Lund granskar lucka i insiderlagen

Gunnar Lund kan tänka sig en skärpning av insiderlagstiftningen för att bredda anmälningsskyldigheten till Finansinspektionen. Det säger den biträdande finansministern efter Affärsvärldens granskning av den bristande insynen i privata affärer som görs av investmentbolagens styrelseledamöter.

I förra numret av Affärsvärlden granskades investmentbolagens styrelseledamöter och deras privata innehav i portföljbolagens aktier. Trots omfattande insyn i företagen behöver styrelseledamöterna inte anmäla sina aktieaffärer till Finansinspektionen.

– Jag är glad över att ni har satt sökarljuset på den här frågan, och jag ska titta närmare på det. Frågan kan också mycket väl tas upp i remissinstanserna för Marknadsmissbruksutredningen och få sin plats där, säger Gunnar Lund.

Den statliga offentliga utredningen Marknadsmissbruk har sett över insiderlagstiftningen, och den lämnades i juni över av utredaren Hans Jacobson till Gunnar Lund. Frågan om dagens obefintliga anmälningsskyldighet för investmentbolagens styrelseledamöters affärer berördes dock inte. Men utredningen är nu ute på remiss.

– Det här är en mycket intressant fråga, och den ska jag ta med mig till det möte vi har inför vårt remissvar på Jacobsons utredning, sa Mats Wilhelmsson, chef för marknadsövervakningen på Finansinspektionen, till Affärsvärlden i förra numret.

Gunnar Lund poängterar att utredningen Marknadsmissbruk inte berör lagen om anmälningsplikt, men är inte främmande för att ändå ta med frågan i kommande förslag på ny lagstiftning.

– I sak tycker jag det är intressant att ni uppmärksammar den här frågan. Samtidigt ska man komma ihåg att insiderlagen och insiderstrafflagen inte gör något undantag för de situationer som beskrivs i artikeln. Skulle Claes Dahlbäck (Investors ordförande) använda information som inte är offentlig för privat räkning så är det straffbart.

Men bevakningen blir väl enklare om det finns anmälningsskyldighet?
– Det är ett viktigt konstaterande, och jag är öppen för argumentation. Jag har precis diskuterat det här med våra tjänstemän, och ett problem som vi ser är gränsdragningen. Eventuellt skulle det skapa otydligheter om man försökte vidga den, säger Gunnar Lund.

Det är flera som ser gränsdragningsfrågan som ett problem. Samtidigt är investmentbolag en ovanligt vanlig företeelse just på Stockholmsbörsen. Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergs och Latour, för att nämna de största, har tillsammans 39 styrelseledamöter som kontrollerar större delen av Stockholmsbörsens företag. Men anmälningsskyldigheten för ledamöternas privata affärer är starkt begränsad.

– Visst hade det varit snyggt om deras innehav hade redovisats. Det är ju klart som sjutton att de sitter på information som inte andra gör. Men det är ingen lätt frågeställning. Även jag blir från och till insider då jag exempelvis sitter i valberedningar, men blir inte registrerad som det, säger Petter Odhnoff, kapitalförvaltningschef på Andra AP-fonden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.