M2S i konkurs
Situationen i M2S har på bara en vecka gått från framtidshopp till konkurs. Så sent som på tisdagen verkade det troligt att bolaget och de största fordringsägarna skulle kunna enas om en uppgörelse.
Huvudpunkten i förhandlingarna har rört ett tyskt dotterbolag som M2S pantsatt för att ta upp lån på 50 Mkr. Enligt M2S styrelseordförande Bengt Stillström var långivarna och bolaget överens om att lånet skulle skrivas av genom att långivarna tog över panten. Men en av långivarna krävde att parterna också enades om hur panten skulle fördelas efter en uppgörelse.
Enligt Bengt Stillström sprack räddningsförsöket på denna punkt.
”Vi fick inte ihop det sista försöket”, säger han.
”Hade vi blivit av med skulden så hade vi kunnat fortsätta förhandlingarna med övriga fordringsägare så att vi till sist hade kunnat få ett bolag som vi hade kunnat genomföra en nyemission i.”
Han beräknar det blivande konkursboets skulder till omkring 100 Mkr. SEB är största fordringsägare. Totalt har M2S-koncernen 375 anställda och dotterbolag i flera länder, där Tyskland är den största marknaden.
Bengt Stillström pekades ut som en räddande ängel när han via bolaget Academedia gick in som storägare i M2S för två veckor sedan. Sedan dess har det också spekulerats i att han bara var intresserad av att plocka godbitarna ur ett döende bolag. Han säger själv att han inte ångar inhoppet i M2S.
”Ångrar är fel ord. Jag tycker fortfarande att det var värt chansen. Men den plan som låg när vi köpte aktierna den sprack redan i början eftersom man inte sålde det tyska bolaget och därmed gick det inte att genomföra nyemissionen som planerat.”
Enligt Bengt Stillström kom det första kritiska beskedet på tisdagskvällen i förra veckan. Då sprack försöken att sälja det tyska bolaget. Därefter följde snabbt den indragna krediten från SEB och de trassliga förhandlingarna med fordringsägarna.
De över 6 000 aktieägarna i M2S har inte fått någon chans att reagera. Aktien börsstoppades redan på fredagen, bara tre dagar efter de extra bolagsstämmorna där bolaget beslutade om att göra en nyemission och den senaste kvartalsrapporten släpptes.
Rapporten andas trots den näraliggande krisen framtidshopp.
”De omstruktureringar som nu genomförs skapar därmed på sikt goda möjligheter för M2S med dess skalbara affärsmodell.”
”Sammantaget skapar genomförda åtgärder samt M2S relativa styrka och goda marknadsposition i Europa förutsättningar till framtida lönsamhet”, skriver bolaget i rapporten.
En annan del av rapporttexten berättar om problemen i bolaget och det komplicerade förhållandet till fordringsägare och förhandlingsparter. Vad M2S inte berättade var att avgörande förhandlingar hade inletts och att lånet på 50 Mkr redan skulle ha varit återbetalt.
”Koncernens likviditet och finansiella ställning är ansträngd. Om inte den förestående nyemissionen inbringar minimibeloppet om 65 Mkr samt därtill en försäljning av den lärarledda verksamheten i Tyskland genomförs, alternativt bolaget i väntan på en sådan försäljning får en förlängning av lån om totalt 50 Mkr, så måste bolaget finna andra finansiella lösningar för att ha tillräckligt med likvida medel för att kunna driva verksamheten vidare.”
Bengt Stillström tycker att bolaget har lämnat riktig information och hela tiden hålligt Stockholmsbörsen underrättad om utvecklingen. Vid tidpunkten för bolagsstämman på tisdagen där han blev invald i styrelsen var läget fortfarande ljust.
”De lån som var för det tyska bolaget hade passerat förfallodagen men checkräkningen var inte uppsagd och det fanns medel till lönerna. Men när banken drog tillbaka den på onsdagen så var det tuvan som stjälpte lasset”, säger Bengt Stillström.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.