M&A-toppen om den iskalla marknaden: ”Är på botten av cykeln”

Efter ett drastiskt volymtapp på nordiska M&A-marknaden ska oroligheterna nu vara borta. "Vi är för närvarande på botten av M&A-cykeln", säger Lars Ingemarsson, chef för Citis nordiska investmentbank.
M&A-toppen om den iskalla marknaden: ”Är på botten av cykeln” - M&A 1H23
SimCorp såldes till Deutsche Borse, Diaverum köptes av M42 och Vår Energi expanderade under första halvan av 2023. Foto: Pressbild/Deutsche Borse/Diaverum/Vår Energi

Bara under andra kvartalet 2023 tappade nordiska M&A-marknaden drygt 54% i volym jämfört med samma period året innan. Totalt gjordes affärer till ett värde av 19,6 miljarder euro i de nordiska länderna under andra kvartalet i år, jämfört med 42,5 miljarder euro samma kvartal året innan, enligt siffror från analysbolaget Dealogic.

“Vi är för närvarande på botten av M&A-cykeln”, säger Lars Ingemarsson, chef för Citis nordiska investmentbank, och får visst medhåll av konkurrenten på JP Morgan:

“Vi hade en trög start på året för annonserade M&A-affärer vilket var till följd av en drastisk försämring av makro- och finansieringsläget under hösten 2022. Dock ökade aktivitetsnivåerna avsevärt under våren 2023 när konsensusutsikterna kring makroläget förbättrades och M&A-aktörer drevs att titta på nya affärer. Vi tror därför att annonserade M&A volymer kommer återhämta sig under hösten 2023”, berättar Michael Menzel, chef för nordiska M&A och corporate finance-verksamheten på JP Morgan.

Även PwC:s M&A-chef i Sverige, Johan Rosenberg, ser optimistiskt på andra halvan av 2023:

“Vi gjorde en del affärer, men marknaden präglades av en del osäkerhetsfaktorer som gjorde den avvaktande. Det var främst osäkerhet kring värderingar, finansiering och konjunkturen. Nu efter semestern är det större självförtroende i marknaden och vi får många förfrågningar. Många av vårens oroligheter är borta nu så tongångarna är betydligt mer positiva,” säger Johan Rosenberg.

Mångmiljardaffärer

Det blev trots allt några större affärer under första halvåret. Abu Dhabi-baserade hälso- och sjukvårdsföretaget M42 köpte upp Malmö-baserade dialystjänstebolaget Diaverum i april. Säljare var brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint och värderingen landade på 1,8 miljarder euro.

Den största transaktionen i Norden under första halvåret var danska mjukvaruföretaget SimCorp, som såldes till tyska Deutsche Borse. Bolaget köptes ut från danska börsen för 4 miljarder euro.

Finska byggbolaget Uponor fick ett bud på sig från schweiziska Georg Fischer till en värdering på 2,1 miljarder euro, där affären väntas avslutas under hösten.

2 miljarder euro fick norska energibolaget Vår Energi betala för den norska verksamheten i Neptune Energy Group.

Och till sist kunde danska transportbolaget Scan Global Logistics hitta en ny ägare i riskkapitalbolaget CVC, efter att AEA gått med på en försäljning där värderingen landade på 1,5 miljarder euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET