M&A-marknaden stiger i värde: ”På väg åt rätt håll”

Antalet transaktioner sjunker men värdet på de transaktioner som görs ökar. Så är läget på svenska M&A-marknaden just nu.
"Det är ett tecken på att vi är på väg åt rätt håll”, säger Carl Svernlöv, M&A-partner på advokatbyrån Baker McKenzie, till Afv.
M&A-marknaden stiger i värde: ”På väg åt rätt håll” - m&a 1q24
Carl Svernlöv, M&A-partner på Baker McKenzie, och Lovisa Elardt, partner med fokus på M&A hos MAQS. Foto: Pressbild

Den svenska M&A-marknaden går åt olika håll. Under första kvartalet 2024 sjönk antalet transaktioner med en fjärdedel jämfört med samma period året innan. Värdet på transaktionerna ökade däremot jämförelsevis med 131% och landade på 12,9 miljarder amerikanska dollar, motsvarande 133 miljarder svenska kronor, visar statistik från LSEG Workspace.

En av de affärer som driver upp värdet är Volvo Cars besked om att dela ut Polestar-aktier till sina aktieägare, vilket skulle vara en affär värd motsvarande 18,6 miljarder svenska kronor.

På en global nivå ser trenden likadan ut. Transaktionsvolymen sjönk med 31% under Q1 2024 jämfört med samma period 2023, medan värdet på transaktionerna ökade med 38% och landade på 797 miljarder dollar, motsvarande 8 256 miljarder kronor.

“Värdet på transaktionerna ökar och det är ett tecken på att vi är på väg åt rätt håll”, säger Carl Svernlöv till Affärsvärlden.

Han är M&A-partner på advokatbyrån Baker McKenzie, som bland annat arbetar med de största transaktionerna.

Han utvecklar:

”Det är ett antal riktigt stora affärer som har gjorts nu under första kvartalet som gjort att värdet har ökat rejält. Det är en trend som vi ser både i Sverige och Norden såväl som i Europa och globalt.”

Förutom Volvo Cars spin-off av Polestar räknas även riskkapitalbolagen Adelis Equity Partners och HarbourVest Partners köp av brandskyddsbolaget Presto för motsvarande 6,8 mdr kr. Dessutom har Aros Bostadsutvecklings köpt Besqab för motsvarande 4,3 mdr kr och Erik Selin Fastigheters köpt en portfölj av tillgångar från Oscar Properties för motsvarande 2,2 mdr kr, enligt statistik från LSEG Workspace.

Lovisa Elardt är partner med fokus på M&A hos MAQS Advokatbyrå. Byrån fokuserar i regel på det som kallas midmarket-segmentet på M&A-marknaden, det vill säga bolag som har en omsättning på mellan 100 miljoner och 1 miljard kronor.

“Det tuffar på i samma tempo nu under första kvartalet 2024 som det gjorde innan”, säger hon till Affärsvärlden och fortsätter:

”Vi ser fortfarande mycket buy-and-build. Det är både PE-aktörer och serieförvärvare som sätter upp nya plattformar och som gör löpande tilläggsförvärv till redan existerande plattformar.”

Komplement till IPO

Kommande kvartal är också hoppfullt, menar Carl Svernlöv.

”Vi ser en pipeline som borgar för fortsatt ökning också. Det drivs på av både riskkapitalbolag och strategiska köpare. Det finns ett stort uppdämt behov för exits, kapitalet måste fortsätta arbeta”, säger han.

IPO-fönstret verkar vara på väg att öppnas. Hur påverkar det M&A-marknaden?

”Det är inte vidöppet än, men man ska komma ihåg att det är ett komplement. Det kommer inte att leda till att alla objekt blir IPO:ade istället för sålda. Mycket talar för att vi kommer att se fler dual tracks än på de senaste åren”, säger han.

Lovisa Elardt på MAQS ser också att säljarna får en större frihet att välja framöver.

”Det är inte omöjligt att det kan bli en större valmöjlighet mellan att göra en börsnotering och att sälja bolaget privat”, säger hon.

Nya lagen fördröjer affärer

Lagen om Utländska direktinvesteringar infördes den 1 december förra året. Den innebär att affären måste anmälas till myndigheten ISP för att få ett godkännande. Anmälan måste göras ifall bolaget bedriver skyddsvärd verksamhet, köparen av bolaget är utanför EU och vill köpa mer än 10% av företaget.

SÅ AGERAR ISP

Nedan framgår hur många anmälningar som Inspektionen för Strategiska Produkter har fått in sedan 1 december 2023, då lagen om utländska direktinvesteringar började gälla. Statistiken gäller fram till och med den 5 april 2024.

Antal inkomna anmälningar om utländska direktinvesteringar: 368

Antal investeringar som ISP lämnat utan åtgärd: 246

Antal ärenden där ISP beslutat om att inleda granskning: 8

Antal investeringar som ISP godkänt efter genomgången granskning: 3

Antal investeringar som ISP godkänt med villkor efter genomgången granskning: 1

Antal investeringar som ISP förbjudit efter genomgången granskning: 0

De ärenden som inte redovisas ovan handläggs fortfarande av myndigheten.

Källa: ISP

”Vi ser hur myndigheten ISP agerar och det ställer högre krav på förvärvarna. Men det hindrar inte affärerna, de tar dock något längre tid att genomföra”, säger Carl Svernlöv och får medhåll:

”Generellt innebär de nya reglerna att man behöver ta hänsyn till ett nytt moment, som kan ta tid i anspråk. Vi upplever inte att affärer hindras av detta, men det kan fördröja genomförandet av transaktioner”, säger Lovisa Elardt.

Supervalår märks av

Annars ser Baker McKenzies M&A-partner att makrofaktorer kan komma att påverka affärsflödena framöver.

”Marknaden har tyvärr vant sig vid att det pågår ett krig i Europa. Däremot är det ett supervalår, men det kommer vi märka av mer framåt hösten. Vi ser en bra vår och sommar framför oss”, säger han och hintar om att det kan bli desto fler affärer framöver.

Kommande månader tror Lovisa Elardt att de eventuella räntesänkningarna kommer pusha marknaden åt rätt riktning.

”Det har länge funnits en osäkerhet kring omvärldsfaktorer, konjunktur och ränteläge som har bromsat transaktionsmarknaden. Nu kan man se en viss ljusning och vi hoppas och tror att 2024 kan bli ett bra transaktionsår”, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.