74% kvinnor bland börsens styrelseproffs: ”Hårdvaluta”

Klart fler kvinnor än män är styrelseproffs. Affärsvärlden har kartlagt alla med fem eller fler styrelseuppdrag i börsbolag, och sorterat bort de som uppenbart inte livnär sig på styrelsearbete. Då är 3 av 4 kvinnor. "Kvinnornas andel av en styrelse har fått lite för stort perspektiv", säger styrelseproffset Anna Frick.
74% kvinnor bland börsens styrelseproffs: ”Hårdvaluta” - AMANDA LUNDETEG
Anna Frick (överst till vänster) och Eva Nilsagård hör till de med flest styrelseuppdrag. Amanda Lundeteg (till höger), VD på Allbright, lyfter fram att kvinnor är hårdvaluta i styrelserummen. Foto: Allis Nettréus/TT/Pressbild

Affärsvärlden har med hjälp av ägaranalystjänsten Holdings tittat närmare på de personer som har flest uppdrag i börsbolagens styrelser. Av de 50 personer som har fem styrelseuppdrag eller fler är 26 kvinnor.

Men om man sorterar bort de som uppenbart inte försörjer sig på sina styrelseuppdrag, såsom storägare som Marcus Wallenberg eller Erik Selin, återstår 34 styrelseproffs, varav hela 25 är kvinnor och bara 9 män, visar Affärsvärldens kartläggning.

Det är 74% – något som inte riktigt representerar styrelserummen där majoriteten fortfarande är män. I genomsnitt är det 26% kvinnor i börsbolagens styrelser.

Förändringen görs i ledningsgrupper

En av de som toppar listan med många styrelseuppdrag är Anna Frick. Hon är styrelseledamot i bland annat Fortnox, Medhelp Care och Cell Impact.

Hur hinner du med allt?

”Jag har aldrig varit van vid att bara jobba 40 timmar i veckan. Som styrelseledamot lever man lite i bakjour och kan bli inkallad om det händer något”, säger Anna Frick och betonar vikten av att ordinarie möten bokas lång tid innan vilket underlättar planeringen.

Hon fortsätter:

Anna Frick är styrelseledamot i bland annat Fortnox. Foto: Pressbild

”Sen är jag inte operativ. Kombinationen av att ha ett omfattande operativt jobb och sedan ett eller två styrelseuppdrag är svårare att lappa ihop tiden kring. Det är ju också mer arbetsintensivt att vara ordförande, jag är styrelseledamot.”

Anna Fricks första styrelseuppdrag för ett börsbolag var på Nordnet 2009. Där valdes hon in eftersom hon bland annat hade bra kunskaper om kommunikation. Med den erfarenheten i bagaget blev det senare fler styrelseuppdrag i portföljen eftersom hon hade jobbat med finanssektorn där det finns tung reglering.

”Jag fick en chans helt enkelt, jag var en rookie men fick testa. Men sen ska man komma ihåg att en styrelse bara lever från år till år, man ska ju återväljas också”, säger Anna Frick.

Hon tror att majoriteten av kvinnor bland styrelseproffsen beror på att företag efterfrågat könsbalans under lång tid.

”Det har funnits en önskan bland framgångsrika företag om att man ska ha en jämn fördelning mellan män och kvinnor i styrelser”, säger Anna Frick, men lyfter också fram att den stora skillnaden kan göras i ledningsgrupper.

”Det är i ledningsgrupper och i VD-skapet den egentliga, stora förändringen finns. Det är i de aktiva processerna man förändrar bolaget mest och det är där förebilderna skapas. Kvinnornas andel av en styrelse har fått lite för stort perspektiv kan jag tycka ibland, då de stora förändringarna sker genom bolagsledningarna”, säger Anna Frick.

Blir väldigt approacherade

Liv Gorosch är Sverigechef på rekryteringsfirman Korn Ferry. Hon ser att det finns en dyster förklaring till att några få kvinnor har många styrelseuppdrag.

”Vi ser att de kvinnor som har en handfull tunga styrelseuppdrag blir väldigt approcherade. Bolagen utvärderar kvinnor och män olika. Män utvärderas på sin potential och kvinnor utvärderas på erfarenhet,” säger hon.

Behöver bevisa sig mer

“Kvinnorna är hårdvaluta”, säger Amanda Lundeteg.

Hon är VD på Allbright, som är en stiftelse som arbetar för mångfald och inkludering i näringslivet.

“Men det är också ett resultat av att kvinnor behöver bevisa sig mer och ha mer dokumenterad erfarenhet för att vara tilltänkta i styrelser. Män kan vara mindre erfarna men betraktas som ett säkert kort”, fortsätter hon.

Att flera kvinnor har många styrelseuppdrag behöver inte nödvändigtvis vara något negativt. Däremot så kan statistiken bli missvisande.

Amanda Lundeteg, VD på Allbright. Foto: Allis Nettréus/TT

“Vi skulle kunna nå 50% kvinnor genom att en liten klick kvinnor tar plats i väldigt många styrelser med många män. Men är det jämställt? Nej, jämn fördelning når vi först när det är lika många kvinnor och män som delar på uppdragen”, säger Amanda Lundeteg och fortsätter:

“De här kvinnorna som har många styrelseuppdrag blir lätt kända i styrelsekretsar och blir också mer eftertraktade.”

Stockholmsfixering ett problem

Amanda Lundeteg lyfter fram att mycket av problematiken ligger i svårigheterna att hamna på valberedningens listor, då rekryterarna ofta rör sig i snäva kretsar.

“De har ofta gått på samma universitet, delar samma hobbies eller bor i samma bostadsområden”, säger hon och lyfter också fram problemet med att Stockholmsfixeringen gör att mycket kompetens ute i övriga landet går till spillo.

“Det handlar inte bara om kvinnor och män, utan är också en fråga om exempelvis ålder, etnicitet och geografi”, fortsätter Amanda Lundeteg.

Receptet för att få mer mångfald i styrelserummen är att låta kompetens och erfarenhet vara ledande. Fokus för valberedningarna borde vara att göra kompetensbaserade rekryteringar, rensa bort nätverksfaktorn och söka bredare än vad som görs idag.

“Vi ser att kvinnor söker sig till bolag där kvinnor redan finns. De bolag som inte blir bättre på mångfald kommer ha svårt att framstå som moderna och attraktiva”, säger Amanda Lundeteg.

DE MED FLEST STYRELSEUPPDRAG I BÖRSBOLAG

Ledamot Ålder (år) Antal engagemang Aggregerat börsvärde för styrelsebolag (Mdr)
Eva Nilsagård 59 10 31,4
Helene Willberg 55 9 44,1
Anna Frick 55 7 45
Bengt Engström 70 6 6,6
Cecilia Daun Wennborg 59 6 221,1
Gunilla Spongh 57 6 30,2
Tomas Georgiadis 46 6 9
Åsa Hedin 60 6 33
Johan Thorell 53 6 103,7
Lone Fønss Schrøder 62 6 181,7
Anders Björkman 67 5 4
Anna Belfrage 60 5 38,2
Anna Stålenbring 61 5 32,5
Anna Söderblom 59 5 12,6
Carina Andersson 58 5 41
Caroline Af Ugglas 64 5 132,1
Cecilia Marlow 62 5 10,7
Charlotta Falvin 56 5 51,6
Christian Kronegård 34 5 0,210
Erik Nerpin 61 5 1,7
Eva Sandell Elmstedt 62 5 35
Gunilla Rudebjer Blomqvist 63 5 42,5
Helena Nordman Knutsson 58 5 8,6
Hilde Furberg 64 5 8,9
Ingemar Kihlström 70 5 0,217
Ingrid Jonasson Blank 60 5 22,6
Jan Frykhammar 57 5 54,5
Leena Niemistö 5 8,2
Malin Persson 54 5 152,6
Marléne Forsell 46 5 29,8
Mats Paulsson 64 5 21,6
Pia Gideon 68 5 31,1
Ragnhild Wiborg 61 5 38,6
Synne Syrrist 50 5 5,2

Källa: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold