Magrare vinster väntar
SÄLJ I nummer 26/2017 vände Affärsvärlden till säljråd i svensk byggmarknads enskilt största aktör, Peab. Vid ettårsutvärderingen i nummer 26/2018 hade aktiekursen tappat drygt en tredjedel. Därefter har Peab på knappt tre månader återhämtat dryga 20 procent till analyskursen 83,35 kronor.
De senaste fyra kvartalens 4,8-procentiga rörelsemarginal innebär Peabs bästa lönsamhet hittills under 2000-talet, och skördefasen med runt eller över 4 procents marginal sedan år 2014 har nu snart pågått i fem år. Efter fem års skördeperiod 2006–2010 inför den globala finanskrisen följde baksmällan som ett brev på posten, men först 2011–2013 då bygg är sencykliskt. En skillnad mot 2013 är dock att den för Peab avgörande svenska bostadsmarknaden nu inte kan räddas av en drastisk räntekapning till minusränta.
Affärsvärlden köper Factsets konsensusbild att omsättningsökningen nu bromsar in från 6 procent i år till 2 procent 2020p. Peab har med störst kommunalt kontaktnät en bra position för att kunna ta del av de närmaste årens ökning av konjunkturokänsligt offentligt byggande.
Samtidigt tror bygganalytikerna på oförändrad toppmarginal om 4,6–4,7 procents ebit för 2018–2020p, eller motsvarande en egenkapitalförräntning, roe, strax under det 20-procentiga konjunkturcykelmålet.
Topplönsamheten bortåt år 2020 är svårbegriplig. Svensk bostadsmarknad har redan inlett en länge uppskjuten inbromsning, vilket Peab själva signalerar. Rörelseresultatet har i nuläget 30 procents rak exponering mot bostadsutveckling i egen bok, huvudsakligen i Sverige. Därtill finns betydande bostadsslagsida i affärsområde Byggs 25-procentiga resultatandel och rimligen visst inslag även i affärsområdena Anläggnings- samt Industris rörelseresultathalva. Därtill är Peab inte ensamt om att buda på offentliga jobb för att kompensera.
Affärsvärlden räknar i stället med försvagning till 3,5 procents marginal 2019p, motsvarande 10-årssnittet, följt av 2 procents ebit 2020p när vikande konjunktur slår igenom med eftersläpning. Peab värderas därmed till runt 13 gånger 2019 års normallönsamhet, ev/ebit, och till över 20 gånger rörelsevinsten i nästa svaga marknad (2020). Samtidigt är balansräkningen exponerad, för den som beaktar att Peab gått i borgen mot ej färdigställda bostadsrättsföreningar, för dryga 8 miljarder kronor.
Peab som bolag kan hanka sig igenom svenska bostadssmällar. Peab som aktie har uppenbar nedsida. Affärsvärlden upprepar säljråd.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.