Intervju Affärsjuridik
M&A-affärer för 32 miljarder: ”Aptiten finns där”

Totalt gjordes affärer för 32 mdr euro under Q1 2025, vilket är 129% mer i värde än under samma kvartal året innan, enligt statistik från Dealogic. Volymmässigt var det färre affärer som gjordes under första kvartalet jämfört med samma kvartal 2024. Totalt blev 464 transaktioner gjorda, en sänkning med 26% jämfört med för ett år sedan.
Några av de större affärerna som räknas med i Dealogics data är spelbolaget Asmodee, som delades ut till aktieägarna i Embracer – en affär värd 2 mdr euro. Även riskkapitalbolaget EQT:s utköpsbud på redovisningsbolaget Fortnox på 4,1 mdr euro räknas med under perioden.
Jonas Bergström är M&A-chef och partner på Vinge och berättar att byrån inte märkt av någon avmattning.
“Vi hade ett väldigt aktivt fjolår, sett till antal transaktioner. Det var många buy-and-build-transaktioner (ofta riskkapitalbolag som konsoliderar marknader genom förvärv, reds. anm.) som gjordes och 2025 startade kanske lite mer försiktigt första halvan av kvartalet”, säger han till Afv.

Även Mårten Willamo, managing partner för Bird & Bird i Sverige, poängterar att inte all statistik för första kvartalet 2025 är färdigställd än.
“Just i Sverige såg vi ett uppsving under fjärde kvartalet förra året som fortsatt in i första kvartalet i år. Men vi upplever att antalet transaktioner har gått ned lite samtidigt som storleken på affärerna är större, vilket verkar vara i linje med den allmänna uppfattningen”, säger han till Afv.
Aptiten finns
Den aktivitet Bird & Bird sett mest av i marknaden är riskkapitalbolagen som gör tilläggsförvärv till sina plattformsinvesteringar. Men Mårten Willamo lyfter även fram alternativa investeringsmodeller, som strategiska allianser och samriskprojekt för teknikutveckling. Den typen av strukturer har i viss mån vunnit mark framför mer traditionell M&A med tillhörande tjänste- och serviceavtal, för strategiska teknikförvärv.
“Aptiten finns där för fler affärer, men om och i så fall hur det förändrade världsläget och den allmänna politiska ompositioneringen påverkar aptiten är för tidigt att uttala sig om”, säger Mårten Willamo.
Men att det skulle leda till färre internationella investeringar tror inte Mårten Willamo.

“Vi ser en ökande cross-border-aktivitet och det har en del att göra med det uppsving vi såg förra året. Kronan blev ju under en lång tid allt svagare. Rent generellt har det varit billigt att köpa upp bolag i Sverige”, säger han.
”Det blir spännande att se hur de vindar som nu blåser påverkar strategiska beslut om närvaro i olika regioner. Hursomhelst lär det bli förändring och det driver alltid företagsaffärer på den industriella sidan.”
Konsolidering bland konsulter
Vinge var rådgivare i samband med att norska mediekoncernen Schibsted köpte TV4 från Telia och även i riskkapitalbolaget Altors försäljning av musikteknikbolaget Marshall till kinesiska HongShan Group.
“Senaste månaden har vi sett mer aktivitet i marknaden och jag skulle säga att vi har en bra pipeline. Det är mycket geopolitik och nya handelsfrågor som kan påverka framöver, men vi är ändå försiktigt optimistiska om att 2025 kan bli ett bra år för M&A”, säger Jonas Bergström.
De sektorer som brukar vara heta på transaktionssidan är healthcare, life science och tech, men Jonas Bergström ser även en del subsektorer som kan lyfta framöver.
“Vi ser en hel del konsolidering inom business services, där olika konsultverksamheter, bokföringsverksamheter och liknande slås samman. Sen är det även stort intresse för bolag inom infrastruktur och energi, och olika typer av försvarsrelaterade bolag”, säger han.
AI-vinkel viktig
Av de sektorer som Mårten Willamo tror kommer vara heta framöver finns tech högt uppe på listan.
“Särskilt bolag som har någon AI-vinkel händer det mycket kring. Men det handlar även om oss själva. De AI-verktyg vi har gör att vi kan vara effektivare och vi behöver vara i framkant med att implementera dem, med viss försiktighet dock”, säger han och lyfter fram ytterligare en aspekt som påverkar M&A-marknaden.
“Jag tror att tekniken kan ha en inverkan även på M&A marknaden mer generellt. Tillgången till information och analys blir också bättre i och med AI och andra verktyg, så det gäller för köpare att hitta en edge för att fortsatt kunna sticka ut i processen och hitta en nisch som kan slå stort.”
Något som kan påverka private equity.
“De köpare som har fördjupad insikt i specifika subsektorer kommer vara framtida vinnare när det gäller att hitta unika och framgångsrika bolag”, säger Mårten Willamo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.