M&A
M&A-festen fortsätter – håller trenden blir det rekordår
2021 var ett rekordår för M&A-affärer, men det geopolitiska läget, inflationssiffror och räntor som tickar stadigt uppåt verkar ännu inte slagit mot M&A-marknaden.
Under det första halvåret i år gjordes 934 affärer i de nordiska länderna, som tillsammans omsatte 55,2 miljarder euro, enligt brittiska nyhetsbyrån Mergermarket som använt data från Dealogic. Till antalet är det förvisso något färre än under andra halvåret i fjol, men årets affärer är större. Flest affärer handlade om teknikbolag. Totalt 273 affärer gjordes till ett värde av 8,3 miljarder euro – ändå är det konsumentprodukter som utgör den största sektorn.
Men det är till stor del en Swedish Match-effekt. Om Philip Morris bud på 161,2 miljarder kronor på den svenska snusjätten accepteras av aktieägarna blir det inte bara den största affären under perioden, utan en av de största M&A-affärerna i Norden någonsin.
För svensk del var 2021 ett rekordår till antalet affärer. Och värdet på affärerna var det högsta sedan 2010 – då Geely köpte Volvo Cars. Med affärer som uppgick till 78,8 miljarder euro omsatte den svenska M&A-marknaden mer än de andra nordiska länderna tillsammans.
FEM STORA M&A-AFFÄRER 2021–2022
Hagströmers vinstlott
I fjol förvärvade Klarna prisjämförelsetjänsten Pricerunner i en mångmiljardaffär. Sven Hagströmers Creades hade köpt aktier i Pricerunner för 370 miljoner kronor, för att bara ett halvår senare sälja dem för dryg 1 miljard kronor. Även Karl-Johan Persson och Nicklas Storåkers gjorde bra affärer. Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor och rådgivare var ABG Sundal Collier och DNB.
Embracers trippelförvärv
Tre förvärv på en dag. Det konststycket lyckas Embracer med den 3 februari förra året när spelbolaget förvärvade spelutvecklingsbolagen Aspyr Media, Easybrain och Gearbox Entertainment. Prislappet för trippelförvärvet landade på 12,5 miljarder kronor och rådgivare var EY.
ICA-utköpet blev insiderhärva
En komplicerad affär – inte minst för dess prislapp var ICA-handlarnas utköp av ICA Gruppen från börsen. En mindre smickrande sida av affären gör dock att den fortsätter skapa rubriker. Ekobrottsmyndigheten har inte bara gjort en razzia mot ICA-handlarnas förbund. Insideraffärerna har växt till en härva med 18 misstänkta för insiderrelaterade brott. Prislappen var 49 miljarder kronor och rådgivare var SEB.
Arnhults sammanslagningar
Bara dagar efter att Rutger Arnhult tog över ordförandeklubban i Castellum kom beskedet att Arnhult-bolagen Corem och Klövern planerade samgående till en prislapp på 20 miljarder kronor. Det dröjde inte många månader innan han gjorde en ännu större affär: 27-miljarders budet på Kungsleden. Nordea agerade rådgivare i båda affärerna – och stod i det senare fallet även för finansieringen.
Dyrt som snus
Philip Morris förvärv av Swedish Match skulle bli det största publika uppköpet i Sverige någonsin – om det går i lås. I augusti förlängde Philip Morris acceptfristen till 21 oktober, aktivistfonden Elliott Management, som motsätter sig dealen med nuvarande, har förvärvat 5% av aktierna och enligt källor till Bloomberg överväger PMI att sänka acceptgraden från nuvarande 90%. Rådgivare i affären i Citibank.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.