M&A
M&A-juristerna: Gröna omställningen skakar om marknaden
"Det är mindre aktivitet där och många sitter på spänn för hur staten ska agera och hur underleverantörer i sin tur påverkas”, säger Carl Svernlöv, M&A-partner på Baker McKenzie, till Afv.
Statistik från dataanlysföretaget Dealogic visar att den svenska M&A-marknaden har färre antal affärer men desto mer värde i de affärer som väl görs. I Sverige gjordes under tredje kvartalet 135 transaktioner till ett kombinerat värde på 1,5 mdr euro. För hela Norden var det 446 transaktioner till ett värde på 11,3 mdr euro under samma period. Statistiken haltar dock efter, då ett antal större affärer inte officillt stängts än.
Isabella Ramsay är M&A-partner på Mannheimer Swartling och arbetar med både bolag och riskkapitalfonder som klienter. Hon beskriver senaste kvartalet som att det varit ”jättemycket att göra.”
”Sedan maj har vi haft full rulle, inklusive över sommaren. VI har en väldigt bra pipe inför hösten. Så för oss har det varit bra, men generellt känns det som om det fortfarande är lite av en svampig marknad”, säger hon till Afv.
Carl Svernlöv, M&A-partner på advokatbyrån Baker McKenzie, berättar att han och advokatbyrån har haft en intensiv start på hösten med förberedelser inför kommande transaktioner.
”Det känns som det under hösten kommer vara jättemycket aktivitet i marknaden. Men vi kan se i statistiken att volymen fortsätter sjunka, men ljuspunkten är att värdet på transaktionerna stiger”, säger han till Afv.
”Ser man det som att glaset är halvfullt är det en ny trend där det är större objekt på marknaden och då kan det komma fler megadeals. Men en fluga gör ingen sommar, så vi får ser hur trenderna håller i”, säger Carl Svernlöv.
På konkurrenten Roschier är det också stor aktivitet på transaktionsmarknaden.
“Vi har bra tryck och är optimistiska när det gäller marknaden framöver vilket påverkar bland annat vår rekryteringstakt”, säger Malin Leffler, M&A-partner på Roschier, som oftast arbetar med större transaktioner.
”Det har varit en kraftig ökning av aktivitet både på privata och publika sidan. Riskkapitalbolagen har varit en viktig drivande faktor till det och finansieringsmarknaden har börjat öppna upp”, säger Malin Leffler till Afv. Hon noterar också att det blir vanligare med saminvesteringar mellan riskkapitalbolag bland annat som en följd av att vissa gjort del-exits från portföljbolag. Det innebär att riskkapitalbolaget bryter mot den traditionella PE-cykeln och fortsätter vara ägare men med en mindre andel. Under perioden då det var svårare att göra exits var det istället många som satte bolag i så kallade continuation vehicles. Det är en typ av fond där gamla innehav kan gå över till en ny fond med samma riskkapitalbolag som ägare.
Liknande trend där PE-bolag rullar över portföljbolag till nya fonder ser även Isabella Ramsay.
”Det är olika drivkrafter bakom de transaktionerna. Ibland är det ett sätt att åstadkomma en exit när den traditionella vägen misslyckats. Men ibland kan det vara ett sätt att göra en delvis exit men ligga kvar med visst ägande för att ta del av den fortsatta värdeökningen”, säger Isabella Ramsay.
Letar ny typ av bolag
Under tredje kvartalet sålde riskkapitalbolaget Bridgepoint merparten av sitt innehav i Vitamin Well till PE-konkurrenten Cinven. Den affären värderades till 35 miljarder kronor men syns inte i statistiken ovan då inte alla myndigheter hunnit godkänna affären. Riskkapitaljätten KKR köpte också in sig i svenska läkemedelsbolaget Immedica Pharma, där ägaren Impilo valde att behålla en del.
Carl Svernlöv berättar att det är tydligt att köparna letar efter bolag med bevisat starkt kassaflöde istället för stor potentiell uppsida, vilket har drabbat en del tech-bolag som förmodligen hade kunnat säljas i ett lågränteklimat. Han lyfter också fram att den gröna omställningen med dess subsektorer också påverkats.
”Det är några enstaka situationer, som Northvolt och Stegra, som har skakat om marknaden i hela den sektorn. Det är mindre aktivitet där och många sitter på spänn för hur staten ska agera och hur underleverantörer i sin tur påverkas”, säger Carl Svernlöv.
Det låter som att affärsjurister framöver kommer ha fullt upp med rekonstruktion?
”Inom vår byrå har vi pratat om att det kan bli läge att rikta om fokus till distressed M&A”, säger han.
De sektorer som Isabella Ramsay ser som heta framöver är fortsatt finansiella tjänster, men också bolag inom bland annat grön omställning och förnybar energi. Hon ser också stor aktivitet i både traditionell industri men även tillväxtbolag. Bland annat är ser Mannheimer Swartling också ett stort antal carveouts, det vill säga renodlingar, där bolagen gör sig av med non-core-verksamheter.
”Den stora aktivitet vi ser inom det här området är bland annat ett resultat av stora strukturella förändringar inom den finansiella sektorn”, säger Isabella Ramsay.
Ny kommissionär
Malin Leffler lyfter också fram att konkurrensteamet i EU-kommissionen har fått en ny kommissionär i Teresa Ribera från Spanien. Hon har tidigare varit energi- och miljöminister i Spanien och får nu en central roll där hon ska ansvara både för konkurrensmyndigheten samt den gröna omställningen.
”Hon har en väldigt grön profil och vi är nyfikna på hur det kommer att påverka EU-kommissionens arbete i samband med M&A framöver”, säger Malin Leffler och fortsätter:
”Att andra frågor än konkurrensaspekter börjar påverka förvärvskontrollprocesser är en trend vi sett tidigare även i USA”, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.