Magnet ska gäcka fi

Stridsfordon som pulveriserar fiendens projektiler i flykten – så kan det se ut på 2010-talet, om elektromagnetiskt pansar håller vad det lovar. Sverige är med i ett hörn av utvecklingen.

Abrams-stridsvagnen M1A2 accelererar från stillastående till 32 kilometer i timmen på 7,2 sekunder. Den väger 69 540 kilo och hälften är pansar. Lättare stridsfordon gör det enklare att kriga med kort varsel. Det tilltalar USA:s försvarspolitiker. Lösningen heter FCS (future combat system) och ska vara körklar 2012. Fordonen blir hälften så stora som en Abrams, med skyddsplåtar som väger en fjärdedel så mycket. Ett recept för att ro iland med det är elektromagnetiskt pansar. Gängse aktivt pansar slungar en plåt emot inkommande projektiler för att ta upp en del av deras rörelseenergi eller riktade sprängverkan.Elektromagneter kan er- sätta sprängmedel i sådana skydd. Men elektromagnetism kan också påverka fasta pilprojektiler direkt, som i försök vid svenska Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. – Än så länge handlar det om grundläggande fysik. Vi gör begränsade försök och tittar på hur det kan fungera, säger avdelningsdirektör Lars Holmberg på FOI. Förånga projektilen – Vi spänner fast 3–5 millimeter tjocka metallpinnar mellan två plåtar. Till plattorna kopplar vi ett pulsaggregat, en stor kondensatorbank. Den laddas upp till en hög spänning, och så leds strömmen igenom metallpinnen. Sedan studerar vi hur pinnen ser ut efteråt, säger Sten E Nyholm på FOI:s avdelning för vapen och skydd. Tillräckligt mycket ström kan förånga projektilen. Eller så snörper magnetfältet av den där den är som smalast. Ett U-format magnetfält kan böja den. Och projektiler som består av metallkorn inbäddade i ett annat material kan pulveriseras inifrån. – Materialet förångas punktvis, expanderar och sliter sönder projektilen, säger Sten E Nyholm. Ett fullskaligt pulsaggregat skulle dock i dag kräva ett släp lika stort som fordonet…

***

Fakta/Pansarprinciper Elektromagnetiskt pansar på fyra sätt: Skjut iväg en platta. När projektilen närmar sig, ställer sig en stålplatta i vägen med en hastighet av bortemot 200 meter i sekunden.

*Riktbart aktivt pansar. Ett system av elektromagnetiska lindningar gör det möjligt att utlösa aktiva pansarkomponenter åt valfritt håll inom en 45 graders vinkel.

*Skjut iväg ett galler. Som ovan, men här ska gallret utlösa projektiler med riktad sprängverkan på tryggt avstånd från huvudpansaret.

*Grilla fienden. Här sluter projektilen en strömkrets och framkallar en urladdning från en kondensatorbank, som i bästa fall oskadliggör projektilen.

Källa: Institut Saint-Louis

**Fakta/Svenske Järnjohan uppfann hårdhetsskalan Brinellskalan används av bland annat amerikanska armén för att mäta skyddsplåtars hårdhet. Bakom måttsystemet står bondsonen Johan August Brinell (1849–1925) från Bringetofta socken i Småland – sedermera ordförande i Fagersta bruk. Källa: VLT, SSAB m fl

Joakim Braun

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.