Magdalena Andersson: En tydlig uppgångsfas

Det råder en tydlig uppgångsfas i världsekonomin, även om den globala ekonomin ökar något långsammare än vad man trodde för bara något halvår sedan, säger finansminister Magdalena Andersson vid Affärsvärldens Bank & Finans Outlook 2015.

Inte minst utvecklingen i Kina har betydelse för att bilden är svagare än tidigare, uppger hon. USA är fortsatt starkt, medan euroområdet är fortsatt svagt, beskriver hon det som.

Oljeprisfallet medför både stimulans och turbulens, noterar hon. De lägre oljepriserna ger en skjuts åt världsekonomin som helhet, men för enskilda stater innebär det ekonomiska utmaningar.

Finansministern ser båda upp- och nedsiderisker i ekonomin. På uppsidan nämner hon att USA-ekonomin är på rätt väg, att Sveriges BNP för fjolårets fjärde kvartal överträffade förväntan, och att konsumentdata i eurozonen för november till januari har varit över förväntan.

“Det är alltid positivt när man får någonting som överraskat uppåt i eurozonen, för det är inte det vi har sett de senaste åren”, säger hon. Europeiska centralbankens kvantitativa lättnader kan naturligtvis också bli en positiv injektion för euroområdet, tillägger hon.

I kombination med EU-kommissionens så kallade Juncker-plan för ökade investeringar kan ökad framtidstro skapas, tror finansministern.

På nedsidan noterar hon geopolitiska oroligheter kring Ukraina, Ryssland och Mellanöstern. Hon tar även upp risker kring finansiell oro, bland annat kopplat till divergerande penningpolitik världen över som kan ge upphov till valutaturbulens. Det har även synts vissa oroväckande signaler från Kina, och Greklands samtal med eurogruppen är ansträngda, noterar Magdalena Andersson.

“Samtalen är ‘lite ansträngda’, för att uttrycka sig diplomatiskt”, säger hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase