Machoyrket framför andra
Det är den europeiska riskkapitaltidningen Real Deals som har gjort undersökningen, som publicerades i sista numret före jul. Tidningen har undersökt 240 större utköpsbolag – så kallade private equity-bolag – med 2 665 anställda på mer beslutsfattande (“associate”) nivå eller över.
Resultatet visar att private equity-branschen, trots sin ungdom, är ett riktigt machotillhåll. Bara 260 av de 2 665 medarbetarna i de granskade bolagen var kvinnor, eller 9,7 procent. Det kan jämföras med den europeiska företagsvärlden i stort med 21 procent kvinnliga chefer, eller 37 procent i finanssektorn, enligt siffror från Real Deals.
Skillnaderna var också stora länderna emellan när det gäller kvinnliga medarbetare i private equity-bolagen. I Storbritannien var 11,7 procent i bolagen kvinnor, vilket minskade till 8 procent om man räknade enbart partner och andra högre beslutsfattare.
I Frankrike var siffran 9,7 procent för den bredare gruppen, med 8,7 procent på partnernivå, medan siffrorna för tyska riskkapitalbolag visade på en andel kvinnor på 8,8 respektive 8,2 procent. Så långt inga enorma skillnader.
Avståndet var desto större i jämförelsen med riskkapitalbolagen i Sverige och våra grannländer. Här var andelen kvinnor som sagt 5,9 procent och 2,6 för partner – lägst i hela undersökningen.
Extremen år andra hållet fanns bland private equity-bolagen i Central- och Östeuropa. Här var andelen kvinnor hela 19,4 procent. Och faktiskt än högre på partnernivå – 22,4 procent, enligt Real Deals undersökning.
Affärsvärlden har tidigare skrivit om den kompakta manliga dominansen bland de tre största svenska private equity-bolagen, Industri Kapital, Nordic Capital och EQT. Vår undersökning, baserad på tillgänglig information på bolagens hemsidor, bekräftar bilden från Real Deals:
* Industri Kapitals ledningsgrupp på sex personer utgörs av bara män. Av partnergruppens tolv medlemmar finns en kvinnlig partner, Anne Holm Rannaleet, med ansvar för “knowledge resources”. På investeringssidan, som utgörs av 22 medarbetare, ingår en (1) kvinna, Helena Stjernholm. Ytterligare fem kvinnor har stabsfunktioner. Totalt alltså sju kvinnor av 39 mer exekutiva medarbetare, eller motsvarande 18 procent. Men alltså bara en med investeringsansvar.
* Nordic Capitals tolv partner är till exempel alla män. Av firmans 17 övriga “investment professionals” är bara två kvinnor, vilket innebär en andel på 6,8 procent. Här finns dock inte eventuella stabsfunktioner med. Som hos IK är informationschefen kvinna, vilket drar upp andelen något.
* Av EQT:s 66 “exekutiva” anställda är tre kvinnor, varav en är partner – Asienchefen Winnie Fok. Firmans övriga 23 partner är samtliga av hankön. Det ger en andel på 4,5 procent, men även här är eventuella kvinnor med stabsfunktioner osynliga (infochefen är dock man, Johan Hähnel).
Sammantaget är alltså 13 av de 136 synligt redovisade anställda i de tre största svenska private equity-bolagen kvinnor (informationschefer inräknade) – en andel på 9,6 procent, vilket alltså är högre än i Real Deals undersökning. Men tidningens undersökning gäller som sagt kvinnor på mer beslutsfattande nivå, till vilket informationschefer och andra stabsfunktioner inte räknas.
Tittar vi på de 107 synliga medarbetarna med investeraransvar (alla stabsfunktioner borträknade) summerar alltså antalet kvinnliga beslutsfattare i de tre största svenska private equity-bolagen till fem, motsvarande 4,7 procent.
Anne Holm Rannaleet på IK är som sagt en av två kvinnliga partner bland de tre största svenska firmorna. Enligt henne finns det inget entydigt svar på varför det ser ut som det gör i branschen, som ju har färre kvinnor än i de flesta andra delar av finansvärlden och näringslivet, även hos IK.
– Det är fortfarande relativt sett få kvinnor som skaffar sig en finansiell utbildning och private equity är fortfarande en ung bransch. Vi var få kvinnor i finansbranschen när den var ny för en 25-30 år sedan också. Personligen tycker jag att det är en spännande bransch att arbeta i och som på ett utmärkt sätt kombinerar det bästa från industrin med banking, som bägge är min bakgrund, säger Anne Holm Rannaleet.
Varför är andelen lägre i Sverige än utomlands?
– Det är svårt att veta i vilken grad de som arbetar inom PE i utlandet också har barn och familj. Kanske är det svårare att kombinera familj med dubbla karriärer i Sverige då det med vårt skattesystem är relativt dyrt att köpa hushållstjänster och valmöjligheterna vad gäller till exempel barnomsorg är begränsade.
Finns det inte tillräckligt kompetenta kvinnor på marknaden för att få jobb som investeringsansvariga?
– Det gör det absolut men det gäller också för dem att välja att söka sig till branschen.
Är det arbete som bedrivs inom private equity av en typ som inte passar kvinnor?
– Tvärtom, en stor del av arbetet handlar också om att bygga relationer och kommunicera med olika intressenter och det är ofta kvinnor bra på.
Tror du att kvinnor skräms bort från PE av att det är så mycket män i bolagen?
– Det kan vara så, blandade arbetsplatser har ju många fördelar över enkönade och det kan vara tufft att vara i minoritet. Men vi har blivit fler under de snart 18 år jag har arbetat i branschen, även på investerarsidan, och det kommer att underlätta framtida rekryteringar är jag övertygad om.
Finns det på IK någon uttalad ambition kring könsfördelningen?
– Eftersom vi hela tiden söker efter de mest kompetenta medarbetarna ser vi till att ha en så bra bredd bland kandidaterna som möjligt, både vad gäller kön och bakgrund, säger Anne Holm Rannaleet på Industri Kapital.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.