M&A-rådgivarna om uppköpsvågen: ”Många bolag är inte fullt värderade”

Danmark driver M&A-affärerna i Norden det här året, visar färsk statistik från Dealogic. Samtidigt kommer utköpen från börsen att fortsätta, spår flera M&A-rådgivare som Affärsvärlden talat med. De berättar också om:
✓ Hetaste sektorerna: ”Alla är intresserade av saker som är mindre volatila"
✓ Finansieringsmarknaden: "Haft en flygande start på året"
✓ Höstens affärer: "Exits som private equity-bolagen måste göra”
M&A-rådgivarna om uppköpsvågen: ”Många bolag är inte fullt värderade” - M&A rådgivare

Totala värdet på transaktionerna går upp men mängden går ner. Så kan första halvåret av svenska M&A-marknaden sammanfattas. Totalt gjordes det 355 transaktioner i Sverige till ett värde av 13,8 miljarder euro, motsvarande 160 miljarder kronor, de första sex månaderna 2024. Detta enligt färsk statistik från Dealogic.

”2024 inleddes med en positiv makroöversikt med signaler om kommande räntesänkningar vilket gjorde finansieringsmarknaden optimistisk. Många bolag såg fram emot att refinansiera dyr skuld de dragit på sig runt 2022, samt bättre möjligheter att finansiera M&A, vilket vi till viss del sett”, säger Michael Menzel, M&A-chef på JP Morgan, till Affärsvärlden.

Han fortsätter:

”Volymer på affärer är högre eftersom det varit några riktigt stora deals, som får inverkan förstås. Tittar man närmre är det mycket företags-M&A som har gjorts, riskkapitalisterna har sett en nedgång sett till volym. Det som håller tillbaka M&A-flödet är ett systematiskt flöde av exits för PE-bolagen”, säger Michael Menzel och konstaterar:

Michael Menzel, Nordenchef på JP Morgan.
Foto: Sven Lindwall/BILDBYRÅN

”Det finns några stora affärer på marknaden, men det är inte riktigt så att fördämningarna har öppnats ännu.”

Strategiska köpare, i regel större konkurrenter, är det som varit mest aktiva under våren.

”Vi ser en ökande aktivitet där värdet på affärerna är större. Strax över hälften av transaktionerna har gjorts av strategiska köpare. De som varit aktiva med M&A har i regel en stark balansräkning och det har varit rätt läge för dem att slå till nu”, säger Johan Lindén, Co-head of Investment Banking på investmentbanken ABG Sundal Collier.

Annars menar han att M&A-processerna tar något längre tid än vad de gjort historiskt – köpare och säljare har fortfarande inte hittat varandra helt.

”Finansieringsmarknaden har haft en flygande start på året, första kvartalet var nästan lika stor volym som hela 2022. Vi har gjort enormt mycket obligationer och vi ser att direktinvesterare är snabbfotade gentemot sponsorerna”, säger Johan Lindén.

DANMARK TOPPAR LISTAN

Lars Ingemarsson är investmentbankchef för Norden på Citi. Han ser en gradvis ökning av aktiviteten på M&A-marknaden, både av de transaktioner som offentliggjorts och de som ligger i bankens egna pipeline framöver.

”Hittills i år står Danmark för de tre största M&A-affärerna i Norden”, säger han.

Största deal är Novo Nordisks försäljning av tre anläggningar till Catalent för 10,2 miljarder euro. Näst största deal är finska Sampos köp av försäkringsbolaget Topdanmark för 2,2 miljarder euro och brittiska Tate & Lyles köp av danska kemikaliebolaget CP Kelco för 1,7 miljarder euro.

Annars är det makro och geopolitik som påverkat M&A-marknaden mycket, där Federal Reserve varit försiktigt med att sänka räntan.

Lars Ingemarsson, Nordenchef på investmentbanken Citi.
Foto: Sven Lindwall/BILDBYRÅN

”När räntesänkningarna fortsätter kommer de ge medvind till transaktionsvolymen”, säger Citi-chefen.

På finansieringssidan finns det bra tillgång till kapital för fortsatta affärer med, menar JP Morgans M&A-chef.

”Det är hälsosam konkurrens. Om du vill ha hävstång som private equity är du i en bra position eftersom du har bankerna som konkurrerar ganska aggressivt med låga spreadar och sedan debt funds (kreditfonder, reds. anm.) som kämpar för sin överlevnad i termer av att försöka få nya affärer”, säger Michael Menzel.

UPPKÖPSVÅGEN

Under våren tog utköpen från börsen ordentlig fart. Totalt 26 bud har kommit hittills på 23 bolag, enligt Affärsvärldens Uppköpsguiden. Bland de mer iögonfallande uppköpen är Pagero, som gick i mål med en budpremie på 138% när Thomson Reuters köpte loss Göteborgsbolaget från börsen.

Att bolag köps ut från börsen är en trend som Citi-chefen tror kommer fortsätta framöver.

”De bolag som köpts ut har typiskt sett inte hängt med i börsuppgången. Det kan vara av bolagsspecifika skäl eller vara i sektorer som till exempel är räntekänsliga”, säger Lars Ingemarsson och fortsätter:

”Anledningen till att det händer nu är att räntesänkningarna ger en ökad tillförsikt bland köpare. Då har man också positiv syn på makro och tillväxt och då blir det naturliga utköpskandidater som dyker upp”, säger han och tillägger:

”Det finns fortfarande många bolag som inte är fullt värderade, så det är sannolikt en trend som kommer att fortsätta.”

STATISTIK FÖR UPPKÖP 2017-2023

Vårens utköpsvåg från börsen tror även Johan Lindén håller i sig.

”Det har varit en del publika bud. Att bolag som är noterade antingen köps ut eller själva aktivt konsoliderar sig kommer absolut att fortsätta”, säger han och utvecklar resonemanget:

”Det har varit svårt för köpare och säljare att hitta varandra. Det är därför det inte kommit igång förrän nu. Bolaget handlas på en viss värdering men sen måste en budpremie finnas för att befintliga aktieägare ska tycka att det är intressant att avyttra sina aktier”, säger Johan Lindén.

JP Morgan-M&A-chefen ser även han ett ökat intresse för publika utköp från börserna.

”Vi ser att publik M&A är fortsatt aktiv. Det beror delvis på att PE-bolagen inte är fullt aktiva med att sälja. Då tittar man istället på börsen eftersom det är där du hittar mål”, säger Michael Menzel.

DET DRIVER MARKNADEN I HÖST

Framöver listar Lars Ingemarsson en rad faktorer som kommer vara positivt för M&A-marknaden: Realekonomin är stabil; företagsvinsterna är generellt sett höga; aktiemarknaden är på all time high; räntesänkningarna har inletts; och det finns bra tillgång på skuldfinansiering. Däremot finns två negativa faktorer:

”Relativt höga kapitalkostnader och geopolitisk osäkerhet, där valen i USA, Frankrike och Storbritannien, räknas in”, säger han.

ABGSC:s svenska Investment Banking-chef ser också att riskkapitalbolagen kommer att driva på affärerna i höst, eftersom de fortsatt har mycket “torrt krut” i form av pengar att spendera.

”Blickar vi mot 2025 kommer vi se både förvärv, men också exits som private equity-bolagen måste göra”, säger Johan Lindén och berättar att ABGSC varit involverat i 17 M&A-affärer hittills i år i Norden.

Framöver ser Johan Lindén att tekniksektorn fortsatt är attraktiv med mycket aktivitet.

Johan Lindén är Co-head of Investment Banking på investmentbanken ABGSC Sundal Collier. Foto: Pressbild

”Det är drivet av att det finns industriella köpare i sektorn och att riskkapitalbolagen vill få ökad exponering. Med mjukvarubolag har du en bra visibilitet i intäktsmodellen och god lönsamhet många gånger, vilket ger bra tillväxtpotential. Där finns stort intresse”, berättar Johan Lindén.

En annan trend som Lars Ingemarsson på Citi ser framöver är transaktioner med amerikanska bolag.

”Det finns generellt sett ett starkt intresse för förvärv i USA bland många svenska bolag. Den amerikanska marknaden har många sektorer som erbjuder högre tillväxt och högre vinstmarginaler, men det ger ju även högre multiplar. Så det kostar ju”, säger Lars Ingemarsson och fortsätter:

”Det går även åt andra hållet. Svenska bolag handlas ofta till lägre multiplar än jämförbara amerikanska bolag vilket tillsammans med den svaga kronan innebär en attraktiv relativ värdering. Så det är transaktioner åt båda hållen”, säger han.

INFRASTRUKTUR OCH ENERGI

Enligt Michael Menzel är det tryggare sektorer som kommer locka mest i höst.

”Alla är intresserade av saker som är mindre volatila, som är mindre exponerade för den genomsnittliga konsumenten, och som har någon form av strukturell tillväxtdrivare bakom sig. De kommer driva volymen”, säger han och exemplifierar med gröna omställningen, energibolag och infrastruktur. Även hälsovård och medicinteknik kommer vara fortsatt intressant för köparna, spår JP Morgan-chefen.

”Bolag med industriell teknik, också allt som IoT eller övervakningsenheter, den tekniska änden av industriella företag och bolag med prenumerationsmodeller med hög synlighet på intäkter kommer också driva affärer”, säger Michael Menzel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF