaden

En stabil utveckling väntas på bostadsmarknaden i Sverige under det tredje kvartalet.

Det framgår av Mäklarsamfundets undersökning Nordic Housing Insight där mäklare i de nordiska länderna bedömer utbud, efterfrågan och försäljningspriser för det kommande kvartalet.

För småhusmarknaden i Sverige bedömer 59 procent (60 procent i föregående undersökning) av de svenska mäklarna att prisutvecklingen kommer bli oförändrad samtidigt som 38 procent (36) räknar med stigande priser. Därmed räknar 3 procent (4) med sjunkande priser. Utbudet och efterfrågan i Sverige bedöms bli oförändrat eller öka något för småhus.

55 procent av mäklarna i Sverige bedömer att priserna kommer att vara oförändrade för bostadsrätter under perioden juli till och med september samtidigt som utbud och efterfrågan bedöms bli oförändrat.

“I Sverige fortsätter det låga utbudet att påverka bostadsmarknaden. På bostadsrättsmarknaden svarar 68 procent av mäklarna att det har stor påverkan och på småhusmarknaden är motsvarande siffra 63 procent. På småhusmarknaden uppger lika stor andel av mäklarna, 63 procent, även att bankernas restriktiva utlåning påverkar mycket just nu. Räntan har stor påverkan på bostadsrättsmarknaden enligt 57 procent av mäklarna”, konstateras det i undersökningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market