Majoriteten av svenskarna planerar elbilsköp inom fem år

Trots den senaste tidens negativa nyheter om elbilsmarknadens utveckling väntas intresset för elbilar öka världen över. Dessutom rankas Sverige som det land med bäst förutsättningar för en elbilsexpansion.
Majoriteten av svenskarna planerar elbilsköp inom fem år - Polestar
Foto: Pontus Lundahl / TT

Det här visar en ny global rapport från PwC där 17 000 privatpersoner i 27 länder har svarat på frågor om synen på elbilsmarknadens utveckling.

Rapporten visar att drygt 60 procent av svenskarna planerar att köpa en elbil under de närmaste fem åren, vilket är ungefär i nivå med det globala snittet i undersökningen.

Skillnaderna är däremot stora mellan olika länder. Störst är intresset i Kina, Indien, Indonesien med nivåer på 70-80 procent, medan enbart 20 procent planerar för elbilsköp i Japan

– Just nu blåser det motvind på den europeiska elbilsmarknaden med svag efterfrågan och hård konkurrens från Kina. Med lägre oljepriser är det i det korta perspektivet lätt för kunderna att falla tillbaka i gamla hjulspår och efterfråga fossila drivmedel. Det här är ingen långsiktigt hållbar strategi. Världen behöver ställa om och det råder ingen tvekan om att elbilen spelar en viktig roll i den här utvecklingen, säger Johan Palmgren, revisor och rådgivare inom bilindustrin på PwC Sverige.

Undersökningen visar även att Sverige hamnar i topp bland de 27 medverkande länderna när det gäller förutsättningar för elbilar. Resultatet baseras på de fyra kategorierna statligt stöd, infrastruktur, tillgång samt efterfrågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.