Aktieråd
Mäklarchefen säljer bank och köper fastigheter – tror starkt på SBB
Oskar Ekman har hektiska dagar. Tidigt varje morgon sammanställer han bolagsrapporterna och skickar ut på Twitter innan jobbet, för att sen skicka en sammanfattning till kunderna på Penser Bank. Och han ser positivt på höstens rapportflod.
“Tittar man på vinsterna i USA så är det en extremt bra rapportperiod just nu och det känns som att det kommer in hyfsat bra i Stockholm också och handlas rimligt positivt. Jag tittar gärna på hur bolagen reagerar på informationen, snarare än siffrorna i sig. Att SEB gick rakt ner är viktigare än att siffrorna var på rekordnivå ur ett handelsperspektiv”, säger mäklarchefen.
GILLAR STÅL
“Det är oerhört svårt att förstå att inte SSAB gick upp på rapporten men uppenbarligen var folk redan positionerade där”, säger Oskar Ekman.
SSAB är också ett solklart alternativ i portföljen:
“Det går som allra bäst just nu för bolaget med en enorm cash distribution, men värderingen är så låg att man inte tror det. Det är overkligt, den borde vara dubbelt så dyr – minst, det är ett fantastiskt bolag”, menar Ekman.
Allt handlar om förväntansbild när det gäller rapportreaktioner säger han:
“I Evolution var förväntansbilden hög, men det är klart, i ett bolag som går från 800 till 1000 på en månad, 25% upp in i siffrorna, det är tufft kursmässigt. SBB å sin sida lider skärselden av ägarskap, blankarmaffia och en turbulent miljö för fastighetsbolag med svagt sentimentet”.
Gör tvärtom
Mäklarchefen gillar att göra tvärtom marknaden:
“Jag tycker att man säljer banker och köper fastigheter snart, då vi har prisat in ränteintäkter i banker rätt väl, vilket man märker i SEB framförallt. Du handlar fastigheter till 40% rabatt mot NAV just nu, viket är för stort i många bolag, Fabege bland annat”, säger han.
“SBB känns spännande och bryter man upp bolaget nu så blir det ännu mer spännande. Vi gillar SBB mycket och är väldigt positiva men har haft fel hela vägen ner, som många andra”, säger Oskar Ekman.
Inför dagens siffror från ECB tror han dock inte på något glädjeskutt:
“Det lär inte bli några duvaktiga uttalanden från ECB utan marknaden blir nog besviken och då är det inte fastigheter man vill ha. Den dagen de börjar andas om nåt annat än räntehöjning så kan det bli rörelse i fastighetssektorn”, tror Ekman.
Satsar på utdelning
Efter de här rapporterna, hur ser du på utdelningarna inför 2023?
“Jag är rätt övertygad om att utdelningsestimaten kanske är lite för höga på vissa håll och det är en fälla småsparare går i när de tittar på historiska och extrautdelningar och tror att det är hugget i sten. Bolag som man gillar är de som över tid har en stark utdelningspolicy, kanske lite växande till och med”.
Och just utdelningar är något som mäklarchefen börjat fokusera extra på i år:
“Jag tittar mer än någonsin på det, jag tycker det är skönt att köpa världsledande bolag med utdelning, där är H&M kronjuvelen. Jag gillar också Thule, Husqvarna och Electrolux. Bolag med världsledande varumärken med P/E under 10 och yield över 5 – det är fantastiskt bra. Jag har sällan sett att det varit så unisont i bolag”, sägar Oskar Ekman.
Satsar du mest på utdelande bolag nu?
“Ja helt och hållet, i maj började jag handla så både för mig själv och kund, att jämföra med de gamla portföljerna där man sitter med Stillfront och Sinch och åker som en vindflöjel som alla andra”, säger han.
Mäklarchefens privata portfölj har en direktavkastning på 6,8% med ett P/E-tal på i snitt 8,9 – men vad det är i portföljen är han förtegen om:
“Typ såna bolag som jag nämner, starka varunamn…”, säger han.
Är det dags att rotera in i vinstvarnande detaljhandelsbolag nu?
“Mja, vi har fortfarande en turbulent tid framför oss, minst sex månader, förmodligen ett år. Det kommer att bli många återtest av oron”, säger han.
“10% är det nya 100, man måste våga ta sina vinster i en sån här marknad”.
Hur ser du på industribolagen framöver?
“Jag äger hellre Evolution än exempelvis Volvo, jag tror Evolution och Betsson är mer uthålliga i en svag konjunktur än vad Volvo kommer att vara. Det är svårare för industribolagen att parera om vi får en global lågkonjunktur, där kommer i så fall industribolagen att ta stryk”.
“Betsson kom ju ner rejält igår, så det kan var läge att köpa lite där”, avslutar Ekman innan han tar cykeln tillbaka till jobbet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.