Lyft i juni för pressad hotellsektor men långt kvar till nivåerna innan pandemin

Logiintäkterna för svenska hotell var 74% högre i juni 2021 jämfört med samma månad i fjol enligt statistik från Stockholms Handelskammare. Men det är fortfarande långt kvar till nivåerna innan pandemin.
Stockholms Handelskammares Stefan Westerberg
Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare och Izabelle Nordfjell / TT

Enligt en färsk rapport från Stockholms Handelskammare landade logiintäkterna hos svenska hotell på 849 miljoner kronor under juni månad. Det är en klar förbättring från fjolåret då intäkterna landade på 489 miljoner kronor, men fortfarande långt under (-57%) nivåerna för samma månad 2019.

“Det går uppåt, men det går otroligt långsamt. Vägen tillbaka ser ut att bli relativt lång och den tillträdande regeringen kommer behöva beredskap för att fortsätta stötta sektorn”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Siffrorna för riket speglar läget i i Stockholms län väl. Där landade hotellintäkterna på 214 miljoner kronor i juni månad 2021. I juni 2019 uppgick de till 877 miljoner och i juni 2020 till 110 miljoner kronor. För Stockholmsområdet blev utfallet för juni månad alltså 95% bättre än i fjol, men 76% sämre än året innan pandemin. Beläggningsgraden hos hotellen skrivs till 36% i riket som helhet och 27% i Stockholms län. Det framgår av rapporten.

“Vaccineringarna rullar på, samhället öppnar upp och folk börjar så smått resa igen. Hotellen har fått tillbaka delar av efterfrågan, men det kommer krävas tålamod. Det vore nog klokt att politiskt se över om det verkligen är rimligt att uppskjuten skatt ska betalas tillbaka efter tolv månader, för förutsättningarna att göra det ser riktigt dåliga just nu”, säger Stefan Westerberg.

Enligt rapporten har svenska hotell har förlorat 18,5 miljarder kronor enbart i logiintäkter sedan mars 2020. Av dessa är drygt hälften, 9,3 miljarder kronor, relaterade till hotell belägna i Stockholms län.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.