Magdalena Andersson
Magdalena Andersson: Viktigt att vi håller stenhårt emot
“Beskattningsrätt är väldigt ingripande. Det är viktigt att varje lands röst hörs. Därför ska det vara enhällighet”, sade finansminister Magdalena Andersson till journalister när hon lämnade ekofinmötet på torsdagen.
Frågan gällde ett förslag för att bekämpa penningtvätt. Multinationella företag med en total omsättning över 750 miljoner euro ska börja redovisa skatteuppgifter land för land.
Kommissionen lade ursprungligen fram förslaget till konkurrenskraftsrådet, där beslut fattas med kvalificerad majoritet.
Den 28 november stoppade en minoritet EU-länder, däribland Sverige, ett beslut i konkurrenskraftsrådet med hänvisning till att frågan borde betraktas som en skattefråga och behandlas av finansministrarna.
Magdalena Andersson varnade för ett sluttande plan.
“Det finns länder som tycker att vi ska ha kvalificerad majoritet inom skatter. De vill driva in en kil för att mer och mer kunna fatta beslut med kvalificerad majoritet snarare än enhällighet”, sade finansministern.
“Därför är det viktigt att vi håller stenhårt emot”, fortsatte hon.
På ekofinmötet bestod dödläget. Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis höll fast vid att frågan ska behandlas i konkurrenskraftsrådet.
Redovisningen som företag ska lämna land för land ska innehålla information om verksamheten, antalet anställda, nettoomsättningen, resultat före skatt, inkomstskattebelopp och ackumulerade vinstmedel.
På ekofinmötet diskuterade också EU-ländernas finansministrar prioriteringar i den fortsatta kampen mot penningtvätt.
Magdalena Andersson sade att hon var öppen för att diskutera arbetet inom EU ska stärkas – om det räcker med närmare samarbete mellan EU-länderna eller om det behövs en EU-myndighet mot penningtvätt.
“Vi är öppna för olika idéer”, sade hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.