Lucka 1: ”Skogman är en säkerhetsrisk”

Första luckan i Afv:s julkalender öppnas av investeraren och Börspodden-profilen Johan Isaksson. Han tycker att 2023 varit "en kamp utan homeruns", men ger inte upp hoppet om Truecaller och vill ge kollegan John Skogman en Yubikey i julklapp.
Lucka 1: ”Skogman är en säkerhetsrisk” - Lucka 1 Isaksson
Investeraren och poddprofilen Johan Isaksson. Foto: Börspodden

Du är känd som “Doktor Baisse” – hur har dina kortningar och profetior fallit ut i år?

“Jag skulle mer säga ökänd tyvärr. Trots en ganska svag börs och många aktier som havererat fullständigt, så har mina kortningar gått skit. Jag borde antagligen sluta helt med den typen av aktivitet. Mina profetior har inte heller varit någon succé 2023. Jag trodde på börskrasch men någon sådan har man inte sett röken av. Ska bli skönt att stänga böckerna för året.”

Vilka trades har varit årets bästa?

“2023 har varit en kamp a la Knausgård, utan några stora homeruns. Många bäckar små för att hålla näsan över ytan.”

Truecaller är ett av dina större innehav. Hur ser du på caset inför 2024?

“Det gångna året har varit tufft för Truecaller som drabbats av en svag annonsmarknad. Men den underliggande verksamheten går bättre än någonsin med väldigt stark tillväxt av nya användare och det är det viktiga på lång sikt. När väl annonsmarknaden vänder kommer intäkterna att explodera och dessutom uppvisar bolagets övriga affärsområden, med återkommande intäkter, stark tillväxt.”

“Ledningen har varit skicklig på att parera en svagare marknad med fin kostnadskontroll och balansräkningen är urstark vilket öppnar upp för möjligheter. Aktien värderas nu som att tillväxten aldrig kommer tillbaka men det gör den, och då finns det en stor omvärderingspotential från nedtryckta multiplar. Truecaller är dessutom ett av få spel på Indien, som seglat upp som en av de mest intressanta marknaderna i världen, sett till demografi, tillväxt och politisk stabilitet.”

Vilken aktie ger du till din kollega John Skogman i julklapp?

“Jag ger lite Yubico-aktier till John. Han är på en 40-talists nivå när det gäller IT generellt, och med tanke på alla lösenord han dräller runt med så utgör han en stor risk för Börspodden.”

“Jag skulle sova bättre om natten om han utrustades med en Yubikey. Men det är han ju inte ensam om, behovet av IT-säkerhet kommer bara att öka och Yubico har en unik position på en global marknad som växer starkt. Aktiemarknaden är ganska skeptiskt inställd till bolaget, men jag tror att det här kan visa sig vara en liten guldklimp på några års sikt.”

 

Fler kalenderluckor hittar du här: Afv:s Julkalender 2023

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF