Magdalena Andersson: Finansieringsgap i välfärden på 90 miljarder

Regeringen ser ett finansieringsgap i välfärden på 90 miljarder kronor år 2026, det vill säga om kvaliteten ska vara densamma som i dag. Detta kommer att kräva tydliga prioriteringar. Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen.

Finansieringsgapet är skillnaden mellan den utgiftsnivå man kan ha i kommuner och landsting med dagens skattesats och utgiftsnivån som krävs för att bibehålla 2019 års standard.

Hon konstaterade att många blir äldre samtidigt som barnkullarna är stora.

“Det vi ser är att vi har stärkt den svenska folkhälsan så vi blir äldre och friskare. De stora 40-talistkullarn börjar nu komma över 80 år”, noterade finansministern, som tillade att de äldre till stor del varit med och byggt upp välfärden och har nu rätt till en bra ålderdom och äldreomsorg.

Magdalena Andersson exemplifierade att 560 nya äldreboende och 75 nya vårdcentraler behöver byggas.

Räknat på 2016-2017 års nivå i välfärden uppgår finansieringsgapet till 65 miljarder kronor, enligt Andersson.

“Vi behöver prioritera väldigt hårt framöver, pengarna räcker inte till stora skattesänkningar, dyra konsulter eller dåligt genomförda upphandlingar”, sade hon och tillade att av de ökade utgifterna beräknas cirka 1-2 procent gå till försörjningsstöd.

Andersson påpekade att vi behöver anställa “väldigt många människor” i de välfärdsyrkena, samtidigt som det redan i dag råder brist på arbetskraft här.

Ungefär hälften, 55 procent, av den totala sysselsättningstillväxten år 2026 skulle behöva ske inom välfärdsyrkena.

“De behöver både välja dessa yrken och också jobba kvar i dessa yrken”, sade hon.

Finansministern sade vidare att Sverige tidigare har klarat att bygga ut välfärden och att det är fullt möjligt att göra det igen om alla hjälps åt.

“Det handlar om att prioritera rätt och arbeta systematiskt och steg för steg”, sade hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander